Keskustelut Puukauppa Apua sahojen tukkipulaan

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 461)
  • Apua sahojen tukkipulaan

    MT:ssa oli juttua sahojen tukkipulasta. Lienee todellista puukauppamäärien laskettua ja sinänsä harmillista.

    Samalla katselin Viron valtionmetsien  hakatun puun huutokauppahintoja (linkistä vielä edukad, niin pääsee Exceliin ja hintoihin). Mäntytukin sahahinta oli minun aikanani ensimmäistä kertaa noussut yli 100 euroa kuutio. Ei 2007 eikä 2018 päästy näihin tasoihin. Lukuisia kauppoja on tehty lisäksi lähelle 100 euroa kuutio.

    Tuo 100 euroa vastannee läheltä sahaa hakattuna kantohintaa 85 euroa.

    Uskon, että jos hinta pystyy joustamaan, niin pulakin hellittää.

    https://rmk.ee/organisatsioon/kuulutused-1/metsa-ja-puidu-muuk/kuulutused

     

  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Koillismaalla puhuvat jo miljoonan kuution myrskytuhoista, taivalkoskella pahin tuho. Nyt menee puuta halvalla ja paljon. Monelta menneet metsät täysin nurin.

    mettämiäs

    Mitäs luulette, onko tällaisessa tilanteessa myhistyksestä apua vai miten tästä selvitään?

    Timppa

    Kuitupuusta on kysyntää, joten sellaiseksi ainakin kelpaa.  Tukeiksi eivät useinkaan kelpaa sälöytymisen vuoksi.

    Silloin Asta- ja Veera-myrkyjen aikaan esimerkiksi UPM:llä oli luokkaa 30 korjuuketjua tuhopuiden hakkuutöissä.  Normaalien leimikoiden hakkuu saattoi siirtyä vuodella.

    Sitten UPM muutti palvelusopimuksiaan niin, että ostaa luonnontuhopuut erikseen sovittaessa.  Aiemmin oli sitoutunut ostamaan palvelusopimusasiakkailtaan kaiken näiden tarjoaman puun.   Nyt on sitten kyse millainen pärstäkerroin sattuu olemaan.  Myhistykselle saattaa olla lottopotti.  Jos on sitounut toimittamaan kuitua johonkin hintaan, niin nyt voi huoleti pudottaa ostohintaa enemmän kuin korjuun vaikeutuminen edellyttäisi.

    mettämiäs

    Olin aikanaan erään jättivahingon keskipisteessä ja se ei todellakaan ollut myhistykselle mikään jättipotti. Tilanteessa, jossa metsänomistajat olivat kaikkein pahimmassa mahdollisessa pulassa, heidät ohjattiin viimeksi tehdyn puukaupan ostajan kimppuun ikäänkuin vakioasiakkaana. Että sillä lailla metsänomistajan etuja ajetaan ja jäsenmaksut kerätään…

    Visakallo Visakallo

    Onneksi nykyisin on (vielä) tavaralajikkeena energiapuu. Tähän aikaan vuodesta myrskypuut menevät niin pahasti säleiksi, ettei niistä suuri osa kelpaa kuitupuuksikaan. Aivan valtavat määrät tulee nytkin jäämään tulevaa lahopuuta metsään, sillä osa suuristakin tuulenkaatopuista jää aina kokonaan korjaamatta. On aivan käsittämätöntä tämä lisääntynyt lahopuun vaatiminen. Eikö nykyiset metsäviskaalit liiku enää lainkaan talousmetsissä? Kansallispuistoissa on toki heidänkin helpompi liikkua mukavassa porukassa valmiita polkuja pitkin ja istuskella valmiilla taukopaikoilla maisemia ihailemassa ja päivittelemässä toisilleen Suomen talousmetsien surkeaa tilaa!

    jees h-valta

    Jokohan ihmiset alkaa pikkuhiljaa käsittämään metsien vakuuttamisen tärkeyden?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Koillismaalla suurin kärsijä on kuitenkin metsähallitus. Siellä metsänhoito on niin huonosti tuottavaa, ettei monikaan vakuuta metsiään. Vahinko on yksityisille suuri, koska tulotasoltaan suomen köyhää aluetta.

    Apli

    Juu osui etupäässä metsähallitukseen nämä myrskyt.. UPM ei ole ostajan asemassa koilismaalla käsittääkseni enää.. Kun myrsky kaatoi aikanaan Konnevedellä/Rautalammilla todella paljon puuta, Keitele osti lähes kaikki ja välitti kuitupuun Äänekoskelle ja UPM hoiti loput siellä. Piti ihan tarkistaa oma UPM metsäpalvelusopimus ja sama homma kun Timpalla ostavat luonnontuhopuut erikseen sovittaessa, noh onneksi ei puita menny nurin tällä kertaa..

    Jovain Jovain

    Hintahuippu alkaa olla ohi tällä kertaa. Viimeistään kesälomakauden jälkeen maksetaan alempaa hintaa. Näin on käynyt ennenkin. Myrskyt purkaa hintatilastot ja auttaa sahojen ja muuhun puupulaan.

    Apli

    Hintahuipun ohimeneminen johtunee paljon myös siitä että monella ostajalla puut ostettu syksyyn asti ja nyt ostellaan syksy/talvikorjuuta ja jos tulee viime talven kaltainen ns hyvä talvi ei hinnat varmasti nouse, mutta aika näyttää..

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 461)