Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 224)
  • Alikasvoksen säästäminen

    Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

  • MaalaisSeppo

    Aloittelin tänään koivujen juurilta alikasvuston raivauksen. Melko paljon on alikasvustokuusissa lumituhoja 6 – 8 m kuusissa. Ilmeisesti koivujen alikasvustokuuset jäävät normaalia hennoimmiksi eivätkä koivut vähennä niiden lumikuormaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Riukuuntuneet koivut ovat iso uhka alla kasvaville kuusentaimille. Ne kumartelevat vuosittain lumitaakan alla vioittaen ympärillään kasvavia kuusentaimia laajalla säteellä.

    Puuki

    Tuota ylispuiden pystyyn karsimista olen joskus pähkäillyt.  Jokin aika sitten oli tällä palstalla video pystykarsijasta ”letkujen” perässä, jota 2 ukkoa siirteli tyveltä toiselle.  Melko työläältä vaikutti.  Mutta jokin kurottajamallinen kone , jossa hyvin ulottuva puomi+koura  voisi toimia. Kaivinkoneiden puomit on tavallisesti liian lyhyitä ainakin pidemmille puille.  Sivuttaisveto kaadon jälkeen tekee eniten haittaa normimoton kaataessa taimikon päältä isoja puita.   Joskus aikojen alussa taisi olla täällä Suomessakin motoja joilla pystyi nostamaan melkoisen puun pystyasennossa karsintaan mutta ei ole enää.

    suorittava porras suorittava porras

    Taitaa ainoa pystykarsintaan kykenevä olla arboristi kiipeilyvarusteilla. Siitä vain tilaamaan ,jos kukkaro kestää maksaa kulut . Konehommina isojen puiden käsittely pienempien seassa aiheuttaa lähes aina sanomista. Ei motollakaan mahdottomia.

    MaalaisSeppo

    Minun tapauksessa ei koivujen riukuuntuminen ollut ongelmana. Koivut (yli 30 cm) eivät paljoa taipuile.

    wanhajätkä

    Olen viitisen vuotta värkännyt omalla motolla. 40  vuotta sahalla. Teön jäljessä  ja vaurioissa en kyllä eroa huomaa.

    Täällähän ei ole koivutukille markkinoita ollenkaan. Hyvät hiestukit sahaan tuppeen sirkkelillä ja myyn ulkokuivana puusepille. Menekki on taattu ja hinta ihan mukava.

    Kyllä pyörin metsässä ympäri vuoden…enskaa lähinnä. Nila-aikaan ei kannata metsään mennä, ei myöskään yli 20 asteen pakkasilla. Vaurioita syntyy teki miten teki harvennusta. Pakkasella oksat on kuin lasia. kilisee alas pienestä hipaisusta ja tulos muistuttaa lipputankometsää.

    Paljon käytän juuri tekniikkaa jossa otan ensiksi oksasista puista pätkän pois. Minusta tuo 1270 timperi yltää yltää yli 5m korkeudelle. Tiltti kiinni. Oksisto puidaan uralle ja tyvi, isokin nätisti nousee uran laitaan. Tietysti täällä puu on lyhyempää ja homma onnistuu.Ei niitä runkoja juurikaan vedellä. Nyt vaan on lunta toista metriä…eli tauko nila-ajan ohi. Polttoaineen kulutus nousee paljon siellä kahlauttaessa. Ei järkeä.

    En pyrikkään joka aarilta saamaan maksimaalista tuottoa. Hies käy hyvin täytteeksi.

    Peltojätöt yms kynnän sopiviin vakoihin. Sopivaan aikaan hyvännäköisiä runkoja nippu mönkijän perään. Ralli päälle. Halpaa ja hauskaa kun lapsenlapset kilvan rallaa mönkijällä. Minä teen vaan niitä ”kerppunippuja”. Kauniita koivikoita olen saanut aikaan…niin tietysti tuhkattuna. Joihinkin paikkoihin tulee kuusi alikasvustoksi.

    Kuhan massaa kasvaa on minun mottoni. Tietysti kunnon kasvupaikoille Jalostettua tainta ja huolella…yleensä äkeellä muokattuun…

    Puuki

    Minullakin olisi noita n. 30 cm lpm:n ylispuukoivuja. Pituutta on pisimmillä liki 30 m. Latvat kaadettaessa urille mahdollisimman paljon ; toiselle uralle keskivaiheilla olevat joille just moto yltää kannolle. Olisi se suunnitelma.  Mutta kaikki motokuskit ei ehkä välitä tai osaa hommaa tehdä kovin siististi. Riippuu koneestakin kuinka pitkälle puomi yltää jne.  No, oma motohan se tietysti pitäisi olla, ja sitten vielä pitäsi osata korjata se vanha p..ska, kun kovin uutta ei kuitenkaan voi hankkia….  käytön oppisi luultavasti kohtalaisen helposti, kun puunajossa ja muussakin on saanut vähän samoja tarvittavia sormiliikkeitä harjotella. Urakkatahtia ei tietysti pystyis äkkinäinen tekemään mutta ei olisi tarvekaan; hyvä jälki pääasia. Jos sitten sutta syntyisi niin voisi mennä peilin eteen sättimään syyllistä.

    Metsuri motokuski

    Kyllä siinä puuki aika pitkään menee ennen kuin jälki ja apteeraus alkaa olemaan kohdillaan. Sen verran itsekkin olen puita tehnyt että jonkinlainen tuntuma alaan on. Monesti se vain näyttää päältä aika helpolta. Maksimissaan kuusikin liikettä on yhtäaikaa kädellä kun puuta tehdään joten ennen kuin sellainen motoriikka kehittyy niin aika pitkä tovi siihen menee.

    Onhan se rumpujen soittokin aika helpon näköistä mutta kun jokainen raaja tekee itsenäistä työtä niin motoriikan kehittymiseen menee aika pitkä aika. Monelle ei tarvittavaa motoriikkaa kehity koskaan. Motokuskin työtä voi hyvin rinnastaa rumpalin liikeratoihin käsien osalta.

    Tuollaista puiden kantoa josta vanha jätkä kirjoitti niin ei voi keneltäkään palkkakuskilta vaatia joka työtään tekee tai sitten homma tehdään tuntityönä. Sen verran ylispuita on tullut hakattua että aika lennokkaita on nuo wanhanjätkän hakkuumallit.

    Jovain Jovain

    Ei sovi ihmetellä metsänomistajien kömpelyyttä motokorjuussa. Pystyn 90 % markkinaosuus ja vuosikymmeniä jatkunut metsänomistajien eristäminen, onhan se seuraus kömpelyyteen.

    Onneksi löytyy vielä yksi mohikaani pohjan perukoilta. Toki on niitä muitakin, mutta harvinaista herkkua se on. Onnistuu ylispuiden korjuu motolla taimistojen ja nuoren metsän päältä. Sehän on ominaisuus, joka pitäisi kuulua kaikille metsätyömiestaitoihin, mutta eihän se aina niin mene, monestakin syystä.

    Puuki

    Miten siinä yhdellä kertaa 6 liikettä/käsi tarvitsee moton puikoissa tehdä ?  Siis 12 liikettä 2 kädellä ja jalkatyötkö siihen päälle ?   No onpa vaikeaa, kun sormiakin on käytössä yleensä vain 5 /käsi.  Kymmensormijärjestemällä konekirjoitusta on tullut joskus opeteltua. Mutta ei siinä sentään 12 sormea tarvinnut olla yhtäaikaa käytössä.

    Auttaisikohan jos aluksi tekisi virtuaalimetsässä niitä hakkuita virtuaalimotolla ?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 224)