Keskustelut Metsänhoito 50v.kuusikon lopputilin tarkastelua ja analyysi….

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 132)
  • 50v.kuusikon lopputilin tarkastelua ja analyysi….

    Nyt kun se Glan kuvaosiossa lupaamani kuusikon tilityskin (muiden kuvioiden ohella) saapui annan armottoman arkisen tuomion:
    Kuusikko tuotti minulle noin viidenkymmenen vuoden kasvatuksen jälkeen huikeat 2250,00 euroa/0,5 ha kuviolta. Kokonaiskuutioita kuusesta 75,00 mottia. Lisäksi hiukan reunoilta koivukuitua ja muutama motti mäntyä. Lisänä latvusmassa. Kun lisään siihen kevään luvattoman hakkaajan 400,00 euroa (jotka muodostuivat myös kuusien hakkuusta puhtaasti) päädyn tulokseen 2650,00 siltä kuviolta kuusesta. Aika puhdas istutuskuusikko kuitenkin. Hinnat ostajalta olivat jopa keskihinnastoja paremmat ettei se siitä kiinni ollut.
    Hehtaarikertymä on mielestäni aika vaatimaton verrokkina täällä palstoilla aika ylevän kuusenkasvattajan tuotoksiin. (ilmoittamiinsa)
    Tämän hakkuussa viiskymppisenä ei ollut tavallaan muuta mieltä kuin että pieni kuvio tehtiin samantein kun viereiset paremmin tuottaneet mäntykuviot. Mutta aina ei voi voittaa kuusenkasvatuksella joka on nähnyt normaalia kylänsyrjäkasvua rehevällä pohjalla. (se muuten näytti aivan normaali kuuskolta, jopa tavallista rehevämmältäkin) Mutta tällä tuotoksella taidan pysyttäytyä hybridihaavan vankkumattomana kasvattajana. Vai mitä tuumaa palstan ”kuusiuskontokunta”.

  • jees h-valta

    Kun tämä kuusikeskustelu taas minusta riippumattomasta syystä lipsahti haapaan ja aitoihin teen pienen analyysin tulevaan:
    -Joka vuosi tästä eteenpäinkin pitäisi metsämaailmaa monipuolistaa eikä tukeutua vain yhteen kasvatuspuuhun. Syyn tähän tulette löytämään edestänne.
    -havupuiden ongelmien myötä on meidän alettava tunnustaa lehtipuun sopeutuvuus muuttuvaan ilmastoomme ja alkaa tehdä sen istutustyötä.
    -ammattikunta metsäneuvonnasta on saatava käsittämään ettei voida aina mennä sillä samalla kaavalla koska se ilmasto todella muuttuu.
    -lehtipuun kasvatuksen normaaliin tapaan kuuluu lisätä muokkauksen, istutuksen ja tyvien suojauksen lisäksi suoja-aita isoa riistaa vastaan.
    -aita pitää saada osin riistahallinnon tukemana koska hirvikantaa pidetään metsätaloudelle liian korkeana.
    -metsänomistajien on syytä alkaa perehtyä muuttumiin koska loputtomiin ei tällä tiellä voida jatkaa.
    -jalostusta pitää ympäri suomen kehittää ja monipuolistaa.
    -metsäneuvontaa pitää päivittää ajan vaatimalle tasolle.

    jees h-valta

    Tämä tosiaan perustuu omaan kokemukseen joka kumpuaa niin männyn kuin kuusen jatkuvista tautiongelmista. Joista varmaan kertoo myös huonot kasvatuslopputulematkin. Nytkin hakkuun alla olevassa männikön osuudessa pystyynkuivuvia joista oletan jatkumoa vieripalstan tyvitervastaudin levinneisyydestä.
    Kuusikon H-vallan naapuripalstan kirjanpainajatuhon tarkastin tänään tarkemmin ja enää ei käytännössä rajalla ollut enää tervettä kuusta välissä koska tikka hartaasti naputti kuorta suikaleina rajapuusta.
    Kasvata havupuuta 50-70 vuotta ja saat rääppeet maaliin asti. En näe mieltä enää.

    jees h-valta

    Ja kerta aidoista vielä: Kun varmaan olette nähneet että kerkeän tänne palstoillekkin aika paljon kommentoimaan ja iltahavainnointilenkkini tekemään ja jopa kahdeksan tunnin työpäiviäkin hommailemaan. Kuinka ihmeessä tämä huima työntäyteisyys teistä sitten oikein minun kohdallani ilmenee?
    Teen jopa vajaat viisikymmentä mottia poltinpuita joka vuosi ja enskariharvennuksenkin kerkesin viime keväänä. Lisäksi mökkeilemme itäsuomessa taas ensi viikonloppunakin.
    Joskus vähän vielä täällä Satakunnankin möksällä. (ostakaa pois nin ei tartte)
    Silti ei hirvituhoja vaan aidat toimii miten kuten toimii mutta pitää hirvet loitolla. Nytkin varmaan hirveän ryönän sisällä.
    Älkää harhautuko vaikka teitä harhautetaan. Minä en se ole.

    Jätkä

    Surkeaa kuusikkoa oli. Onko varmaa, että puut on aikoinaan istutettu?Jos puut kasvaisivat pituutta puoli metriä vuodessa, olisi metsä jo 25 metristä, joka ei vielä ole kovin paljoa, mutta päätehakkuussa neljän tukin puita.
    Noin 25 -60 vuotiaana havupuun kasvu on kiihkeimmillään ja hyvällä pohjalla keskikasvu varmasti kuusella on siellä 15 kuution kieppeillä / v.
    Jos metsää ei ole istutuksen jälkeen harvennettu kertaakaan, niin runkoluku on ollut nuoressa metsässä liian vähäinen, siksi puut ovat lyhyitä
    Metsäsuunnitelman tekijät mittaavat valtapuiden iän ikäkairalla D 1,3 korkeudelta ja lisäävät siihen 15 vuotta.

    Anton Chigurh

    Lehtipuut yleensäkin kaiken muun hyvän lisäksi parantavat rajusti viljavuutta ja nopeuttavat ravinnekiertoa.

    jees h-valta

    Mitä lukijoiden kuvista päättelin on ehkä sillä puolella vielä kuitenkin puutteena kalliden kloonien suojaus luontoa vastaan. Minulla kasvussa on klooneja pitkälti yli 20000 kpl:tta enkä ole vielä yhtään ruikuttanut hirvituhokorvauksia. Mistähän tämä johtuu ”talousnero”?

    jees h-valta

    Puuntakusen asiantuntemus aitaamisen suhteen on todennäk. peruja torin laidoilta tai vast. nk. varmasta tietolähteestä. Asiassa ei ole mitään perää. Olen kelannut joitain kertoja myös sisäänpäin vietyä nauhaa muutaman kymmenen metriä mutta syönti on ollut nolla. Se sähkön vaikutus on aivan sama oli suunta sisään tai ulos. Se otusparka on pois tolaltaan. Joku saattaa päästä siivellä sisään mutta eihän se sinne uskalla jäädä kun se sähköä saanut juoksee pois aitauksesta mitä kantturoista irtoaa. Se aita nimittäin sähköttää koko ajan vaikka se olisi jo poikkikin mennyt yhdestä kohtaa. Ja se on kyllä kumma että se aita jää kiinni vähintään yhdellä nauhalla siihen jostain. Joko sorkan väliin tai sarviin. Sitä en tiedä.

    jees h-valta

    Mhy:n tietoahan tämä istutus mutta se selkeästi yhden koon puusto josta ne yli 500 litraiset muodotuivat olivat kyllä aika identtisiä näkemieni senaikaisten istutuspuustojen kaas. Lenkotyvineen päivineen. Siellä vain oli tuhoa tullut (minunkin aikanani myös) joka sitten kuitenkin hyvin taimettunut josta taas seurasi tämä iso määrä niitä yli satalitraisia. Nämä kaksi ylijäreää ovat saattaneet jäärä edellisen hakkuun aikoihin pystyyn koska olivat lähellä rajaa ja siellähän minä vasta merkkautin kulmat putkipyykeillä tai uudelleen merkatuilla kivillä. Ainakin yksi itikkatuho minun aikanani ja tietenkin Tapanin myrskykin verotti muutaman. Ja ne eivät tietenkään olleet laskelmassa.

    Visakallo

    Niin kuin aikaisemmin oli puhettakin, tällaiset puolen hehtaarin yksittäiset kuviot eivät anna kovin luotettavaa kuvaa puuston kasvusta.
    Tässä tapauksessa alue ei ole myöskään ollut samalla omistajalla, joten sen hoito- ja hakkuuhistoria on epävarma.
    Voin mahdolliseen tulevaan tapaamiseemme koota useampia kuusikoiden, koivikoiden ja männiköiden hoito- ja hakkuuhistorioita.
    Tätä helpottaa se, että eri kuvioista on olemassa suunnittelu- ja hakkuutiedot riittävän pitkältä, pisimmillään yli 60 vuoden ajalta.

    metsänvartija

    Lopullisen raportin voi MV antaa sitten kun viljelykuusikko on kasvatettu 60 vuotiaaksi.

    Kasvukäyriä analysoimalla se 1000 M3/ha on realistinen.

    Metsä elää ja siellä pitää elää.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 132)