Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 224)
  • Alikasvoksen säästäminen

    Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

  • Tolopainen

    Aivan, tuo hinnan nousu ylätti monet, jäivät seisomaan tumput suorina, kun olisi pitänyt myydä, siellä se nyt kasvaa osuustilillä kohisten vanha kasvunsa lopettanut männikkö ja keväällä asennetaan uutta hiilinielua kasvamaan.

    jees h-valta

    Näinpä juuri Toloppa, Onnittelut sinulle hienosta ajoituksesta hakkuulle. Kyllä nyt hiukan laskettelee ja siksi oli hiukan kiirus tehdä vielä heti perään männikön päätehakkuukauppa myös kun ei taas tiedä mitä rataa poljetaan seuraavat vuodet.

    Puuki

    Riippuu tietenkin sopimuksesta minkälainen ero on esim. ylispuuhakkuun ja avohakkuun yksikköhinnoissa.  Sovittu hakkuutapa ei siitä muutu olipa hintaeroa tai ei .  Viime vuoden loppupuolella tehdyn ylispuuhakkuukaupan mottihinta tukille oli parempi kuin nyt olisi avohakkuulla.  Kannattanee odotella taas seuraavaa hinnannousua, ellei ole kiireellisiä harvennuskohteita tulossa hakkuuseen.  Sahoillakin ennätystuloksia , samoin sellutehtailla; 2x :sta tulosta pukkaa.  Halvalla ei kannata myydä hyvää mo:enkaan.

    suorittava porras

    Jesse on monissa kommenteissaan arvostellut kovasti niitä ,jotka kasvattavat kuusta. On pelko lahosta ja kirjanpainajista. Kuitenkin omalla palstalla nämä”ominaisuudet”suorastaan kerjätään omiin metsiin. 30-50 vuotiaat aluskasvostaimet ja ylispuiden korjuussa syntyneet vauriot takaavat ,että uhkat realisoituvat Jessenkin kohdalla.

    Jesse ei ole vastannut vieläkään ,mitä hakkuuohjeessa luki hakkuutavan kohdalla . Kuten jo edellä totesin ,siinä on lukenut”avo”metsäsuunnitelman tietojen perusteella. Myöhemmin ohjeeseen on lisätty ”aluskasvosta säästäen” ostotoimihenkilön pyynnöstä . Harvennuksesta ei puhuta mitään . Jos/kun harvennus meneekin vajaapuustoiseksi ,jotuu yhtiö vastaamaan vahingosta. Jos avohakkuussa tuhoutuu aluskasvosta ,korvausvelvollisuutta ei ole. Riski jää Jesselle. Kikkailu ylispuukorjuulla säästää yhtiön kuluja ennakkoraivauksen osalta ,mutta kasvattaa kuluja yrittäjän osalta ,kun aluskasvoshaittaa ei hyvitetä millään muotoa hakkuutaksoissa. Jos aluskasvoshaitta on todettavissa ,pyydetään ennakkoraivaus tai jätetään kohde tekemättä. Korjattavilla kohteilla ei saa olla hakkuuta haittaavaa aluskasvosta.Hakkuutavan yllättävä muutos ja sen mukanaan tuoma työn merkittävä hidastuminen sotki ilmeisesti myös korjuuyrityksen työsuunnitelmat pahemman kerran. Leimikoita jätetään äärimmäisen harvoin kesken kiireen takia. Ne tehdään loppuun ,jos olosuhteet ovat kunnossa.

     

    Jovain

    Hyvää hintaa on maksettu myös tukkikoivikosta, vaikka olikin alikasvoskuusikon säästävä hakkuu. Korjuu onnistui hyvin ja meni hankintana ja ostopalveluna.

    Noiden kustannusten osalta, ei tarvitse ensimmäisenä kiinnittää huomiota korjuun hintaan, vaan hyöty tulee kokonaisuudesta. Säästyi viljelyn kustannukset, taimiston jälkihoidon työt ja ajallinen säästö, kymmeniä vuosia. Hyöty on tuhansia euroja ja kuusikon kasvu päälle.

    Pystykaupassa alikasvoksen säästäminen luokitellaan harvennushakkuuksi avohakkuun sijaan ja on puunhinnassa 10 euron luokkaa. Eli korjuun hinta lisättynä alennetulla puun hinnalla.

    Hankintana omana työnä ei tarvitse luokitella ja ostopalveluna on avohakkuun luokkaa, lisättynä taimistolisällä 2-3 euroa.

    Kannatta huomioida, että hankintana saa korjuun kustannukset vähennyksenä ja korjuun alvin saa vähentää puualveista, joita vähennyksiä pystykaupassa ei saa. Vaikka myös pystykaupassa korjuu on metsänomistajalle ostopalvelu.

    Kysymys on myös ammattitaidosta. Yleensä korjuun ammattitaidosta ei tarvitse maksaa. Sen sijaan ammattitaidottomuus maksaa ja siitä myös peritään rahaa, kuin myös haluttomuudesta säästää alikasvustoja tai niiden tuhoamisesta.

     

    Burl

    Lähetin kolme kuvaa viestiketjun alkupuolella mainitsemani savotan (sivulla 4. näkyy ainakin minulla) korjuujäljestä Lukioiden kuviin, ovat nyt julkaistu. Yritin ottaa kuvia, missä lopputulos näkyy mahdollisimman hyvin, neutraalisti.  Puukasoistakin kuvat on, mutta ne eivät kolmen kuvan sarjaan mahtuneet.

    Arkistoista en parempaa otosta lähtötilanteesta löytänyt, keskeltä kuviota otetuissa kuvissa kun olisi näkynyt vaan alikasvoskuusia ja joku koivun tyvi. Ja vastaavasti nyt hyvin säilyneen taimikon keskeltä otetuissa kuvissa olisi näkynyt vaan kuusia.

    Suorittava porras esitti kuvia toisaalta. Ihmettelen, mikä nuo koivut on lahottanut, alikasvoskuusikkoko muka? Ja mikä kumma siinä on, että joidenkin kirjoittajien mukaan alikasvoskuusikot ovat laitanaan lahoja, elleivät vielä taimivaiheessa, niin varmasti myöhemmin?! Em. leimikolla hakattiin myös ajoura toiselle lohkolle alikasvoksesta kehittyneeseen varttuneeseen taimikkoon, yhden kuiduun puissa ei yhtään lahoa. Lustonleveys noussut millistä neljään ja pituuskasvu viidestätoista sentistä kuuteenkymmeneen viiteen. Ja nämä eivät ole yksittäistapauksia meillä. Onko nyt näin, että puiden terveydentilassa on valtavaa alueellista vaihtelua?!

    pihkatappi

    Suorittavan portaan jutut ovat yhden motomiehen mielipiteitä ja tuntuu olevan jyrkät mielipiteet, asiat voi tehdä hänen mielestään kahdella tapaa, joko niin kuin hän ymmärtää asian parhaiten olevan tai väärin. Minä jätin 1-3 metrisiä alikasvoskuusia varmaan 2000 kpl/ha ja juttelin motokuskin kanssa asiasta puhelimessa, sanoi että kyllä niitä jää riittävästi. Kai tuossakin asian ymmärtävä motokuski katsoi, että kun alikasvos oli harvassa metsässä hyvälaatuista ja kuvio pieni sekä kuusten avulla yhdistyy viereiseen taimikkoon muodostaen ison kuvion, alikasvoksen säästäminen on järkevää. Jyväskylän tienoolla ei maannousema ole valtakunnan pahinta luokkaa ja tuossa kuviolla ei sitä alikasvoksessa ollut yhdessäkään taimessa kun paljastin hakattavien puiden tyvet. Toki tuolla on perkaus tehtävä ja poistettava vaurioituneet taimet.

    Eilen katselin firman metsässä, kun oli jätetty noin 7 metrisiä kuusia aukolle sinne tänne. En tiedä mikä oli syy että olivat siellä, suurinpiirtein puolet oli latvasta poikki. Kävi mielessä että noista olisi se 3 metrin kuitu ennakkoraivaajan mielestä tullut ja motomies ei isolla koneella ole kuitenkaan tehnyt.

    Ja paikallisia eroja tosiaan on paljon siinä maannouseman esiintymisessä levinneisyysalueen sisällä, joka on varmaan osin kulttuurista johtuvaa.

    Jätkä

    pihkatappi. Jätit 2000 kpl kuusentappia /ha. Ennen vai jälkeen hakkuun? Varsinaisen munauksen tekee, jos harventaa alikasvoksen ennen hakkuuta. Kun on tehnyt nätin kuusentaimikon ylispuiden alle / 2000 r/ ha ja sitten ylispuiden hakkuun jälkeen postaa vioittuneet, niin minkälainen taimikko on jäljellä?

    Joovaan. Kuinka ihmeessä et tajua ALV:n maksusysteemiä? Mitä sinun päässäsi oikein liikkuu, vai liikkuuko siellä tosiaankaan mitään?

    Kirjaudu ALV-velvolliseksi, niin pääset EHKÄ joskus vielä kärryille sen kierrätys-systeemistä.

    Visakallo

    Olen tulkinnut Jovainin haluavan maksattaa veronmaksajilla tappollisen puunkorjuunsa. Mitään muuta järkeenkäyvää selitystä  en ole löytänyt. Jovain ei ole tätä suoraan tähän mennessä kieltänytkään.

    Tolopainen

    Kannattaa kuitenkin huomioida, että hankintakaupan mitta on huomttavasti epäedullisempi kuin motomitta, kun mittailee motolla tehtyä havukuitupinoa siinä kerroin on yli 70% luokkaa, ei pääse hankinnalla lähellekään yhtä edulliseen mittaan.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 224)