Keskustelut Metsänomistus Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 204)
  • Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

    Tiina Lietze’n käsittelee kolumnissaan, Metsälehdessä17.6.2021, aihetta ansiokkaasti. Itse olen aiemmin kirjoittanu samasta aiheesta/ongelmasta omalla palstallamme. Ensinnäkin, esim. Suomen Latu kannustaa joka yhteydessä hyödyntämään Suomen erinomaisia jokamiehenoikeuksia, mutta ei missään vaiheessa (tai ainakin hyvin huomaamattomasti) tuo esille jokamiehen velvollisuuksia tai maanomistajan perustuslaillisen omaisuudensuojan/yksityisyydensuojan aiheuttamia rajoitteita. Puhumattakaan koirakurista tai liikkumisesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa. Niin, mikä on maastoa ja mikä on tie. Lakimies sanoi, että se on tie, jonka yhteydessä on ojat, ojaton ajoura on maastoa! Nooh… sitten nuo Tiinan viittaukset Ympäristöhaallinnon sivujen ohjeisiin ovatkin jo melkoista jokamihenoikeuksien venyttämistä ja maanomistajan oikuksien polkemista. Kuka kansanedustaja uskaltaa nostaa maanomistajien oikeudet näiden venytettyjen jokamiehenoikeuksien ”edelle” ? Paluu 1960-luvulle tässä asiassa saattaisi olla kohdallaan… tai ehkä jotenkin muuten, mutta ei näin.

  • r.ritva r.ritva

    Omaan käyttöön marjastus on alkuperäinen tarkoitus -jokamiehenoikeudelle-Miksi sitä lipsutellaan kaikenlaisten toimijoiden oikeudeksi.Jos on mielessä jotain niin sopii tulla kysymään käykö.Näin oman kylän moottoripyöräkerho ajokilpaankin kyselee.

    Mitä tekee ulkopuoliset sotkemisista on ollutkin jo juttua.Muutama vuosi sitten sain kirjeen.”Haluaisitko kehittää metsääsi”olisivat kehittäneet kalliolouhinnalla aluetta.Eli joku oli käynyt kuikuilemassa.Ensin kiukustuin.Mutta selkeydytin ja vastasin -olen kehittänyt metsääni juuri sillä kestävä kehityksen tavalla joka meille sopii.Loppui ”kehittäminen”heidän taholtaan.Nyt tuokin kansallinen on myyty ranskalaisille.

    Kannattaa pitää omapää ja järki,näitä kehittäjiä näyttää ulkoa riittävän.

    Puuki

    Tuosta kallion louhinnasta tuli mieleen, että miten vaikuttanee paikallisesti vesistöihin kallion ammunnat, louhinta ja murskaus (?).   Kun lähistölle tuli murskaamo,niin samoihin aikoihin loppui lähijärvessä uiminen koska vesi alkoi aiheuttaa iho-ongelmia . Piti juosta äkkiä suihkuun jos käy järvessä uimassa.     Vanhat,  ilman suojakaistoja ym. vesien suojelua  tehdyt metsien ojitukset ei ole niitä haitallisimpia vesistön pilaajia .

    Ainakin esim.  Oravikoskella vanhan kaivoksen läjitysalueelta valuu myrkkyjä maastoon.  Sadeveteen liukenee jotain myrkyllistä ainesta sorakasoista.

    Jokamiehen oik. on alunperin laadittu nimenomaan paikallisille maattomille marjojen  ja sienten poiminnan mahdollistamiseksi .  Ei teollista marjanpoimintaa varten.

    jees h-valta

    Tämä jokamiehen oikeus pitää ilman muuta ehdollistaa jos jotain kiristyksiä EU:n taholta alkaa metsien omistajaportaalle tulla. Yhtäkään metsästyssafaria tai marjastusseuruetta ei maahan pidä päästää.

    Gla Gla

    EU ei taida olla suurin uhka jokamiehenoikeuksien laajentamiseen. Eihän suurimmassa osassa Eurooppaa ole jokamiehenoikeuksia.

    Rane

    Tässä tutkimuksessa ei ainakaan pikaisella lukemisella ole edes mainittu saati arvioitu jokamiesten aiheuttamaa hävikkiä marja/sienisadoissa.Pakurit ja pihkat on tietysti eri juttu.

    Turtiainen M., Tikkanen J. et al. (2019) Luonnontuotteet metsäsuunnitteluun (metsatieteenaikakauskirja.fi)

    Puuki

    Pakurikäävilläkin on hävikkiä ollut , kun jotkut ei tiedä niiden kuuluvan mo:n omistukseen .  Pihka on todella arvokasta kunhan se on ensin jalostettu 10 ml putkiloihin apteekin hyllylle myyntiin.  Sinänsä yksinkertainen tuote (pihkavoide =pihkaa +valkovaseliinia, voi valmistaa itsekin) mutta välikädet korjaa voitot.

    Voihan sitä laskea miten paljon marjoja ja sieniä tulee tai kuusenkerkkiä kasvaa metsässä mutta edellisiin on jako olemassa kaikille halukkaille,  ja jälkimmäisessä keräyskulut suhteessa saatavaan alkutuotehintaan on suhteettoman suuret.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suurpetoketjun keskustelusta tuli mieleen… Pohjois-Karjalan susialueella on kuulemma metsästäjien käytössä sovellus jossa voi raportoida näkemänsä susien jäljet. Näin osataan vältellä niitä koiria ulkoilutettaessa ja koiran kanssa metsästettäessä. Varmaan tämä sama systeemi on muuallakin. Saattaisi olla tarpeen jokamiehellekin, jos tekee mieli mennä marjaan tai sieneen mutta epäilyttää lähteä korpeen karhujen tai susien takia.

    suorittava porras suorittava porras

    Järjestelmä kattaa koko Suomen suden kohdalla.  UC safety käyttöön mobiiliin hintaan 69€/vuosi.

    Sulli

    Murskaukseen sopivat kalliot selviää Geologian tutkimuslaitoksesta, ei tarvitse maastoon lähteä kuljeksimaan. Eikä siellä oikein mitään selviäkään. Jos ei ritvalan kalliot ole käytettävissä, Destia ja NCC , Rudus ja liuta pienempiä tekijöitä kyllä muualtakin käypästä kiveä  löytää. Veronmaksajan perstaskua saattaa rekkaralli kouraista, mutta elämä on. Rahaa saa momentilta toiselle siirtämällä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    suorittava, kiitos! Kuulostaa hyvältä.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 204)