Keskustelut Puukauppa Äänekosken kaupungin liito-oravat

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Äänekosken kaupungin liito-oravat

     

    Äänekosken kaupunki hakkuuttanut liito-orava metsää Stura-Ensolla. Nyt sitten SE:tä syytetään tästä. Jos kaupunki metsänomistajana hakkauttaa, niin eiköhän syyllista silloin pidä etsiä juuri kaupungin virkamiehistä.

    Tarveisin Korpituvan Taneli.

  • Rane

    Puunhalaaja kun on ainakin puoliammattilainen liito-oravahavaintojen teossa niin kysyisin voiko (maanomistaja) mistään saada tietoonsa kuka havainnon on tehnyt ja millä pätevyydellä?Kuinka paljon joukossa on kiusantekoa?

    puunhalaaja

    Rane, tässä on esim. Äänekosken havainnot mitkä on laji.fi palvelussa: https://laji.fi/observation/list?target=MX.48243&finnishMunicipalityId=ML.532 Noista näkee aineiston laatu -kohdasta että onko ammattilainen vai mikä asialla. Osassa havaintoja myös nimi, tai varmaan valtaosassa. Kun yksittäisen havainnon avaa voi myös katsoa onko kuvia.  Inaturalistin kautta tulevissa havainnoissa ei varmasti kaikissa ole nimiä, itse pistän omalla nimellä. Toisaalta inaturalistin kautta tuleva havainto ei edes siirry metsäkeskukselle ellei jokin toinen käyttäjä vahvista havaintoa.

    Tämä malli periaatteessa mahdollistaa kiusanteon. Yksi puunhalaaja vie papanat, ottaa kuvan ja ilmoittaa havainnon. Toinen sitten vahvistaa tunnistuksen. En ole ihan varma miten näitä erilaisia havaintoja ammattilaiset metsäkeskuksessa ja elyssä arvioi. Ensinnäkin on erittäin hyvä, että kansalaisen havainto siirtyy metsäkeskukselle. On metsänomistajalle parempi että asia voidaan varmistaa ja huomioida suunnitteluvaiheessa, kuin että sitten motokuski soittaa ja ilmoittaa että nyt pitää lopettaa hakkuu kun liito-orava on tuulilasissa.

    Mutta sitten toisaalta jos pelkästään mun havainnon perusteella jotakuta ollaan viemässä käräjille, niin sekin kuulostaa aika ufolta. Kansalaishavainnon tulisi minusta toimia jonkinlaisena herätteenä, joka käynnistää kansalaista viisaampien ammattilaisten toimet. Jos ammattilainen, esim leimikon suunnittelija,  toteaa, että paikka on tyhjä eikä rakennepiirteetkään tms vaadi huomioimista, niin sittenpähän avohakataan. Tässäkin tilanteessa kansalaishavainto on täyttänyt tehtävänsä, se on antanut ammattilaiselle tiedon, että tämä kohde kannattaa katsoa tarkemmin.

    Liito-orava on hankala kohde siksi, että aika vaikea on vaikka heinäkuussa papanaa löytää. Raakkujen, jäkälien ja niin edelleen kohdalla eri. Jos jostain jäkälästä ilmoittaa havainnon kahden metrin tarkkuudella, niin se on ihan mahdollista käydä todentamassa. Miten varmuudella todentaa liiturista, että  se A) pyörii jossain B) ei todellakaan pyöri eikä liidä? Tämä erityisesti sellaisessa tapauksessa jossa havainto on 20 vuoden takaa.

    puunhalaaja

    Sen vielä Rane sanon, että ilmeisesti metsäkeskuksella ja ehkä Elylläkin on vielä jotain omia rekistereitä. Niitä ei taida päästä tavikset näkemään? Niiden ongelma tuskin on kuitenkaan kiusanteko, kyllä ne mahdolliset ongelmat liittyvät avoimeen dataan, jota siis voi tarkastella laji.fi portaalissa

Esillä 3 vastausta, 11 - 13 (kaikkiaan 13)