Keskustelut Metsänhoito 50v.kuusikon lopputilin tarkastelua ja analyysi….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 132)
  • 50v.kuusikon lopputilin tarkastelua ja analyysi….

    Nyt kun se Glan kuvaosiossa lupaamani kuusikon tilityskin (muiden kuvioiden ohella) saapui annan armottoman arkisen tuomion:
    Kuusikko tuotti minulle noin viidenkymmenen vuoden kasvatuksen jälkeen huikeat 2250,00 euroa/0,5 ha kuviolta. Kokonaiskuutioita kuusesta 75,00 mottia. Lisäksi hiukan reunoilta koivukuitua ja muutama motti mäntyä. Lisänä latvusmassa. Kun lisään siihen kevään luvattoman hakkaajan 400,00 euroa (jotka muodostuivat myös kuusien hakkuusta puhtaasti) päädyn tulokseen 2650,00 siltä kuviolta kuusesta. Aika puhdas istutuskuusikko kuitenkin. Hinnat ostajalta olivat jopa keskihinnastoja paremmat ettei se siitä kiinni ollut.
    Hehtaarikertymä on mielestäni aika vaatimaton verrokkina täällä palstoilla aika ylevän kuusenkasvattajan tuotoksiin. (ilmoittamiinsa)
    Tämän hakkuussa viiskymppisenä ei ollut tavallaan muuta mieltä kuin että pieni kuvio tehtiin samantein kun viereiset paremmin tuottaneet mäntykuviot. Mutta aina ei voi voittaa kuusenkasvatuksella joka on nähnyt normaalia kylänsyrjäkasvua rehevällä pohjalla. (se muuten näytti aivan normaali kuuskolta, jopa tavallista rehevämmältäkin) Mutta tällä tuotoksella taidan pysyttäytyä hybridihaavan vankkumattomana kasvattajana. Vai mitä tuumaa palstan ”kuusiuskontokunta”.

  • pihkatappi pihkatappi

    Laita vaan sitä haapaa, kun sitä on jo ennestäänkin. Heinääminen ei ole mielekästä puuhaa ja kun sulla taitaisi uuden kuusikon avohakkuu jäädä näkemättä niin ei kun vain haapaa istuttamaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Minä kyllä istuttaisin kuustakin, kun olis vain kuusen maita. Istutanhan minä mäntyäkin, vaikka se on vielä pitkäveteisempi puu kuin kuusi.

    Minulla ei haittaa se että päätehakkuun tekee joku muu. Jokainen uudistaminen ja hoitotoimenpide nostaa palstan hintaa ja on siten milloin tahansa hyödynnettävissä rahaksi. Palstojen hinta ei edes hypi suhdanteiden mukaan, vaan nousee hitaasti koko ajan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Tavallaan en niinkään ole epätietoinen uudistustavasta koska olen siihen jo taimetkin tilannut. Mutta enemmän odotin keskustelua tuosta tuotoksesta jota nyt en häävinä pidä. Kun mitään isompaa kokonaistuhoa ei sentään ole ollut. Minun aikana joku tuulenkaato ja pieni itikkatuho. Joita varmasti tulee jokaisen kuusikon kiertoon. Eli pääsanomani ja pointti on ettei kuusikon ikä ainakaan näillä leveysasteilla ole miksikään muuttunut. Eli jos tuottoa palstalta haluaa sitä ikää vain tarvitaan se 70-80 vuotta. Viidessäkympissä saa 150-200 mottia mutta pidän sitä keskeneräisenä tuloksena kuusikolle. Siellä sentään oli noita Anlankin kuvan isoperseisiä ylijäreitäkin. Mutta kun se pituus puuttuu kautta koko kuusikon.

    Visakallo Visakallo

    Nämä Jessen esimerkkikohteet tahtovat joskus olla hieman tarkoitushakuisia.
    Jos kuvion koko on vain tuo 0,5 ha, ( sehän saattaa olla todellisuudessa pienempikin) voi esim. siitä osa olla jollakin tavalla myös vajaatuottoista.
    Pienellä kuviolla tulos muuttuu todella helposti.
    Ainakaan minulla ei ole ollut tarvetta vedättää kuusen, -eikä muidenkaan puiden kasvuja ylös-, eikä alaspäin.
    Mahdollisessa kokoontumisessa täällä päin voidaan kyllä kaikki kuviot tarkastaa ja kirjallisetkin dokumentit niistä löytyy.
    Minun elinkeinoksi luettavassa puunkasvatuksessa on ollut kaikkein tärkeitä tietää, paljonko puita on, ja paljonko ne kasvavat.
    Sen olen myös vuosien myötä oppinut, ettei oman työn tulosta saa muuttumaan yhtään sen paremmaksi, vaikka kuinka koettaisi etsiä huonompia vertailukohtia muualta.

    jees h-valta

    Metsään.fi:n mukaan kuvion koko ja mitenkään kovin paljon tulos ei heittänyt arviosta eli tarjouksestakaan. Hiukan jopa positiiviseen suuntaan. En kyllä tarkastanut oliko se kuusikon vai muiden kuvioiden ansiota. Eniten edelleen painotan sitä jota olen aiemminkin puuntakuselle viiskymppisen kuusikon kohdalta kinassa painottanut että kun se pituus puuttuu. Jos tulee vaivalloisesti ehkä kaksi tukkia, useimmista hiukan tyvilenkoista vain yksi ei se kyllä viiskymppisestä tee huipputuottavaa kuusikkoa. Eli tämä painotus juuri syystä että puuntakunen vertasi mielellään juuri h-haavan kasvuvertailussa kuusikkoa viiskymppisenä jo päätehakkuuvalmiina metsänä. Tämän ja vain tämän takia kun minulla ei nyt aiemmin ollut läheltä muitten kuusikoiden tuoretta vertailua ainakaan noin nuoresta. NYT on.
    Kuusi kasvaa edelleen sen 0,5metriä per vuosi! Vielä toistaiseksi. Uskon että taantuva suunta siitäkin.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kovin vaatimattomaksi jessen kuusikon kantoraha jäi.Ettei vaan olisi kyseisenä aikana,jo kerran pari harvennettu ja luvaton hakkaaja osaa jopa varastanut.Tuplaten on vähintää kuusikkoni tuottaneet,jolloin 150 mottia vähintää tuossa iässä puuta hehtaarilla,vaikka 100 olisi jo harvennuksessa halpaa puuta poistettu.Hiukan kallistun ”kuusiuskontokuntaan”,hybridihaapaa en ole yhtään viellä istuttanut,mutta jessen innoitamana tulen senkin vielä tekemään.

    Metät kunnossa!

    Tarinaa voisi vielä värittää kertomalla, että paljonko ne vieressä olleet ”paremmat mäntykuviot” tuotti? Ja paljonko se kokonaiskertymä muusta hakkuusta oli? Keskenkasvuisenako sekin meni?

    Kyseisen kuusikon historia ei myöskään ilmene tästä keskustelusta. Tuliko ostoksen jälkeen osin vajaatuottoinen harvennettua päätehakkuuasentoon ja odottavan aika kävi pitkäksi?

    Tästä keskustelusta saa helposti sen käsityksen, että jeessi ei maksa / halua ostaa kunnon kasvatusmetsää, vaan tässäkin tapauksessa on hankittu vajaatuottoinen raiskio, jonka hehtaarituotoksia ei hoidettuihin palstoihin voi millään tavalla verrata.

    jees h-valta

    Kuusikolle ei yksinkertaisesti voinutkaan tehdä mitään eikä ollut tarvettakaan. Hakkuun peruspointin jo selitin eli muiden kuvioiden kylkiäisenä koska muita uhkasi sähköyhtiön reunametsähakkuu. Ja se riipiminen ei kiinnostanut. Jälki suorastaan karmeaa mitä olen seurannut. Kuusikon historiaa tunnen ainoastaan omalta vajaan parinkymmenen vuoden ja kuulopuheiden parusteelta. Aikanaan kuulemma istutettu ja lustoista päätellen ensimmäiset kymmenen vuotta kiduttu ryönän alla. Yhtään varsinaista harvennushakkuuta en tiedä ja tuskin on mahdollista. Kantoja ei ainakaan liiemmin ole näkynyt. Aikanaan varmaan mhy hoitanut suurelta osin hoitotoimen. Ja ojituksen joka tehty jälkikäteen ja lähes jokainen reunapuu oli ajan hengen mukaan kolhittu. Ihme kyllä laho ei ollut kuin merkkinä juuri näkyvissä. Pari lyhyttä lumppia riitti niihin. Ylispuuston poisto männyllä antoi 0,15ha:lta 40 mottia että silleen. Tukkia suurin osa.
    Mutta en sekoa niihin muihin vaan kyse oli vain tämän konkretiasta kuusen kasvatuksen suhteen. Metsäkupsalle että toki tuo 150 olikin hehtaarilla. Muista että kerron puolen hehtaarin ”koealasta”.

    jees h-valta

    Ja jos harvennettua niin voisi kuvitella että vieläkin mahdutaan esittämääni 150-200 motin/ha:n kokonaiskertymään. Eli tältä puolelta hehtaarilta mahdollisesti ehkä 15-20 mottia korkeintaan. Kun ei se katellen kovin harva ollut. Toki tätä hämää se uskomaton leveyskasvu. Se taas kertoo riittävästä kasvutilasta joka on saattanut johtua taimikon luontaisesta harvuudesta kun ei ole noussut ryönän joukosta kuin harvat.

    Metät kunnossa!

    Piti vielä palata tähän laskelmaan. 2250 € / 75 m3 = 30 € / motti läpi. Tästä päästään siihen, että kuusien tukkiosuus on ollut noin 35 % ja kuitua on tehty 65 %.

    Eihän siinä mitään jos kuituna haluaa puuta myydä!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 132)