Keskustelut Metsänhoito 50v.kuusikon lopputilin tarkastelua ja analyysi….

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 132)
  • 50v.kuusikon lopputilin tarkastelua ja analyysi….

    Nyt kun se Glan kuvaosiossa lupaamani kuusikon tilityskin (muiden kuvioiden ohella) saapui annan armottoman arkisen tuomion:
    Kuusikko tuotti minulle noin viidenkymmenen vuoden kasvatuksen jälkeen huikeat 2250,00 euroa/0,5 ha kuviolta. Kokonaiskuutioita kuusesta 75,00 mottia. Lisäksi hiukan reunoilta koivukuitua ja muutama motti mäntyä. Lisänä latvusmassa. Kun lisään siihen kevään luvattoman hakkaajan 400,00 euroa (jotka muodostuivat myös kuusien hakkuusta puhtaasti) päädyn tulokseen 2650,00 siltä kuviolta kuusesta. Aika puhdas istutuskuusikko kuitenkin. Hinnat ostajalta olivat jopa keskihinnastoja paremmat ettei se siitä kiinni ollut.
    Hehtaarikertymä on mielestäni aika vaatimaton verrokkina täällä palstoilla aika ylevän kuusenkasvattajan tuotoksiin. (ilmoittamiinsa)
    Tämän hakkuussa viiskymppisenä ei ollut tavallaan muuta mieltä kuin että pieni kuvio tehtiin samantein kun viereiset paremmin tuottaneet mäntykuviot. Mutta aina ei voi voittaa kuusenkasvatuksella joka on nähnyt normaalia kylänsyrjäkasvua rehevällä pohjalla. (se muuten näytti aivan normaali kuuskolta, jopa tavallista rehevämmältäkin) Mutta tällä tuotoksella taidan pysyttäytyä hybridihaavan vankkumattomana kasvattajana. Vai mitä tuumaa palstan ”kuusiuskontokunta”.

  • jees h-valta

    Enpä ole niin väittänytkään vaikka eipä tuo tulevaisuus kovin auvoiseltakaan näytä. Tänään viimeksi viennin tyrehtymisestä tekstiä Maaseudun Tulevaisuudessa. Tämän juutuni tarkoitusperät yritin juuri selventää.

    kuusessa ollaan

    Kuusen (kuten muidenkin puulajien) kasvatuksessa oikea-aikaiset toimenpiteet on tärkeitä, KOKO kasvatusajan. Monesti kuuset pääsevät liian hapsuiksi, liian tiheässä kasvattamisen vuoksi. Siihen itse myös syyllistyy jatkuvasti.

    Kuusi vaatii reilusti vihreätä osaa, jotta pystyy hyödyntämään maapohjan voimat. Mänty kyllä leventää latvustaan järeänäkin, mutta kuusi ei. Yhteyttävä latvus vaan ei riitä, jos kuusta on kasvatettu liian tiheässä ja vihreä osa on alle kaksi kolmasosaa korkeudesta. Monesti alaoksat ovat hämäävän vihreitä, kun niiden neulasmäärää katsoo, todellisuus tulee silmille. Tosiasiassa monesti kunnollista latvusta on vain alle puolet.

    jees h-valta

    Tuolla aiemmin juuri totesin kunka täysoksaisia ne kuuset olivat. Kun motomieskin valitteli ettei juurelle nähnyt mitään vaan ummikkona vain koura juureen. Yleisvaikutelma oli erittäin rehevä. Vuosikasvu silti noin 0,5 metrin tumpero.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Entä luston paksuus jeeshv:n kuusissa? Eihän puolimetrinen pituuskasvu ole huono.

    Kuusi puoltaa varmaan edelleen paikkaansa puulajivalikoimassamme, mutta kuivuudesta kärsiville paikoille (puolukkatyyppi ja karkeat maalajit) sitä ei kannata laittaa: tämä kesä jäänee poikkeukseksi sateiden suhteen ja seuraavat ovat taas kuivempia.

    jees h-valta

    A.J. Noh, onhan tässä juuri isompiinkin vuosikasvuihin tottunut. Mutta ei kuusella. Luston paksuus vaihteli mutta viime vuosina kyllä selvästi parantunut. En uskalla mitään tarkkaa millimäärää sanoa näin muistikuvalla. Jotain 3-5 milliä.

    Visakallo Visakallo

    ”Ja puuntakaa edelleen: Anna arvo toistenkin tekemiselle koskee aivan itseäsikin. Kävin lunttaamassa lukijoiden kuvista kommenttisi h-haavan suhteen. En kyllä löytänyt kommenteistasi yhtään positiivisuutta. Olit lähinnä huolissasi kasvatuksen kustannuksista.
    Yksi kommentti VAIN edes neutraali. Katso peiliin!”

    Lähettäjä: jees h-valta

    Arvostan toisten työtä pitäytymällä tosiasioissa eikä oletuksissa. Ainakin itse olen näillä vuosilla oppinut arvostamaan enemmän niitä ihmisiä, jotka sanovat ikävätkin asiat suoraan, eikä käännä asioita paremmaksi vain minua miellyttääkseen.
    Perustamis- ja hoitokustannuksiinsa nähden haapakuidun hinta on tällä hetkellä huono, emmekä tiedä tulevasta hinnasta.
    Jos hinta ei merkittävästi nouse, hybridihaapa osoittautuu huonoksi ratkaisuksi, koska se käyttää runsaasti maan kasvuvoimaa tuottamatta kuitenkaan riittävästi myyntituloja. Lisäksi puulajin vaihto on haavanviljelyn jälkeen työlästä ja kallista.
    Kuusella on myös omat ongelmansa kuten kaikilla muillakin puulajeilla. Minua ei kiinnosta metsätaloudessa mikään muu kuin taloudellinen lopputulos, koska kysymys on elinkeinostani.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Jesse osaa keskustelun aikaan saamisen,kuusikon lopputiliäkin tehty melkoisesti.Taisi siinä urakassa 7000 viestin rajakin ahkerimalla kommentoijalla,eli Jessellä ylittyä,onneksi olkoon.

    jees h-valta

    Kaunis Kiitos Metsäkupsalle huomiosta mutta todella ei ole itsetarkoitus määrä vaan keskustelu ja sen laatu ja itsestäänselvyyksien haastaminen.

    jees h-valta

    Puuntakuselle että voi ja minä ilmoittaudun.

    Visakallo Visakallo

    Jos kerran Jesse olet itse tyytyväinen, niin anna sitten toistenkin tuottaa vaikka niitä kuusia tai ihan mitä puita tahansa.
    Eikös tässä tasa-arvoisia ihmisiä olla?
    Ei meillä kellään mitään yliluonnollisia tietoja ja taitoja taida kuitenkaan olla käytettävissä, -vai mitä Jesse?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 132)