Keskustelut Puukauppa Ajatuksia Puukaupoilta 2

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 272)
  • Ajatuksia Puukaupoilta 2

    Kesä loppu kiima kiihtyy… Kuusitukilla järjetön kysyntä, kiinan vienti vetää mutta kuinka kauan?.. Mäntytukkia menee, katkontaan kannattaa kiinnittää huomiota. Koivutukkia ostetaan, hinta ei kaksinen. Kuitupuolella, kuusi ja mänty vetää myös koivulla näkymä parempi kuin vuosi sitten, hinnat makaa, Äänekoski ei näy valitettavasti.. Talviharvennukset alkaa olla ostettu, tuleva talvi kun on taas arvoitus. Energiapuussa paikalliset erot isoja. Itsellä puukauppoja tulossa vähemmän kun aikaisemmin, annetaan kasvaa välillä…

  • Tolopainen

    Visakallo siirtyy suoraan taimikosta päätehakkuuseen, jättää turhat välivaiheet pois. Se on etelässä tuo puunkasvu niin nopeaa, että se on ajatustakin nopeampaa. Meikäläisellä ei edes päätehakkuiden tukkiprosentti ole ollut koskaan 80%, jos nämä prosentit on samoja mitä etelä-Suomessa.

    Jätkä

    Koska et ole tehnyt se kummemmin kasvatushakkuita kuin päätehakkuita, on sinun mielikuvitussavotoissasi lopullinen tukkiprosentti ollut tähän asti nolla.

    Visakallo

    Ei oikein jaksaisi enää vääntää tästä samasta aiheesta. Jos ensiharvennuksessa tulee 30-50 mottia kuitua hehtaarilta ja kiertoajassa tulee motteja 600-800 hehtaarilta, niin kyllä sinne seuraavienkin harvennusten ja päätehakkuun kuitumotit hyvin mukaan mahtuu. Mikä tässä nyt on joillekin niin vaikeata ymmärtää? Ainakaan kesäretkeläisille se ei ollut. Kuten olen kertonut, en ole keskittynyt metsäpinta-alan kasvattamiseen, vaan maapohjan kasvukyvyn hyödyntämiseen tuottamaan mahdollisimman paljon myyntikelpoista järeää puuta. Toki asiassa on auttanut, että edellisetkin omistajat ovat oivaltaneet saman hyvin yksinkertaisen asian.

    Tolopainen

    Maalahdessa hakattiin tyypillinen 5ha leimikko ja puuta kertyi 900 kiintoa, taisi tukkiprosentti jäädä muutamaan kymmeneen. Jotain rajaa noissa kuvitelmissa pitäisi olla mitä puuta kertyy, kun nykyisin ei noita vanhoja metsiä enää tule hakattavaksi, ne on suojelussa tai hakattu sotakorvauksiin.

    pikkutukki

    Tukkiprosentin nosto on tärkeimpiä metsänomistajan tehtäviä kiertoajan aikana .

     

    Visakallo

    Tolopaisen olisi kyllä hyvä joskus tutustua metsänhoitoon vähän lähemmin, ettei heittelisi aivan asittomuuksia.

    savo’ttamies

    Savossa, jos kierron aikana puuta kertyy 800 m3, maapohjat jo niin reheviä, että viljely metsissä alkaa olla ongelmana, varsinkin kuusikoissa, poikaoksat, haaraisuus, tyvimutka.

    Päätehakkuuussakin tahtoo tukki % jäädä alle 80, vaikka misawan tukki olisi yhtenä lajina katkonnassa

     

    Jätkä

    Eivät ne Savolaisten kuuset kuitenkaan kasva samanlaisiksi kuin kasvattajansa.

    Avohakkuun jälkeen  (Ellei ole tyvilahoa) – kevyt maanpinnan muokkaus – Ei korkeille mättäille. Taimien istutus, ehkä taimitassut tai RoundUp mahdollisesti booria ja sitten normaalit taimikonhoitotoimenpiteet

    Kuusikossa on 80 % kohtuusaavutus, jos tukki on tehty 16 sentin minimisopimuksella.

    Hyvällä pohjalla – jos haluaa massaa kasvattaa, kasvatuslannoitus pariin kertaan.

    Hyvällä pohjalla kannattaa kasvatukseenkin satsata kunnolla, sijoituksen saa takaisin jopa avohakkaaja itsekin.

    Karulla pohjalla – ei rahaa viljelyyn, eipä juuri hoitoonkaan.

    Planter

    Visakalloa on siunattu täysin juurikääpävapailla metsämailla? Täällä eteläisellä ja lounaisella alueella tyvilahon osuus on monin paikoin 10-20% hakatusta kuusipuutavarasta ja se kaikki on pois tukkiosuudesta, joten tukkiosuuden pieneneminen on vielä suurempaa. Kun sitä kuituakin väkisin tulee mukaan, on teoreettinen maksimi  alle 70%.

    http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/lahontorjunta/img/kuva3.png

    Tyvilahoa sisältävän kuusen osuus korjatusta kuusipuusta Etelä-Suomessa. Kartta perustuu hakkuukoneilta ja tehtaiden vastaanotosta kerättyyn aineistoon ja siitä puuttuu teollisuudelle kelpaamaton mutta energiakäyttöön soveltuva hylkypuu (keskimäärin 1,2 %) Lähde:Luke

    Timppa

    Ei Keski-Suomen kuusikoissakaan juuri lahoa löydä.  Suurimmat määrät ovat olleet 4 %;n luokkaa.  Esimerkiksi viime kesänä hakatussa leimikossa oli kuusta 262 m3/ha, mistä lahoa 1,1 %.  Myyntitulo kaikki puulajit mukaanlukien n. 17000 euroa/ha.  Parempiakin on, toki huonompiakin.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 272)