Keskustelut Metsänhoito alikasvoksen säästäminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • alikasvoksen säästäminen

    Löytyykö jotain ohjeita tai tietoja, missä olosuhteissa alikasvos kannattaa säästää päätehakkuun yhteydessä? Esimerkiksi kuusivaltaisessa metsässä on alikasvoksena 0 – 20 metrin korkuisia elinvoimaisia kuusia. Alikasvoksella on sentään kymmenien vuosien etumatka verrattuna siihen, että kaadetaan kaikki maan tasalle ja aloitetaan nollasta. Entäpä molempien yhdistelmä, säästäisi elinvoimaisimmat alikasvustot ja uudistaisi ne alueet joissa alikasvosta ei ole riittävästi?

  • putte

    Ohjeita varmasti löytyy, mutta ainakin kahden asian täytyy täyttyä;

    a) alikasvoskuusien on oltava terveitä. On täysin mahdollista, että kahden metrin mittainen (sateenvarjo)kuusi on 50-vuotias, jolloin sen lahoisuus on todennäköistä.

    b) alikasvoksen pitää säilyä elossa hakkuusta ja sen jälkeisestä valoshokista. Kuusialikasvoksella menee muutama vuosi kun se vaihtaa varjoneulasensa valoneulasiksi, ja jos muutos on liian voimakas, se ehtii kuolla ennen sitä.

    En varaisi liikaa toivoa kuusikon alikasvokselle. Jos uudistus on joka tapauksessa tehtävä, saadaan tasaisempi taimikko kun ei liioin jätetä alikasvoksia uuteen taimikkoon. Aivan pienet kuusen taimet ovat eri asia. Niitä nousee hakkuuaukealta vaihtelevasti joka tapauksessa maahan varastoituneesta siemenaineksesta, etenkin suolla.

    Juippi

    Mitä pienempää sen parempi. Seuraavalle kierrokselle lähtee näin tasaisempi metsä joka kasvaakin sitten paremmin. Eikä korjuu aiheuta niin paljon vaurioita kun hanki hiukan suojaa. Tietysti jos on joku sulle tärkeä maisema jonka tykkäät säilyttää niin ne isommatkin voi säästää, mutta onko ne 20 metriset elinvoimasia?

    Tärkeintä on kuitenkin että keksit hakkuutavalle pari uutta nimeä ja kuvittelet kuinka paha salaliitto yrittää sinua jahdata

    Juippi

    Männikön tai koivikon alle hiipinyt kuusentaimikko tosiaan paras lähtökohta

    päin_mäntyä

    Ajatuksena olisi säästää alikasvos vain osalla alasta missä se on riittävän runsasta ja elinvoimaista, ja uudistaa ne alat joissa alikasvos on heikkoa. Ja sitten löytyy alueita joissa puusto on sen verran pientä ja keskenkasvuista että siitä ei juuri tukkia saisi vaan enimmäkseen kuitua. Tuntuisi järkevältä säästää ne alat ja antaa järeytyä tukkipuumittaan. Mutta tällaisilla toimilla metsästä tulee monenkirjavaa, on laikuittain kaikenikäistä puustoa. Maisemallisesti varmaan hyväkin tällä tavalla. Vai onko parempi lyödä kaikki sileäksi ja aloittaa metsä nollasta?

    Pähkäilijä

    Mennävuosituhannella on paljonkin harrastettu ko toimintaa ja silloin toimintatapa oli nimeltään harsintaa.

    Gla

    Makuasia, mutta minusta monenkirjava tilkkutäkki ei ole maisemallisesti edullista metsää. Talousmetsässä tavoittelemani mahdollisimman laajat yhtenäiset tasarakenteiset kuviot ovat minusta parempia. Tuskin siis yrittäisin tuossa tilanteessa hyödyntää alikasvosta. En ainakaan niitä 20 metrisiä, kun niistä saa päätehakkuussa jo tukkia päätehakkuun hinnalla. Jatkossa epätasaisen kuvion hoito olisi työlästä ja kantohinnat alhaalla. Ainoa tilanne alikasvoksen hyödyntämisessä voisi olla kaksijakoinen puusto, joko koivun tai männyn alla.

    Kannattaa myös selata keskusteluja taaksepäin. Muutamassa yhteydessä on ollut juttua juurikäävästä.

    Juippi

    Niinno, minkä kokoisia alueita ne kuitupuupaikat on, hehtaaria vai aaria. Niistä tulee vuorostaan varjostus sille kohtaa aukon taimille ja taimikko kasvaa reunassa huonommin. Lisäksi osa kaatuu kun metsä katoaa ympäriltä eivätkä oo tuuleen tottuneet. Sen takia yritän itte ulkoistaa nuo aukon reunat naapurille

    Ne jotka pysyy pystyssä ja varttuu tukiksi joutuu sitten hakemaan sieltä taimikon keskeltä jollain pois ja taimikkoon tulee siihen kohtaan ajoura. Asia ihan eri jos tiehen rajoittuu usiamman hehtaarin nuorempi metsä, harventaa sen samalla kun tekee aukon

    metsänvartija

    Vanha metsäteknikko opasti aikoinaan jättämään alle polven mittaiset kuuset tulevaksi metsäksi.

    Tätä olen noudattanut ja taimet ovat kehittyneet hyvin.

    Samoin hakamännikössä jätetttiin 80-luvulla karsintakelpoiset männyt pystyyn. Muuten avohakkuu ja kuusen viljely.

    Nyt männyt on tukkipuuta eivätkä häiritse kuusia. Puolen hehtaarin kuviolla n. 15 mäntyä.

    Kokeneita metsäteknikoita kannattaa kuunnella, parhaita metsäalan kouluttajia.

    6 m3

    Säästän aina alikasvospuita kun mahdollista, myös metsän uudistamisessa. Yleensäkin tuppaina. Toimivat suojana kanalinnuille. Ikävän näköinen on ”kaaheen laakee aakee”
    Ei syö paljon metsänomistajan leipää jos muutaman hehtaarin aukkohakkuulle jättää aari tai parin tuppaita alispuita kasvamaan.

    Anton Chigurh

    Siitä huolimatta metsokanta on pudonnut vuoden 1960 tasosta 98%, kun laskenta on suoritettu muuallakin kuin pelkästään laikuissa the best brood habitats. Eikä tule nousemaan ennenkuin myyräkannan säätelyjärjestelmän manipulointi loppuu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)