Keskustelut Puukauppa Apteeraustako

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Apteeraustako

    Vanha kirjoitus Maaseudun tulevaisuuden lukijalta:

    Kun hakkuukone työstää runkoa, siihen on asennettu halutut mitat, joita kone noudattaa orjallisesti. Kymmeniä vuosia alalla työskennelleenä väitän kuitenkin, että suuressa osassa tukkirunkoja on katkaisukohdat silmin havaittavissa.

    Karkeita virheitä tekee hakkuukoneen tietokone esimerkiksi silloin, kun rungossa on merkittävä virhe kahdeksassa metrissä tai hieman ylempänä. Siitä voisi tehdä esimerkiksi 4,3- ja 3,7-metriset tukit. Hakkuukone tekee kuitenkin mielellään tyvestä 4,6-metrisen tai pidemmän, jolloin kakkostukki jää haaveeksi.

    Jos kuljettaja lisäksi käsiohjaa kuitupöllin välivähennykseksi, se usein katkaistaan esimerkiksi 5-metriseksi, jolloin latvatukkia ei enää saada. Myyjän tappio on melkoinen, kun kolmen tukin puusta tuleekin vain yksi tukki!

    Samoin sujuvaa kuusikkoa hakattaessa saattaa tyvitukki lipsahtaa liian pitkäksi, jolloin seuraavaa tukkia ei enää saadakaan.

    Tiedän, että jos runko ajetaan rullien ja karsintaterien läpi toisen kerran, tulee mittaustulos pienemmäksi kuin yhdellä kertaa. Ohjelmistoa pitäisi muuttaa niin, että runko kuutioitaisiin sinne katkaisukohtaan tai minimiläpimittaan ensin ja sitten tehtäisiin katkonta.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/sahapuiden-katkonta-on-taitolaji-1.28615

  • Metsuri motokuski

    Kyllä meilläkin noita lumituhoja esiintyy yli 200 m korkeudessa. Mutta siellä ne ovat pääosin niissä puissa jotka ovat pienikokoisia ja selvästi valtapuita pienempiä eivätkä esiinny siten systemaattisesti. Kyllähän nuo tuollaiset harvennuksessa poistetaan.

    kuusessa ollaan

    Meillä noita ”vakiokorkeusvikoja” on aiheuttanut 80-luvun männynversosurma, joka tappoi latvakasvaimia. Säästyneissä rungoissa on nyt siellä 8-10 metrin korkeudessa useasti vika. Kun tälläiselle kuviolle osuu, sen huomaa. Toinen vastaava tilanne tulee hallanaralla paikalla kasvaneissa kuusikoissa, kova pakkanen on saattanut aiheuttaa latvanvaihdot jopa neljän metrin korkeudelle, jolloin ne näkyvät tyvitukeissa.

    Jätkä pätkät

    ” /Palvelut/Profiili/?userId=3955
    RE: Apteeraustako
    Päivätuotos pitää olla suuri ja raakkia ei saa kovin paljon tehdä ja jos kokemusta ei paljon vielä ole, ei noita puita osaa apteerata pystyyn ja edestakaisin ajo vie myös sitä tehokkuutta. Ammattimetsurit (ainakin ennen) tiesivät minkälaiset pölkyt puusta tulee jo ennen puun kaatamista, meidän hieman kokemattomampien pitää joskus käyttää mittaa apteerauksessa.
    Lähetetty: 13 h, 44 min sitten
    Lähettäjä: pihkatappi ”
    Noinhan se menee. Motokuski näkee paljon huonommin katkaisukohdat eikä kunnolla pystyyn mitenkään.
    Varsinkin kunnon mäntytukeissa metsurin pitäisi nähdä pystyyn tukkien katkaisukohdat – Ainakin tyvitukin katkaisu. Sitten vaan mitalla katsotaan sen pätkän pituus. Toinen tukki menee periaatteessa samalla tavalla, mutta siinä voi tulla laatutekijöitä yllättäen, esim. laho oksa. Kolmas ja neljäs pölkky mitataankin kerralla ja jaetaan mittojen tai laadun mukaan.
    Eipä taida kaikilla firmoilla olla muuta ohjetta tukeille, kuin pituus / paksuus, jolloin laadut menevät aivan sekaisin kuin moton kuljettajakin.

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)