Keskustelut Puukauppa Apua sahojen tukkipulaan

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 461)
  • Apua sahojen tukkipulaan

    MT:ssa oli juttua sahojen tukkipulasta. Lienee todellista puukauppamäärien laskettua ja sinänsä harmillista.

    Samalla katselin Viron valtionmetsien  hakatun puun huutokauppahintoja (linkistä vielä edukad, niin pääsee Exceliin ja hintoihin). Mäntytukin sahahinta oli minun aikanani ensimmäistä kertaa noussut yli 100 euroa kuutio. Ei 2007 eikä 2018 päästy näihin tasoihin. Lukuisia kauppoja on tehty lisäksi lähelle 100 euroa kuutio.

    Tuo 100 euroa vastannee läheltä sahaa hakattuna kantohintaa 85 euroa.

    Uskon, että jos hinta pystyy joustamaan, niin pulakin hellittää.

    https://rmk.ee/organisatsioon/kuulutused-1/metsa-ja-puidu-muuk/kuulutused

     

  • Tolopainen

    Paljonko sitä puuta Jovainilla oikein onkaan, jota ei saa nykyisillä ehdoilla kaupaksi. Minulla ei nimittäin ole yhtään hakkuurästejä, kaikki harvennuksetkin on aikataulussa.

    A.Jalkanen

    hussella hyviä neuvoja, mutta täsmennän viestiäni hieman. En ole peräänkuuluttanut metsien säästämistä tai pihtaamista ”pankkina”, vaan aina hakkuiden aikanaan tekemistä. Moni vanhemman polven ihminen välttää avohakkuita, koska kaihtaa siitä aiheutuvia hoitotöitä. Avohakkuita kaihtavatkin ihmiset saadaan tukkimarkkinoille tekemällä yläharvennuksia ja jk-hakkuita.

    Metsänomistajan pitäisi saada korkeasuhdanteessa kuitupuulle parempi hinta, koska silloin selluyhtiöt tekevät isoja voittoja. Huonossa suhdanteessa hinta olisi vastaavasti huonompi alkutuottajallakin. Toisaalta tasainen hinta varmaan miellyttää monia enemmän kuin suuret vaihtelut.

    Mitä sahojen tukkipulaan (otsikkoon) tulee, parannuskeino riippuu siitä, onko kyse hinnasta, määrästä vai laadusta. Osataanko paras tukki jalostaa tarpeeksi pitkälle, jotta siitä saisi alkutuottajakin enemmän, jos se on hitaasti tai pitkään kasvatettu tai jopa karsittu tuoteaihio?

    Muu sijoittaminen on hyvä asia sekin, mutta juuri nyt matalien korkojen ja koronan aikana metsä on hyvä riskiä hajauttava kohde sijoitussalkussa, ja matalien korkojen ennustetaan jatkuvankin. Rahamarkkinoistakin kannattaa ottaa parhaat palat oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan. hussen mainitsemat osakesijoitukset ja osuussijoitukset ovat hyviä, esimerkiksi puukaupparahaa voi laittaa erilaisiin indeksirahastoihin, ellei halua itse miettiä mitä osakkeita ostaa.

    Perko

    Oli  90 luvulla  piensahojen porukoita jotka tilausperusteella möivät ja  veivät mm tilauksen mukaista sisustuspanelia Saksaan, Japaniin muuallekin.  Höylättyä koivua, mäntyä, kuusta, pihlajaa ei ehditty toimittaa.

    Sertifiointi hävitti ja ja laittoi sirkkelit myyntii heti seuraavana päivänä. Niin loppui hallitusti  edullisesti  luotu hyvin tuottava yritystoiminta monelta kylältä.  Suurten paloarkojen sahojen ohjeistus ja lustereiden päätös vaikutti myös voitti.  Ketjutettu markkinamenetelmä oli niin kasattu, että tuottavuus oli varma ennen aloitusta.  Vientiasiamies vapautui vastan tekijäksi ja sauna lämmittäjäksi, sen verran hyvää siitä.

    Tolopainen

    Se on suuntaus Suomessa, että yritystoimintaa estetään kaikin mahdollisin keinoin. Täällä on lähes kaikki kiellettyä, mitkä on maailmalla menestyneitä uusia yrityksiä.

    mehtäukko

    EDIT

    A.Jalkanen

    Puun hintapolitiikasta vielä sen verran, että alkutuottajina olemme tietenkin teollisuuden uusiutumiskyvyn ja tuotekehittelyn armoilla. Asetan itse toivoni puurakentamisen uuteen tulemiseen ja uusiin puuperäisiin tuotteisiin.

    Jovain

    EDIT

    Visakallo

    Olen tullut näiden vuosikymmenten aikana siihen johtopäätökseen, että täällä Suomessa puukaupan esteitä ei ole kuin kaksi:

    1. Metsässä on jokin vika.

    2. Vika on omistajassa.

    Jovain

    Lisäisin tuohon pystykaupan, sillä se on toiminut esteenä metsänomistajien puutoimitusten ja vaihtoehtoisen puukaupan toteutumiselle.

    Metsuri motokuski

    Eiköhän se jovain ole jo tiedostettu. Siitä huolimatta puuta vaan myydään ja ostetaan.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 461)