Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen hakkuussa

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Alikasvoksen säästäminen hakkuussa

    Kysymys etenkin motokuskeille:

    Jos on tarkoituksena säästää alikasvos talvella tehtävässä harvennuksessa tai jopa päätehakkuussa, miten omistaja voi tätä edesauttaa? Ennakkoraivaus on tietysti itsestäänselvyys, mutta miten taimien koko vaikuttaa? Säilyykö tietyn kokoiset paremmin kuin isommat tai pienemmät eli onko hakkuun ajoituksella merkitystä? Mitä muuta voi huomioida, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä?

  • Timppa

    Kannattanee ensin selvittää, että ”taimet” ovat taimia eivätkä vaikka 70-vuotiaita alikasvuksia, Sitten saattaa yrittää kertoa motokuskille toiveista.
    Oma kokemus on sellainen, että jossakin metsään syntyneessä pienaukossa saattaa olla kasvatuskelpoinen ryhmä. Sellaisen motokuskikin pystyy kiertämään. Yleensä niistä taimista jää kuitenkin niin vähän vahingoittumattomiksi, että siitä yrityksestä on enemmän harmia alueen jatkokasvatuksen kannalta. Vasta kun hakattava runkoluku jää alle 150 kpl/ha, niin saattaa saada syntymään täydennyskelpoisen taimikon. Edellyttäen tietysti, että taimet olvat suhteellisen pieniä, jotta täydennystaimet voisivat menestyä.

    Gla Gla

    Lähinnä oli ajatuksena kaksijakoisen metsikön kasvattaminen. Tällöin ei ole kyse 70-vuotiaista ”taimista”. Vanhan kuusikon alla, jossa tuollaista puustoa esiintyy, ei alikasvosta yleensä kannata edes yrittää säästää. Samoin jokin taimiryhmä pienaukossa ei ole kiinnostava. Mielummin alikasvosta tekee mieli kasvattaa valoisamman koivikon, männikön tai ehkä sekametsän alla.

    6tukki

    Samaa olen minäkin mietiskellyt. Tein viime syyskesällä hieman tehostetun ennakkoraivauksen noin 5 hehtaarin alalle, joka on hyvin ojitettu turvepohjainen sekametsä (kuusta, mäntyä ja koivua) ja jolle pitäisi suorittaa harvennushakkuu. Motomiehen mielipidettä minäkin kaipaisin harvennushakkuun ajankohdasta, sillä alueella on aluskasvukuusikko pituudeltaan 0,3 – 1,0 m. Koska kuusen taimet eivät ole kääpiöityneet, ajattelin kasvattaa niistä toisen puustosukupolven. Harvennettavaa puustoa voisi vielä tarvittaessa lihottaakin, ennakkoraivauspuusto jopa lannoittaisi hieman. Mietityttää vain nuo aluskasvustokuuset, niidenkin kasvu kiihtyy – mikä lienee paras ajankohta harvennushakkuulle. Aluskasvukuusikon tiheys tällä hetkellä vaihtelee 2000-3000 kpl välillä/hehtaari.

    Metsuri motokuski

    Tänään (huomenna ja ylihuomenna ) oli juuri työn alla tuollainen kohde. Se on ongelma jos alikasvos on kovinkin harvaa ja niitä joitakin yrittäisi sitten säästää. Samoin jos hakattava puusto lähentelee mottia niin se antaa jonkin verran haastetta työskentelyyn lähinnä kaatosuuntien valinnassa. Eipä siinä muuta ole kuin hakkuu mieluimmin lauhalla kelillä kuin kovalla pakkasella. Silloin nuoret alut kestää vähän paremmin ”kuritusta” eikä heti vaurioidu. Mutta aina se on vähän ongelma ja välillä se onnistuu ja välillä ei onnistu.

    Metsuri motokuski

    Tulipa toinen kysymys kun entistä kirjoitin. Jos haluat niin jätä nuoret kuuset harventamatta ennen leimikon varsinaista harvennusta. Minä suorittaisin harvennuksen jo nyt koska tahtoo olla niin että nuoret taimet kestävät käsittelyä aika hyvin tuossa kokoluokassa. Jos ne annetaan nyt järeytyä tulee niistä myös näköeste varsinaiseen harvennukseen samoin niihin tulee naarmuja ja oksia katkeaa herkemmin. Harvennus, jos mahdollista, lauhalla kelillä ja sen jälkeen raivaussahalla poistetaan viottuneet nuoret kuuset pois.

    Minä teksin tuon harvennuksen aika alarajoille jotta nuorille jäisi sitten valoa myös järeytymiseen. Muutoinhan ne jäävät turhan jälkeen kasvussa valon puutteesta johtuen.

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)