Keskustelut Metsänhoito Aavistushakkuu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)
  • Aavistushakkuu

    Aavistushakkuu -sana taisi tulla suomenkieleen 80-luvun lopulla, kun valkoselkätikan suojelualuerajauksia alettiin rennolla kädellä piirtää paksulla punaisella tussilla paperikarttoihin. Sittemmin tulivat liito-oravat, rantojensuojeluohjelmat, jne. Nyttemmin ovat olleet hiilinielut ja -varastot, taksonomiat ja ennallistamiset tapetilla. Mm. turvepohjaiset metsät on otettu hakkuurajoitustähtäimeen. Kaiken tämän myötä aavistushakkuut ovat vakiinnuttaneet paikkansa jokapäiväisessä metsänhoidossa. Kuinka suurta osaa aavistushakkuut ovat näytelleet palstalaisten metsänhoidossa?

  • A.Jalkanen

    Tuo turvepalstan myyntihinta pitäisi myös osata sijoittaa hyvin, jotta lopputulos olisi parempi pitkällä aikavälillä kuin metsän edelleen kasvattaminen. Mitä tarkoittaa ’hakkauttaa’, harventamista vai päätehakkuuta? Eihän nykyinen metsälaki aseta rajoituksia päätehakkuille, eikä lainsäädäntö muutu niin nopeasti etteikö vaaran uhatessa ehtisi hakkauttaa.

    Panu

    Kun vaaran uhka realisoituu niin markkinat menevät tukkoon ja hinnat romahtavat. Aavistushakkuun idea on toimia ennen tätä.

    Jean S

    Hakkauttaa viittasi päätehakkuuseen.

    Olen ajatellut, että pyydän 2 viikkoa voimassa olevan tarjouksen ennen vaalipäivää.

    Visakallo

    Minulla on ollut helppoa harjoittaa omaa metsätalouttani, koska olen pystynyt seuraamaan lähellä olevien erittäin suurien metsänomistajien metsänhoitoa ja hakkuita. Kun heille alkoi syntyä nopeaan tahtiin yli 100 hehtaaria aukkoja, innostuin itsekin aavistushakkuille.

    Panu

    Yli 100ha aukkoja, tarkoittanee paljon aukkoja yhteensä yli 100ha.

    Itse en ole aavistellut mitään. Ainakin yksi osittain turvemaalla oleva varttunut kuusikko soveltuisi aavistushakkuuseen. Puuta on kuitenkin vasta vähän yli 200m3/ha ja joka vuosi kasvaa lisää pääasiassa tukkia kovaan tahtiin. Toistaiseksi en ole viitsinyt keskenkasvuisia hakata aavistellen.

    Salonpoika

    Liekö ollut aavistushakkuusta kyse kun mittasimme tuohon saaristoon 1973 eräälle maakunnan metsäpuolen johtavalle henkilölle 4500 kuution pystymittaleimikon. Vähän ihmettelin leimikon kokoa mutta sitten alkoi kuulua pikkuhiljaa tietoja saaristoa koskevasta kansallispuistohankkeesta. Olisko metsänomistajalla ollut vihiä asiasta meitä tavankansalaisia aiemmin. Onneksi se hanke raukesi tai siirtyi hiukan pohjoisemmaksi.Kotitilalla Saimaan rantametsät uudisteettiin -70 luvun puolivälissä pois norpanpesiä varjostamasta. Natura-alueen rajaus läheni jokaisessa uudessa kartassa mutta pysähtyi tuohon muutaman kilometrin päähän. Omana hallinta-aikana velat,verouudistus ja Asta-myrsky on pitänyt huolen ettei ole paljon aavistelemaan kerennyt. Nyt jatkossa huolettaa tuo sertifiointikouhotus mm. tilan kahden ja puolen kilometrin rantaviivan johdosta mutta ne taitaa olla jo seuraavan sukupolven huolia.

    Nostokoukku

    No tältä palstaltahan ne löytyikin kaikki monimuotoisuudesta huolehtijat, hiilinielujen ylläpitäjät ja luonnonystävät.

    Rukopiikki

    Sanopa muuta. Terve järki on aina sanonu että vesiä pitää suojella ja rantametsiä on kivempi katellakin kun ei täysin raiskata. Siksi on aina tullut jätettyä jo ennen sertejä reilut vyöhykkeet rantojen suojaksi.

    MaalaisSeppo

    Eipä ole kokemuksia aavistushakkuista. Mitenkäs ovat toteutuneet aavistushakkuunne onnistuneet?

    Jos kokemuksenne ovat hyviä, niin voisin itsekin harkita.

    Puuhastelija

    Mulla on tuo velkatilanne aiheuttanut sen etten ole kerennyt aavistushakkuita miettimään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 25)