Keskustelut Tekniikka 4,5 vai 4,8 mm

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • 4,5 vai 4,8 mm

    Molemmat viilakoot käy .325 ketjun teroittamiseen. Vaan kumpaa käytät? Aikaisemmin olen viilannut 4,8 mm viilalla ja on tullut ihan terävä ja tasaisesti puuta syövä ketju. Nyt ostin 4,5 mm:n viilan ja sillä teroittelin, niin sahaaminen meni tökkiväksi ja ketju haukkaa voimakkaasti etenkin teränlevyn työntävällä osalla sahatessa, esim. kaatosahausta. Olisiko syy pienemmässä viilassa?

  • harrastelija harrastelija

    Minulla on isompi viila raivaussahan terään ja pienempi m.sahaan.
    Tosin nyt kaikissa kolmessa sahassa näkyy olevan kulunut ketju.

    Kokeileppa laskea puruhammasta, niin saattaa alkaa ketju tökkimään. Onpa joskus poikkikin naksahtanut 😉

    Eemi.S Eemi.S

    Tohtisin kans allekirjoittaa tuon Roiston arvion tilanteesta… Vanhassa varaosa laatikossa oli itselläkin aikanaan jokunen 4.5mm viila koskaan ei oo tullut käytettyä kylläkään. Ainakaan meilläpäin ei jokaisella jälleenmyyjällä noita olekkaan… melkeen koot 4.8mm 4.00mm ja 5.5mm mitä yleensä täälä näkee hyllytavarana jälleenmyyjällä.

    Jätkä pätkät

    Jos on 4,5 milliselle sopiva ohjuri, niin sen kanssa saa helpohkosti viilaa nostettua ylemmäs. Vapaalla kädellä se on vaikeampi homma. Viilasta pitäisi noin 0,5 – 1 mm olla kourun selän yläpuolella.
    Jos käytössä on rullaviilanohjain, niin sekin pitää olla viilan koon ja ketjutyypin mukainen.
    Isommalla viilalla saa paremman purutilan kouruun, jolloin lastu mahtuu paremmin isossakin puussa hampaan koloon.
    Me olemme käyttäneet RS:n terissä 6,3 millin viilaa juuri samasta syystä. Sille vaan ei ole vielä löytynyt ohjuria, mutta henkilökohtaisesti viilaan aina vapaalla kädellä.

    harrastelija harrastelija

    Tuossa tuli vain mieleen, että isolla viilalla saattaa mennä vetolenkkiä jolloin se heikentää ketjua. Toisaalta itsellä on katkennut ketju aika harvoin. Yleensä ketjun katkeaminen on tapahtunut risukossa ketjun ololessa liian löysällä.

    Jätkä pätkät

    Ketjupaketin takapuolella on luettelo erilaisista ketjuista ja niihin sopivista viiloista. (Ainakin Oregonilla on)
    Kannattaa huomioida hampaan mallin vaikutus viilan kokoon. Joihinkin hammasmalleihin ei ”sopiva” viila tahdo uutena mahtua, jolloin ehkä ollaan kipurajoilla.
    Jos viila uppoaa hieman sivulenkkeihin, se ei ole vaarallista, mutta luonnollisesti ollaan jo toleranssin ylärajoilla viilan koon tai korkeuden suhteen.
    Itse tykkään pikku – Tilhin ketjun viilata 4,5 millisellä, se kun ei katkea niin helposti ja tuo purun kevyemmin sahausraosta,

    raivaussahaaja

    Kiitos vastauksista. Pitääpä siirtyä sitten takaisin 4,8 mm viilaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jätkän Pätkät. Tarkoitit siis että esim Tilhin 200 ja 201 viilaat 4,5 millin viilalla? Onko sille ohjuria?
    4mm viila on jo vähän turhan notkea ja tosiaan poikkikin on joskus mennyt.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä pätkät

    En käytä ohjuria, mutta kai siihen sopivan ohjurin saa, jos tarvitsee. 4,5 millinen tiloittuu hyvin siihen hampaaseen ja ainahan pitää tarkkailla sivuprofiilia. Elikkäs hampaan ylärena pitää olla eteenpäin kallellaan noin 10 -15 astetta.
    Jos ketjuna on Oregonin teräväsärmäinen ketju, jota aluksi kutsuttiin matalaprofiiliseksi, niin sen etunojaksi oli paras 30 astetta (tai 60 astetta, riippuen siitä, mihin sitä verrataan)

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)