Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 224)
  • Alikasvoksen säästäminen

    Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

  • suorittava porras

    Ylispuut ja aluskasvoksen säästäminen alusta loppuun. Miellyttääkö lopputulos?

    1

    2.

    3.

    4.

    5.

    mehtäukko

    Jopa on hyviä esimerkkikuvia, joista näkyy syy-seuraus.

    jees h-valta

    Tuosta näkyy kuvaajan asenne, ei mikään muu. Minulla tehtiin ylispuuhakkuuta muutama hehtaari eikä jälki ollut ennen eikä jälkeen tuon näköistä. Koivut olivat laadultaan hyviä ja tukkiakin veisteltiin kyllä. Toki tuo asenne sielläkin työmaalla näkyi mutta ainakin tulos ja jälkeenjäänyt metsä olivat aivan hyviä. Lukuunottamatta konetyön turmelemia mutta ei niitäkään niin paljon ollut että työtavan muutosta olisi kannattanut edes harkita. Jota kyllä ehdotettiin.

    A.Jalkanen

    Uudehkolle tiedoksi että kuusialikasvoksen säästäminen ei ole uusi menetelmä vaan perin vanha. Jk-intoilijat ainakin sanoisivat noista kuvista, että kyllä siitä hyvä tulee. Kuvista ei näe tuliko kuusiin miten paljon vauriota. Ellei tullut, ne toipuvat kyllä.

    suorittava porras

    Kuvissa näkyy tilanne ennen ja jälkeen. On vain poistettu ylispuut ,joiden laatu ilmenee kuvista…ei tullut koivitukkia ei. Toisaalta en ole ihan varma ,montako puuta on enää pystyssä . Kapeajuuriset kuuset huojuivat ja kallistelivat huolestuttavasti jo hakkuun aikana. Vähän lunta ja tuulta ,niin ei ole montaa puuta pystyssä.

    mehtäukko

    Ei hitossa metsästä saa taikomalla hyvää, jos laiminlyönnit ovat mo puolelta tuota sorttia.Kuva 4 ehkä menettelee jos kuuset ovat hyvälaatuisia, mutta sen ja 1 korjuu on työlästä. Lahokoivikon lihotus se vasta kannattaakin, ja 5 hiinä ja hiinä: pysyykö pystyssä ja kehittyykö mitään.

    Jovain

    AJ: Tuosta boorin puutoksesta. Peltoviljelyssä terveiden juuresten viljely vaatii boorin käyttöä. Samoin metsissä kaskimaat, vanhat pellot, lepikot, karjan laidunmaat tai vastaavat, vaativat boorin käyttöä. Maannousemaa esiintyy näillä alueilla, samoin tyvitervas.

    Jostain syystä maannouseman torjuntaan käyttäisin booraksia ohjeen mukaan. Vain 1-2 kg/ha, ettei mene myrkytyksen puolelle. Ilmeisesti peltoviljelyssä ja kasvimailla boorin puutteeseen riittää sama määrä. Boorinpuutosmetsät tuskin tarvitsevat lannoitusta.

    jees h-valta

    Jos tuon metsän tarinan tietäisi olisi helpompi ottaa kantaa. Aina nuo eivät johdu laiminlyönneistä vaan saattaa olla ikäihmisen hallitsemaa metsää josta on toimenpiteet työkyvyttömyys vienyt. Ja ehkä myös metsän kunnon tarkastuksen. Voihan tuon laiminlyönniksi tuomita mutta raflaavat kuvat valikoituina ovat olleet pitkään suorittavan propakandaa. Maaperä ehkä turvemaatyypin suuntaan jossa vain mänty olisi ollut kelvollinen kasvatuslaji. Kuusi ei ole ainakaan mitään parasta kasvattaa tuossa kunnossa mutta saattaa elpyä yllättävän hyvinkin kasvuun. Hiekoivu varmaan kantovesoista kasvuun jäänyt ja huonossa kasvupohjassa usein lahovikainen. Jostain erinomaisesta syystä suorittava noita jatkuvasti tekee vaikka jutut ovat välistä reheviä lehmänostajatyypin juttuja.

    A.Jalkanen

    Kiitos lisätiedoista Jovain. Esitän ajatuksen kun tapaan maaperän tutkijoita. Olisi mielenkiintoista tutkia onko maannousemalla ja boorin puutteella yhteys. Niiden esiintyminen samoilla alueilla ei vielä tarkoita että olisi syy- ja seuraussuhde.

    Jätkäpätkä

    Minusta tuo suorittavan portaan kuvasarja ei ole pahakaan, tuollaista samanmoista manu hakkasin viimetalvena pienen alan, vähän oli koivu pienempää, lahoa ei ollut, kostea lähteen ympäristö. Motolla tietysti vähän harsiintuu ja saa osumia väkisinkin nuo kuuset, mutta otappa kuva 10 vuoden päästä niin et samaksi metsäksikään tunnista. Lahopuu siellä täällä on melko normaalia metsässä kuin metsässä. Tuossa vieressä kasvaa nyt tuollainen koivu alikasvoksesta syntynyt kuusikko, hakkuusta pian 15 vuotta, todella pörhevää ja pitkää kasvainta tekee niinkuin kuusi parhaillaan hyvällä kasvupaikalla, on senverran tiheää että pian saisivat vähän harventaa, isoimmat jo hyvästi tukkipuita, reilusti isompaa kuin viereinen 5 vuotta aiemmin istutettu kuusikko. Käyn varmasti katsomassa kun hakkaavat onko lahoa. Senverran epäilyttää kun osa rungoista on huomattavan pihkaisia.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 224)