Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 224)
  • Alikasvoksen säästäminen

    Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

  • Rane2

    Miten alikasvoksen säästämistä säännellään elinkeinopoliittisesti ?

    Jätkä

    Etelästä tulossa oleva erittäin tuhoava kuusikon tyvilaho alkaa olla jo Jyväskylän korkeudella riesana. Siitä pohjoisempaan tauti on vielä aika vähäistä, mutta joillakin Urea-aivoilla näyttää olevan polttava halu saada se leviämään lappiin asti!

    Siinä vaiheessa ei kasvateta kuusta, eikä mäntyä missään, vaan koivu on ainoa metsätalouspuulaji, joka pärjää.

    Näillä mennään, Säästelkää lahoja alikasvoskuusia, kun kuusikymmenvuotias laho kuusi näyttää kasvavan innokkaasti puoli metriä vuodessa. Mitä sitten, vaikka kasvaisi kaksi metriä? Kuka tarvitsee mätää kuusta? Viherpipertäjien taivas aukeaa metsään, kun lahopuun määrä saadaan pilviin ja männytkin kuolevat tyvitervastautiin.

    Ei kyllä järki päätä pakota!

    mehtäukko

    Suora lainaus kaksinkertaisen doctor Lauri Vaaran kirjoituksesta MT: ” Metsäkoneet tuotiin metsään väkivalloin väärinymmärretyn tehokkuuden seurauksena.Tehokkuutta mitataan puunkorjuussa työtunnin kuutiometreillä kuutiometrin kustannusten sijasta…”

    Tämä satumainen laskentakaava, ideologiaharha ja menneisyyden haamuilu sekottavat edelleen Jovainin savottaan pääsyä! Klusterin korruptio kun estää lopullisen startin alikasvoksen säästämiseen…

    MaalaisSeppo

    Kuusikoiden alikasvustokuusissa on kokemukseni mukaan enemmän tyvilahoa kuin koivikoiden alikasvustossa. Eli ainakin kuusikoista alikasvusto pois.

    Olen jo aloittanut koivikkoni tyviltä alikasvustokuusien raivauksen. Terveiltä näyttävät. Taimikkoon jää pieniä aukkopaikkoja. Ajattelin muokkauttaa ne ja istuttaa niihin koivuja sinivuokkojen sekaan. Kokeilumieli pitää mielen virkeänä. Jätkän virkeystasosta voin vain haaveilla.

    Jovain

    Maannousema on vaikea ongelma. Boorin puute vanhoilla kaskimailla ja puun kasvulle otetuilla pelloilla aiheuttaa maannousemaa ja tyvitervastautia. On kuitenkin korjattavissa boorilannoituksella.

    Sen sijaan mehtäukko tarjoilee potaskaa. Kysymys oli metsäorganisaatioiden päätöksestä siirtyä pystykauppaan, metsäkoneisiin ja jaksolliseen metsän kasvatukseen.

    Elinkeinopoliittisesti sikäli, että teollisuuden pystykauppa ja jaksollinen metsänkasvatus ei suosi alikasvosten säästämistä.

    suorittava porras

    Kuusialuskasvoksen pilaama männikkö. Tiheimmissä paikoissa mäntyjen tilavuus on alle puolet ilman aluskasvosta kasvaneiden puiden tilavuudesta.

     

     

     

    Aluskasvoksesta kasvaaa laho kuusikko. Tämän vuoksi eräät toimijat raivaavat aluskasvoksen pois männiköstä  viimeistään 2-harvennuksen yhteydessä , nykyään jo varhaisperkauksessa.

     

     

    Kuvassa on maahan raivattuna motokuskin päätehakkuun yhteydessä ”unohtamaa” aluskasvosta . Kaikki lyötiin mt-sahalla nurin nuoresta taimikosta ennen, kun isompaa vahinkoa pääsi syntymään. Tyvisää näkyi yleisesti merkkejä lahosta . Näin käsitelty alue oli useita hehtaareita

    alu

    Puuki

    1.kuvassa olevasta hierrinpuumännystä näkyy, että kuusi tai koivu olisi sopivin puulaji . Koivu,  jos kuusentyvilahoa on ollut paljon edellisessä puusukupolvessa.

    3. kuvan metsä on kuivahkoa kangasta eikä kuusi ole soiva puulaji siihen .

    A.Jalkanen

    Jovain: miten boorin puute liittyy juurikääpään? Onko sinulla havaintoja tästä? Minulla on tiedossa vain se että Pohjois-Amerikassa on kokeiltu booraksin käyttöä estämään  juurikääpäsienen tarttumista tuoreisiin kantoihin.

    suorittava porras

    Boorin puute aiheutta juurikasveihin epämuodostumia ja pintavikoja. Voisiko sama tapahtua puille?Olen itsekin epäillyt ravinne-epätasapainon osuutta lahon edistäjänä kaadellessani metsää alueilla , joilla esim booria on liian vähän maaperässä . Kyseessä on yleensä joko vanha pelto tai kaskimaa.Lahoa esiintyy niissä olosuhteissa kaikilla puulajeilla. Eniten kuusella ja koivulla.

    Jovain

    Siinä uskossa olen ollut, että samasta ongelmasta kuin kasvinviljelyssäkin.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 224)