Keskustelut Metsänhoito Ajourat kuin valtatiet ja metsä harvaa

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 71)
  • Ajourat kuin valtatiet ja metsä harvaa

    Tällainen artikkeli oli alkukesän Metsälehdessä.Juttu käsitteli ensiharvennusta Uuraisilla.Kerrottiin että hyvät tukkipuuaihiot oli kaadettu jo kuitupuuna.Liianleveät koneet vs Ruotsi vaatii leveät ajourat.Sanottiin,että puuston pieni litrakoko oli vaatinut pistämään harvaksi.Kukaan ei ole halukas kustantamaan kohonneita hakkkuukustannuksia.MO vaaatii hyväää hakkkujälkeä ja suurta kertymää

    Minulla ensiharvennusta odottavia männiköitä.Olen vähän tehnyt hankintahakkuita,mutta hakattavia hehtaareita ihan liikaa.Kapeampia ajokoneita ei juurikaan löydy.Jos EH tehdään pienemmillä koneilla kostautuuko se 2-harvennuksessa ?Olisiko viisasta nostaa järeyttä,mänty ei mielestäni kärsi tiheydestä eikä hyödy väljyydestä siinä kuin kuusi.Raiskattu männikkö ei ole mikäään ilo kaikkien Mota-rusiskutteluiden jälkeen

     

     

  • jees h-valta

    Näyttää tuolla e-puulla jotkut firmat vallan hyvin porskuttavan. Aika uutta kalustoa ja laajensi juuri yhdyskuntajätteiden käsittelyn puolelle. Maksoi kovan hinnan e-puusta ja palvelu nopeaa ja tehokasta.

    sikari

    Täällä muutamat tyypit kehuu kovilla hinnoilla ja saannolla, mutta sujuvasti kiertelevät ja kaartelevat se mitä ne on. Laani kuvatkin on otettu just kun rekka on käynyt siellä?

    Puuki

    Kun energian hinta on vähintään 3 x:stunut,niin kannattaahan se kalikoiden hankinta metistäkin entistä paremmin nyt. Esim. risupeto oli esittelyssä aiemmin täälläkin ja se näytti olevan toimiva yksikkö pahimmissa risukoissa.   Motolla peruutetaan pois , jos on raivaamaton ensiharvennusmetsä edessä eikä näkyvyyttä ole riittävästi,   niinhän meille on kerrottu.  Järkevää tietenkin  on jättää väliin semmoset kohteet.

    Näkemäraivaus -näkyvyys riittää varsinkin e-puukohteilla hyvin koneelle, kun korjuussa mukaan lähtee pieniläpimittaista puutakin.  Otettavien puiden tyviltä haittona olevat risut kannattaa raivata myös pois.

    suorittava porras suorittava porras

    Näkemäraivaus ei ole konetyön kannalta riittävä toimenpide. Toki voidaan ilmoittaa ,että alue on raivattu ,mutta hyöty jää monta kertaa kyseenalaiseksi. Olisi mielenkiintoista saada tietoa siitä ,monenko näkemäraivatun kohteen korjuu on epäonnistunut.  Veikkaan ,että monen . Yhtiön metsiä käsiteltäessä todettiin korjuuesimiesten kanssa yksimielisesti , että näkemäraivaus ei vastaa tarkoitustaan. Rahaa poltetaan joutavaan. Korjuu nopeutui , ajourat ja kokoojaurat osuivat paremmin kohdalleen , ajourien väli pysyi säädösten puitteissa eikä puuvalinnoissa esiintynyt huomautettavaa siellä ,missä siirryttiin totaaliraivaukseen ja luovuttiin näkemäraivauksesta. Mutta jos haluaa välttämättä tietää ,miltä tuntuu ,kun pissaa housuunsa, voi tyytyä näkemäraivaukseen.

    Puuki

    Eipä tietenkään  näkemäraivaus onnistu, jos pitää yltää yli 10 m päähän viemään moton koura eh:ssa , ja tuomaan vielä takasin puun kanssa uran varteen ilman korjuuvaurioita, kun alle kuitupuun kokoista  puuta ei huolita mukaan kasalle.

    E-puun korjuu on erilaista , varsinkin sille sopivammalla kalustolla tehtäessä.   ”Totaaliraivaus” oli ennen muodissa, siksi ei vieläkään jotkut osaa toimia uusien ohjeiden mukaan ja jättää esim. säästöpuuryhmiä eikä nähdä metsää puilta.

    suorittava porras suorittava porras

    Moton puomin pitää ylettyä yli 10 metriin ,jotta palstan saa harvennettua tasaisesti poikkeamatta uralta. Urien ”valuminen ” liian lähelle toista johtuu usein juuri liiasta peitteisyydestä. Edellisen uran pöllikasat toimivat hyvin ohjureina ,mutta peitteiyys heikentää näkyvyyttä niihin ratkaisevasti.

    Tiedän myös ,mitä kokopuukorjuu on . Olen tehnyt sitäkin hommaa päätoimisesti kolme vuotta ja osa-aikaisesti muulloinkin. Näkyvyysongelmat raivaamattomilla työmailla olivat konkreettinen ongelma. Kokonaisuuden hahmottaminen ja ajourien suuntaus ja sijoittaminen oli täyttä lottoa ,kun näkyvyyttä oli vain muutama metri . Rapakon tai väistettävän kiven näki vasta ,kun oli myöhäistä. Seurauksena kiertämisestä aiheutuva ”vähän” leveämpi ajoura tai ura kokonaan toiseen paikkaan. Sitten onkin uraa vierivieressä ja metsänomistaja tykkää…

    Metsuri motokuski

    Jos tehtäisiin taimikonhoidot ajallaan niin olisiko tuo ennakkoraivaus ongelma?

    Jätkä

    Ennakkoraivaukselta voi välttyä lähes aina ihan täysin, kun tekee taimiko perkaus ja -harvennustyön oikeaan aikaan. Sellaiseen metsään ei tarvitse tehdä energiapuuhakkuuta, vaan ensiharvennuksen, jossa on mukava kertymä ja josta ostaja pystyisi maksamaan paremman hinnan kuin keppisavotasta.

    Ei se, että saadaan iso risukasa metsästä tienvarteen, paljoakaan myyjää ilahduta, kun kunnon ainespuupinot, vaikka hieman matalammat antaa rahaa paljon enemmän.

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kun ennakkoraivaus pitää tehdä, se on oikein tehtynä käytännössä sitä, että kaikki ne puut, joista ei tulisi ”sippirankaa”, raivataan maahan.

    Monimuotoisuus syntyy metsään hakkuun jälkeen – jos on syntyäkseen.

    Joskus olen miettinyt, että onko joidenkin mielestä tavoitteena, että kaikki metsäalueet ovat samanlaisia monimuotoisia risukoita, vai voiko olla komeita mäntymetsiä, -kuusimetsiä -koivumetsiä ja sekametsiä?

    Minusta sellaiset metsät ovat monimuotoisuuden huippua, eivät risukot!

    suorittava porras suorittava porras

    Paljon on vielä asennetta ,että en raivaa ,kun ei ole pakko. Sitä ei ajatella hiukkaakkaan ,pystyykö kukaan törkypesässä työskentelemään. Innolla sitävastoin odotetaan kaikkivoipaa ja motivoitunutta motokuskia taikomaan sippileimikosta huippuluokan tukkileimikkoa. Puut ei päivässä muuksi muutu ja kuskin motivaatiokin häipyy sen siliän tien ,kun joutuu ylivoimaisen tehtävän eteen  Palataan siis tavallisen kuolevaisen asemaan ja paskannetaan siihen missä on entistä.

     

    Puuki

    Joka paikkaan ei tietenkään sovi sama tyyli.  Kuivilla männikkökankailla ei edes kasva  muuta kuin mäntyjä.   Sitten on reheviä kasvupaikkoja  joilla kasvaa vesakkoa vaikka olisi tehty th 2 kertaa ennen ensiharvennusta.   Raivaus ei ole yleensä pakollista kuten ei ole th:kaan. Eikä kannata sitten yrittää saada kovin kummosia tulojakaan metsästä, jos ei tehdä mitään sen eteen.

    Ostajat pystyisi (ja pitäisi maksaakin) maksamaan hyvästä ensiharvennusleimikosta paljon nykyisiä hintoja paremmin. Ja huonoista huonommin.   Siinä on varmaan  monesti syy  haluttomuuteen hoitaa taimikot kuntoon ajoissa.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 71)