Keskustelut Metsänhoito alikasvoksen säästäminen

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • alikasvoksen säästäminen

    Löytyykö jotain ohjeita tai tietoja, missä olosuhteissa alikasvos kannattaa säästää päätehakkuun yhteydessä? Esimerkiksi kuusivaltaisessa metsässä on alikasvoksena 0 – 20 metrin korkuisia elinvoimaisia kuusia. Alikasvoksella on sentään kymmenien vuosien etumatka verrattuna siihen, että kaadetaan kaikki maan tasalle ja aloitetaan nollasta. Entäpä molempien yhdistelmä, säästäisi elinvoimaisimmat alikasvustot ja uudistaisi ne alueet joissa alikasvosta ei ole riittävästi?

  • MJO

    Pahasti heinittyvässä korvessa voisi olla ajateltavissa oleva vaihtoehto. Hakkuussa pyrittäisiin jättämään lehtipuusto suojuspuuksi. Edellyttäen, että elinvoimaisia alikasvus kuusia on tarpeeksi.

    Koivikon alla kasvavat kuusen taimet ehdottomasti kannattaa säästää, jos niitä on riittävästi.

    6 m3 6 m3

    Aliskasvosten jättämisestä hyötyy aukoilla teeri ja riekko. Metso ei juurikaan viihdy aukoilla.
    Korppikin tarvii eväät lentäessään elottoman aukon yli.
    Samaten myyräkantaa kurissa pitävät pienpedotkit hyötyvät ettei aukko ole aivan tasaikäistä suttua.
    Ja pitäähän pöllöille olla istumapuut, josta voivat tähystellä aukon myyriä ja hiiriä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Samasta syystä myös riekkokanta on pudonnut myös saman 98%, mutta teerikanta toistaiseksi vain 85%. Mutta kyllä sekin tulee tuolla päättömällä menolla häviämään.

    6 m3 6 m3

    En tiedä missä moista päätöntä menoa harjoitetaan.
    Itse pyrin siihen että myös riistan elinolot tulee turvattua.
    Ei se ole minulta pois. Se hyödyttää puolin ja toisin.

    Metsuri motokuski

    Yksi toinen olisi kaivettujen ojien varret kun ne tupaa pusikoitumaan. Ne olisi myös hyviä kanalintujen suojapaikkoja ja kelpaa ne muillekin suojapaikoiksi. Eihän sitä kaikkia ojan varsia tarvii jättää raivaamatta mutta pätkiä sinne tänne.

    6 m3 6 m3

    Niimpä, ei siinä suuria tappioita tule jos ”alkuasukkaillekin” jättää elintilaa. Kosteat painanteet, ojanvarret yms.
    Ja kyllä niistä alikasvos puistakin kasvaa kelvollista puuainesta.
    En todellakaan tuomitsisi sitä harsinnaksi. Harsinnankin voi suorittaa hyvin tai huonosti, tai hyvin huonosti.

    jees h-valta

    Metsuri/motokuskin ja kuusmottisen linjoilla. Pyrin aina mahdollisuuksien mikaan säästämään alikasvosryhmiä juuri luonnossa elävien suojapuustoiksi. Ei se paljon haittaa ja monimuotoisempi ja elävämpi metsä siitä tulee. En ole ”monometsän” kasvattaja vaikka joku on haavikoitani niiksi väittänytkin. Niissäkin löytyy suojasaarekkeita. Hyvin ne yleensä ovat elpyneet vaikka muutaman vuoden jurovatkin valon lisäännyttyä. Männikön altakin aion säästää kuusen taimia sopiviin notkelmiin ja ojanvarsiin.

    Timppa

    Kannaattaa ottaa huomioon, että siellä kuusikossa ne kuitupuun kokoiset kuusialueet ovat luultavasti yhtä vanhoja kuin muukin metsä.
    Joskus jätettiin sellaisia ”saaria” hakkaamatta. Eivät ne siitä elpyneet. Alkoivat kuivaa ja kuolla. Tuulikin kaatoi. Siis kuusikkoaukkkoa kannattaa tehdä mahdollisimman yhtenäiseksi.

    Eri asia on tietenkin sitten jotkut pienemmät ryhmät ”taimia”, joita voi sitten jättää vaikka lntujen suojapaikoiksi

    6 m3 6 m3

    Niinpä niin. En minäkään enää pidä 20 metristä puuta alikasvoksena. Tuossa kokoluokassa voitaisi varmaan jo puhua säästöpuista?
    Omissa toimissani jätän alikasvosta n.0.5-2 metrisenä. Muun puuston alla ”kituuttaneena” ne ei yleensäkään ennätä varjostamaan ympäröivän uudistusalan kehittymistä:

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)