Keskustelut Tekniikka Ammattilaisen vinkit viilaamiseen ja moneen muuhunkin asiaan

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)
  • Ammattilaisen vinkit viilaamiseen ja moneen muuhunkin asiaan

    Nyt löytyi  loistava kanava kerrassaan !!!   Tulee ihan joidenkin vinkit täältä mieleen  😀   Viila on 6.3 mm  jolla viilataan raivaussahan terää jne .  Kannattaa oikeasti katsoa ja kuunnella mitä ammattilaisella on asiaa eri videoilla .  Sektorisuojat ja rajoitinruuvit  lähtee pois kun aletaan oikeasti tekemään töitä…..

     

     

     

  • A.Jalkanen

    Eikös ne terät ole kaupasta ostettaessa kaikki aika teräviä? Jatko riippuu sitten sahaajan terävyydestä: osuuko kiveen ja osaako teroittaa.

    Jätkä

    Nuo teränkunnostusohjeet ovat jokaisessa kunnollisen terä kotelossa selvällä Suomen kielellä kuvien kera. Ammattitaitoisen lisäys olisi mielestäni 6,3 millin viila, (+silmälasit) Viilanohjain/ haritusrauta – ja sen käyttö. Oikealla harituksella tekee jo ihmeitä leikkuunopeuteen.

     

    Ola_Pallonivel

    Harrastajalle kuten minä ne kaupasta ostetut brändi terät ovat sellaisenaan riittävän hyviä. Ammattilaiselle ei.

    Pavekka

    Ei niitä uusia paljoa terävämmäksi jälkeenpäin saa mutta kaikkia ottoja, kulmia haroja sun muita voi säädellä sen mukaan kuinka suuren ohjelmanumeron haluaa asiasta tehdä. Yksi tapaus väitti teroitelleensä teräketjua kaksi päivää. Meni kyllä parhaiten mitä olen ketjun nähneen menevän mutta mikä noissa leikeissä on ns. hyötysuhde? Hetken päästä on yhtä tylsä kuin muutkin.

    Hämis

    Näin rapparina voi sanoa, että kauhoja lastoja sokia   valitsen kaupassa parhaiten jännittyneet mutta käytössä ne vasta muovaantuvat .  Paljon kun tekee sen tuntee miten se jättää, niistää, loimottaa  jne.

    Että en epäile etteikö terän koulimisessa miellyttäväksi ole perää.

    petep

    Tehdassäädöillä ja rajoittimet paikallaan säätöruuveissa tankki kestää vajaan tunnin 555 -sahassa .  Sitten kun ammattilainen säätää  sahan perstuntumalla niin tankki kestää 1h 30 min  ja tulosta tulee .  Ja nyt uskon tämänkin asian näiden videoiden kautta.

     

    Kysmys kuuluu kuin varman päälle pitää pelata kun sahat lähtee tehtaalta ja vastaus voi olla että todella varman päälle ?

    arto

    Jotenkin hassuja videoita. Miksi ohentaa terää villalla voi viilata alaskin päin terää. Samat työnnöt viilalla kuin ohenti olis Hammas ollut ottava. Säätö ei oikein natsannut. Jäi aika mopoksi saha.

    Jätkä

    Metsuri motokuski:”Olen uskonut että se johtuu laudan lämpenemisestä sahatessa.

    -Olet kyllä ”hajulla”. Kun sahataan, TERÄ lämpiää enemmän tai vähemmän. Ihan hammaskehän vierestä terä hieman hankaa ohjureihin ja ohjurien ja terän väliin menee puunpölyä, joka vie toleranssin ihan nollille.

    Jäätyneen tuoreen puun aikana terän hampaat uppoavat puuhun, josta ensin on kerros tuoretta – jäistä pintapuuta, purut lähtevät hampaan mukana ja tulee kuollut , kuiva sydänpuu. Jos puru pursuaa terän sivuille, se takertuu tuohon sydänpuuhun ja terän sivut liippaavat sen aivan sileäksi ”laastipinnaksi”.

    Taitavat terän kunnostajat tekevät hienoa työtä muotoilemalla hammaspohjan niin, että puru kulkee kevyesti täyttämään koko hammasvälin ilman pursuamista. Talvella hampaisiin muotoillaan myös lastunmurtajia, jotka tekevät teoriassa purusta parempaa.

    Vastoin ikivanhoja käsityksiä hampaat pyritään hiomaan sellaisiksi, että purutilaan syntyy kouru, joka pitää purut terän suojassa. Se saadaan aikaiseksi pienikokoisella hiomalaikalla, jonka täytyy olla justiinsa keskellä terän pituussuuntaan poikittain. se kalvaa aavistuksen verran kourumaisen pinnan hammasväliin.

    Raivaussahan terän kanssa ei aleta kikkailemaan tuollaisten kanssa. arto on ihan samaa mieltä kuin minäkin tuosta terän kapeammaksi viilaamisesta. Kaveri veti-ja työnsi yhtä hammasta yli kolmekymmentä kertaa ohentaen ja pudottaen viilaa oikeaan korkeuteen. Se olisi onnistunut ihan yhtä hyvin vain pelkästään viilaamalla ja SYÖTTÄMÄLLÄ viilaa alaspäin (Ei painamalla)

    Viilan oikea korkeus hampaan särmän yläpuolelle on (merkitty teräpakkaukseen) – n. puoli mm. Ei missään tapauksessa yli 1 mm.

    Ola_Pallonivel

    Pavekka, katso tuosta 2min eteenpäin. Kyllä leikkaa kunnolla viilattu terä.

    pihkatappi

    Samaan leikkuu tehoon tai parempaan pääsee  ja terä pysyy pitempään leikkaavana Arton vinkillä, eli tekemällä vaikka Bahcon terästä kaksoishampainen. Alku viilauksen menee hieman aikaa, mutta kun terä on valmis, teroitus on nopeaa. Itse olen tasoittanut ylemmän kourun rösöt aluksi pienellä lattaviilalla ja tehnyt alemman hampaan normaalisti pyöröviilalla. Päivän sahaa teroittamatta, usein tulee kuitenkin parikertaa päivässä teroitettua ja terä on valtavan hyvä kokoajan.

    Ainut terä, mitä ei ole uutena tarvinnut harittaa ja teroittaa on ollut Strand, tosin ei valtavaa kokemusta eri teristä. Strandin kanssa tuo haukannokka ja liian ottava teräkulma tulee vähitellen poistettua ja terän hallinta paranee. Ohuita teriä joutuu harittamaan tiuhemmin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)