Keskustelut Puukauppa Ajatuksia Puukaupoilta 2

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 272)
  • Ajatuksia Puukaupoilta 2

    Kesä loppu kiima kiihtyy… Kuusitukilla järjetön kysyntä, kiinan vienti vetää mutta kuinka kauan?.. Mäntytukkia menee, katkontaan kannattaa kiinnittää huomiota. Koivutukkia ostetaan, hinta ei kaksinen. Kuitupuolella, kuusi ja mänty vetää myös koivulla näkymä parempi kuin vuosi sitten, hinnat makaa, Äänekoski ei näy valitettavasti.. Talviharvennukset alkaa olla ostettu, tuleva talvi kun on taas arvoitus. Energiapuussa paikalliset erot isoja. Itsellä puukauppoja tulossa vähemmän kun aikaisemmin, annetaan kasvaa välillä…

  • harrastelija

    Kainuussa 100 m3/ha kaikella metsäalalla näyttää metsältä, mutta ei siinä paljon otettavaa ole. Päätehakkuussa jos sitten on saanut kasvatetuksi 150-200 m3/ha, niin kyseessä on jo laadukas kasvupohja. Keski- ja Etelä-Suomessa luvut saa kertoa 2-4 kertaiseksi ja lisänä on vielä parempi puun hinta.

    Eli jos täällä puusto on km:n 100 m3/ha, niin tuohon Jessen mottimäärään (7 500 m3) tarvittaisiin se vajaa 100 ha. Harjavallan kasvuun verraten siellä pinta-alaa riittäisi puolet Kainuulaisen metsästä. Riippuu paljon siitä, että missä kasvuvaiheessa metsä on, taimikot, 02, 03, 04 …

    Kuntoilija

    Moi!

    Mielelläni kuulisin muidenkin kommentteja liittyen yhden suuren puunostajan hintatakuuseen. Olemme myyneet vuoden parin välein puuta Etelä-Suomessa sijaitsevalta tilaltamme. Alkuvuodesta tehtiin kaupat 1800 motin kesäkorjuuleimikosta (metsätie vieressä). Silloin muun muassa tukkien kauppahinnat olivat pari euroa korkeammat kuin sen hetken keskiarvot kauppahintatilastoissa, jotka näkyvät myös Metsälehden hintaseurannassa.

    Korjuu tehtiin kesällä ja tiet pidettiin kunnossa ja mursketta ajettiin ostajan toimesta leimikolle johtavan metsätien silmukkaan. Ostajaan on hyvä suhde ja asiat ovat sujuneet aina jämptisti ja hyvällä palvelulla.

    Syksyllä puiden hintataso on noussut aika paljon, mutta meille ilmoitetun hintatakuun perusteella tukkihintoja ei kuitenkaan korjattu kuin noin puolella eurolla. Näin ollen mäntytukin korjatuksi hinnaksi tuli 58,50 euroa ja kuusitukin 60,40 euroa. Näitä tuli yhteensä vajaa 1200 mottia. Samaan aikaan tukkien keskiarvohinnat ovat nousseet talvesta noin parilla eurolla (tilastojen mukaan).

    Odotin kyllä, että hintatakuu olisi ollut parin euron luokkaa tukkien osalta. Kyseessä oli kuitenkin isohko kesäkorjuuleimikko tien vieressä. Puukauppatilastojen keskiarvohinnatkin ovat jopa samoissa tai korkeammalla kuin nuo hinnat. Tuntuu siltä, että hintatakuu ei kyllä toiminut tässä ihan oikein.

    Mitä mieltä olette tästä hintatakuuasiasta?

     

    Jätkä

    ”Kainuussa 100 m3/ha kaikella metsäalalla näyttää metsältä, mutta ei siinä paljon otettavaa ole. Päätehakkuussa jos sitten on saanut kasvatetuksi 150-200 m3/ha, niin kyseessä on jo laadukas kasvupohja.”

    Noihin kuutiomääriin ei tarvitse kovin jämerää metsää olla. Jos viljelymännikössä on 1800 runkoa / ha ja rungon keskikoko on vaatimattomat 50 litraa, on hehtaarilla 90 kuutiota . Eipä siitä kannata vielä alkaa myyntihakkuuta järjestelemään, koska otettavaa ei ole.

    Jos vastaavasti pystyy odottelemaan sen aikaa, että keskikoko järeytyy 100 l/ r, puhutaan aivan erilaisesta mahdollisuudesta.

    Metsän ostanut

    Olis päätehakkuuta noin 2ha mäntyä ja kuusta. Joku isoyhtiö oli kiinnostunut, oli vaan seuraavan päivän uutinen, ettö se yhtiö haluaa lisää kuitua, siitä kova kysyntä!

    Pitäiskö etsiä ostaja joka käyttää itse tukkia eikä ole kiinnostunut tekemään kuitua myös tukeista, on nimittäin useita kokemuksia sellaisesta!

    jees h-valta

    Luuletko ettei ne isot tarvitse tukkia missään vai? Suurimmat vientisahat ovat juuri näillä. Kovilla kuiduttajilla.

    Jätkä

    Iso sahaaja (Eikös UPM ole aika iso) – kertoi sahaavansa huomoinakin aikoina, koska kaupoissa tulee usein väkisinkin tukkia ja tukin sahauksen sivutuotteena tulee myös aika mukavasti sellupuuta.

    Samat lainalaisuudet pätevät tietty pyös Piskuiseen Metsä-grouppiin, vaikka sillä muutama sahakin on. Sanoovat Vilppulan sahasta, että sitten vasta kunnolla tappioo tulee, jos sen pysäyttää. Sahattaessa tulee paljon vähemmän takkiin, mutta kuitua tarvitaan ja sitä tulee.

    jees h-valta

    Jätkällä tuo kokokompleksi vain jatkuu.. Hahmottamisongelma toki myös mahdollinen. Oletko jätkä sattunut huomaamaan että tuloksenteossa tuo ”piskuinen” on välillä ollut ykkönenkin. Ja aika kova tuo liikevaihtokin kuitenkin on. Ei niitä aivan kovin monta sentään mamme kamaralla tässä kokoluokassa touhua.

    Jätkä

    En mahda mitään sille, että olet pikku-ukko, jolla on pieni ***** auto!

    MG on liikevoittonsa puolesta n. puolet siitä, mikä on kokoluokka noilla kahdella muulla suurimmalla – kummallakin.

    harrastelija

    Toissa vuonne MG:n ostomiehen kanssa kinattiin tukin hinnasta. Ostomies päivitteli, ettei tukilla ole kysyntää! Silloin uutisoitiin tilastotietoa ja suurin sahaaja oli juuri MG! Oliko Vilppulan saha peräti Euroopan suurimpia?

    No, täälläpäin ei ole MG:n sahoja, joten tukit menee vieraille sahoille, Kuhmo Oy, Pölkky.. Soinlahden sahalla näkyi olevan tulipalo, sinne MG on minunkin tukit yleensä kiikuttanut.

    Kokonaisliikevaihdoltaanhan UPM ja SE ovat 2 x MG:ia suurempia, mutta isojahan ne ovat keikki kolme 🙂

    jees h-valta

    Niin, juuri sitä hahmotusongelmaa, onko se pientä jos on jättimäisessä metsäteollisuudessa (maailmanmittakaavassakin) kolmanneksi isoin?

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 272)