Keskustelut Metsänomistus Aihe, metsälehteen

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Aihe, metsälehteen

    Merkitty: 

    Oiskohan aiheellista julkaista tehdä juttu suhteellisesta ja absoluuttisesta viestinnästä mediassa metsäasioista?  Miksi se on sellaista kuin se on.

    Minusta se kiteytyy siinä kun metsänhoitajana esiintyvä henkilö kirjoittaa keskustelupalstalla näin: ””Absoluuttista totuutta ei ole juuri missään asiassa, pelkästään suhteellisia.”

    Jos hän osaa olla erimieltä kanssani niin mikä käsitys jo pelkästään tilastollisista termeistä on tavan tallaajilla?

    Miten sitä tietämöttömyyttä käytetään viestinnässä hyväksi ja kuinka se palvelee pientä metsänomistajan etua vai palveleeko?

     

     

  • A.Jalkanen

    Hyvä aloitus Tomperi.  Tarkoitin suhteellisella kahta asiaa. Ensinnäkin tieteenfilosofisesti, mihin itsekin viittasit: tieteellinen ”totuus” on aina virheellinen, mutta korjaantuva ja muuttuva. On tietenkin lähes absoluuttisia, kuten se havainto että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin. Ns. faktoihin sisältyy aina virheitä ja tulkintaa aiempaa tietoa vastaan. Maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle, ei tarvita välttämättä tilastotieteen opintoja. Ymmärtää vaikka sen että otantaan sisältyy virhettä aina jonkin verran.

    Toiseksi tarkoitin suhteellisella sitä, että eri ihmiset arvottavat asioita eri tavalla. Esimerkiksi jollekin voi puuntuotanto olla suhteellisesti tärkein asia metsätaloudessa, jollekin toiselle ei niin tärkeä suhteessa muihin asioihin. Tämä on mielipidepalsta, jossa sekoittuvat faktat ja mielipiteet, ja sellaisena sitä pitää lukea, ei listana totuuksia.

    Viestinnässä voidaan käyttää tietämättömyyttä hyväksi. Pahinta viestinnän lajia on propaganda, jota esimerkiksi Johan Bäckman edustaa. Myös esimerkiksi puolueet tuottavat valikoivaa viestiä edistääkseen oman puolueen menestystä ja tavoitteita. Viesinnän vastaanottajalta vaaditaan lukutaitoa, ettei ihan kaikki uppoa. Viestinnän onnistuminen ei ole siis pelkästään lähtöpään vastuulla.

    Tässä vähän pohdiskelua siitä miten viestinnän viidakossa selviää paremmin:

    https://sisaltosekaannus.fi/

    Tomperi

    esimerkiksi tämä  sitaatti

    ”Ilmaston kannalta iso asia ja oikeastaan ainut merkitsevä on päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Suomen osalta tämä onnistuu keveästi metsien biomassalla, tuuli- ja vesivoimalla sekä ydinvoimalla. On aivan järjetöntä taivastelua, että kasvaako meidän metsät esim 106 miljoonaa kuutiometriä uutta puuta tänä vuonna vai 107 miljoonaa kuutiometriä. Siis kokonaisuuden hoidossa. Ne kasvavat kuitenkin noin 100 % enemmän kuin 50 vuotta sitten.”

    Jos tuiojjotetaan näitä suhteellisia kasvuprosentteja eikä ymärretä näköjään mitä se tarkoitta…  Suomessa puuston suurimmat kasvuprosentitkuviokohtaisesti löytyvät alleviiden vuoden, alle vuoden ikäisistä metsistä. en ymmmärrä atuosta muuta kun menen viinakauppaan ja ostan ruotsalista viinaa se on absoluuttista… mutta tuo holtiton suhteellisten ja absoluuttisten arvojen sekamelska ärsyttää. Sitä viljelee myös tämän lehden ns hallitsija MTK, voin olla väärässä mutta tuskin täällä vaaditaan täydellistä faktatietoa vai vaaditaanko…

    Perko

    Hyödyllinen palsta!

    Hallinto ja ohjaus on herkkä hyödyntämään ihmisen luontaista kykyä, taitoa tai taipumusta soveltua erityisesti johonkin tiettyyn tehtävään tai toimintaan, kutsuva sitä talentiksi, vanha mittayksikkö .  Hyveenä pidetään nöyryyttä. ”Taipua vaikka alimmaksi aidanvitsakseeksi”. Ylpeily, ettei ole lukenut ainumaista kirjaa tai kehuu laskennan kyvyttömyydellä, yrityksensä johdossa olisi metsälakiin pitänyt tehdä rangaistavaksi. Peltoviljelyyn on nykyisin pakolliset suoritettavat opinnot tentteineen.
    Mutta silti kevennykseksi; muutamista palstan kirjoituksista tulee mieleen Eero Piirron laulu; Kirjeen sulle kirjoitin.  http://www.youtube.com/watch?v=jpBZ9X9DoGc.
    ”Absoluuttista totuutta ei ole juuri missään asiassa” Jopa -273 C’ on alitettu, ”pelkästään suhteellisia.” niin sekin ”haihtuu” havainnoitsijaan nopeuden mukana, tai siihen voi sijoittaa tiedon nopeuden tilalle  niin  on ylen harvinainen.

    Puuki

    Samaa mieltä. Ainakin Tapion taskukirjan joku painos kannattaa lukea heti alkuun, niin tiettää mistä puhutaan.

    Tomperi

    Tuosta muuten tuli yksi juttu mieleen elämäni varrelta, siitä on aikaa… kymmeniä vuosia.  Luin sellaista juttua että minkätasoista kirjoitettua tekstiä  erilaiset lehdet  käyttävät, ymmärtävätkö lukijat sitä tekstiä vaivattomasti.

    Kuinka selkeää, luettavaa teksti on, millaisen koulutustason käytetty kirjoitettu ns noin vaatii lukijaltaan.

    Tein sen pohjalta otanta mittauksen yhdestä lehdestä, metsälehdestä.

    Tulos oli selkeä, sen muistan, lehti oli tarkoitettu luettavuudeltaan vähintään ylioppilastutkinnon suorittaneille tai korkeammin koulutetuille.  Niinkuin tilstoissa yleensäkkin, ei se tarkoita etteivät  kaikki ei  ylioppilaat pystyisi  sujuvasti lukemaan tai ymmärtämään lehden tekstiä, ei myöskään sitä että kaikki ylioppilaat sen sujuvasti ymmärtäisivät.  Mietin silloin että aika kaukana ovat lehden  tilaajat, lukijakunta käytetystä kirjoittamisen ymmärtämisen tasosta.

    Näkyihän tuo nytkin, A.Jalkasen kommentista selkeästi.  Kirjoitettu teksti tulee helposti väärin tulkituksi.

    Tämä selostus miten sitä lukemisen vaikeutta mitatiin, siinä painottui yhdyssanat ja vierasperäiset sanat.

    Eivät kaikki ymmärrä tai tule ajatelleeksi mikä ero onabsoluuttisella ja suhteellisella. Sen takia varmaan niitä viljellään runsaasti metsäkeskusteluissa. Jopa ettei ole selvää kummasta on kyse….

     

     

    Tomperi

    ”Samaa mieltä. Ainakin Tapion taskukirjan joku painos kannattaa lukea heti alkuun, niin tiettää mistä puhutaan.”

    ikäänkuin suviseurojen ohje että kyllä raamattu pitää lukea

    Puuki

    Joka alalla on oma ”kapulakielensä”. Se pitää opetella jotta juttuja on helpompi lukea ja ymmärtää.

    Kurki

    Jos tuiojjotetaan näitä suhteellisia kasvuprosentteja eikä ymärretä näköjään mitä se tarkoitta… Suomessa puuston suurimmat kasvuprosentitkuviokohtaisesti löytyvät alleviiden vuoden, alle vuoden ikäisistä metsistä. en ymmmärrä atuosta muuta

    Juuri näin.

    Tietämättömyyttä käytetään hyväksi.

    A.Jalkanen

    Absoluuttinen totuus on suhteellisen vaikea käsite!

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)