Keskustelut Metsänomistus Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 204)
  • Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

    Tiina Lietze’n käsittelee kolumnissaan, Metsälehdessä17.6.2021, aihetta ansiokkaasti. Itse olen aiemmin kirjoittanu samasta aiheesta/ongelmasta omalla palstallamme. Ensinnäkin, esim. Suomen Latu kannustaa joka yhteydessä hyödyntämään Suomen erinomaisia jokamiehenoikeuksia, mutta ei missään vaiheessa (tai ainakin hyvin huomaamattomasti) tuo esille jokamiehen velvollisuuksia tai maanomistajan perustuslaillisen omaisuudensuojan/yksityisyydensuojan aiheuttamia rajoitteita. Puhumattakaan koirakurista tai liikkumisesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa. Niin, mikä on maastoa ja mikä on tie. Lakimies sanoi, että se on tie, jonka yhteydessä on ojat, ojaton ajoura on maastoa! Nooh… sitten nuo Tiinan viittaukset Ympäristöhaallinnon sivujen ohjeisiin ovatkin jo melkoista jokamihenoikeuksien venyttämistä ja maanomistajan oikuksien polkemista. Kuka kansanedustaja uskaltaa nostaa maanomistajien oikeudet näiden venytettyjen jokamiehenoikeuksien ”edelle” ? Paluu 1960-luvulle tässä asiassa saattaisi olla kohdallaan… tai ehkä jotenkin muuten, mutta ei näin.

  • Puuki

    Yksityisteitä on muitakin kuin metsäautotiet.  Niillä saa liikkua kuka tahansa mutta joitain vuosia sitten piti yksikkömaksuja jo maksaa, kun kunnalta loppui ilm. pelimerkit tienpitoon.  Kemera-avustusten vaikutus tienkäyttöoikeuksiin muuttuu kait 10 v. niiden saannin jälkeen.

    Visakallo

    Sitten on vielä ne yksityistiet, jotka ovat kahden eri kunnan alueella. Tulee varmasti mielenkiintoisia tilanteita, kun toinen kunta avustaa ja toinen ei.

    Ola_Pallonivel

    Tiedän yhden tien, johon laitettiin puomi puoleen väliin tietä. Loppuu se läpiajo. Ratkaisu tuokin.

    r.ritva

    Vielä tuhon kallion murskaukseen.Lähi alueen metsillä jossa on ollut pitempään kiviaineksen ottoa ja murskausta.Nyt kallio-aluetta laajensivat murskaukseen ja tilalle tuodaan maa-ainesta täyttöön.Et näin se tuttavan alueella kehitys jatkuu.

    Rane

    Nykyinen jokamiehenoikeus sai oikeudellisen alkunsa v.1920 korkeimman oikeuden päätöksestä.Jutussa kerrotaan että maanomistajat vastustivat ja porvarit kannattivat marjojen vapaata poimintaa.Ilmeisesti tällä mökinakalla on ollut varakkaita tukijoita jotta hän on voinut viedä kiistan korkeinpaan oikeuteen saakka.

    Outi Levä kolumnissaan: Puolukkamailla jokamiehen (ja -naisen) oikeudella (selanne-lehti.fi)

     

    Visakallo

    Olisikohan kelkkareitistä kannattanut tehdä maanomistajan kanssa kunnollinen kirjallinen sopimus ja noudattaakin sitä:

    https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/e0d94f87-f0b6-478a-8cb9-b42604a40efd

    Gla

    Tai jos maanomistaja haluaa purkaa sopimuksen, muitakin tapoja on olemassa.

    Sinänsä kannattaa olla tarkkana sopimusten kanssa. Mitä tapahtuu sopimuskauden jälkeen vai jääkö jäljelle vakiintunut käytäntö, jota ei enää muutetakaan.

    Puuki

    Suullinen sopimus ei välttämättä ole enää voimassa, kun maanomistaja vaihtuu.  Viimestään ennen sitä kannattaa tehdä kirjallinen.   Eikä uraa voi leventää omin lupinensa kuten esim. lehden artikkelin tapauksessa moottorikelkan kuljettavasta vaikkapa auton mentäväksi leveydeltään.

    r.ritva

    Jäämpä miettimään miten omistaja maaUkrainan jokamiehen oikeudet nyt ovat esillä.

    Ehkä tämä ei sovipisi tänne mutta senverran näkökulmaa nykymenoon.

    Näissä uutisoinneissa viimevuosilta on korutonta kertomaa,että metsä on paras paikka lieventää tunnetiloja.Saappain tai suksin jokamies voi täällä kulkea ja tuulettaa mieltä ja itseään.Ajatuksen kulkua seuraten.Vaikkapa eläimet hangella metso jnee.Piristää kummasti.Hiihdellään ja hymyillään keväälle.

    Per Ä Reikäs

    On päivän selvää että kiinteistöveron alaisille maille ei ole luvatonta asiaa

    Varsinkaan ampuma aseiden kanssa

    Jokamiehen oikeus hyvä kyllä

    Mutta pois toisten tonteilta

     

     

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 204)