Keskustelut Tekniikka ……………..

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)
  • ……………..

    Ei tällä foorumilla kaivata uusia keskustelijoita. Saavat minun puolesta vanhat jatkaa päänaukomista keskenään. Morjens.

  • Metsänmies

    Kyllä Pavekka puhuu asiaa. Tämä yleisesti käytössä oleva ketjumalli on toistaiseksi paras. Teroituksenkin oppii jokainen, kun harjoittelee tarpeeksi.

    Jätkä

    Pavekka. Hammas on suunniteltu sen muotoiseksi, että kiertyessään kärkipyörän tai vetorattaan yli purupiikki tulee ”ulos” juuri oikean määrän, edellyttää tietenkin sitä, että ketju on kunnossa, eikä liian löysällä.

    Kaikesta huolimatta: Nykyiset merkkiketjut ovat pääsääntöisesti riittävän hyviä, kunhan ne pitää terävinä. Kun saha leikkaa niin ahneesti puuta, että sitä ei tatvitse vähääkään painaa, vaan uppoterällä sahattaessa jopa hieman pidätellä, on vaikeaa uskoa, että se jotenkin voisi leikata enemmän.

    Suurin ero eri ketjujen välillä on leikkuuhampaan muodossa, eli kylmästi: teräväkulmainen ketju toimii eri tavalla esim karsinnassa, tarkassa sahauksessa kuin perinteinen pyöreäkulmainen ketju.  Henkilökohtaisesti pidän pyöreäkulmaista helpompana esim karsinnassa, kun se ei tunge puuhun pyyhkäistäessä niin voimakkaasti. Tarkoitushan ei ole kuoria puuta silloin, kun se menee teollisuuden käyttöön.

    Pavekka

    Oli joku päivä asiakassaha huollossa ja ketjuun oli viilattu melko härski otto. Aika tärinää ja hyppimistä piti eli käytännössä ketju pilalla,vaikka leikkasi hyvin ja sahassa voima riitti. Mun mielestä sahaa ei kuulu kannatella sahatessa. Enemmänkin pitäisi mennä omalla painollaan painamatta tai kannattelematta. Varmaan vähän makuasiakin kuinka ottavaan on tottunut. Valmisketjut on vähän kompromisseja ja kyllä niissä nyt vähän on olosuhdepelivaraa tuunattavaksi mutta vähän turhanpäiväistä alkaa uusia ketjuja muuttelemaan. Kenellä sitä nyt niin kova kiire ois että kannattaa.

    Rane

    Satuin paikalle kun yhden ketjun motoyrittäjä oli myrskypuita sahatessa tylsyttänyt ketjun.Hän otti akkuporakoneen jossa oli muistaakseni timanttilaikka ja siinä ei mennyt kauaa kun ketju oli teroitettu käsivaralta.Hän sanoi entisenä metsurina teroittaneensa niin paljon ketjuja että onnistuu tälläkin tavalla.Oli kuulema aikaisemmin vaihtanut aina uuden/teroitetun ketjun mutta kyllästynyt kun illat tahtoi kulua ketjuja teroitellessa.Poislähtiessä katsoin että ketju painui ihan hyvin puuhun.Homma toimi siis ainakin hänellä.

    Jätkä

    Porakone ja timanttilaikka? Kyllä kai silläkin, kun harjoittelee, mutta laikkaa varten hankkisin akkurälläkän., porakoneeseen timanttiviilan, taikka hiomapuikon. ( minulla kyllä sellaiset onkin, kuten myös suorahiomakone, joka antaa timanttipuikolle kyytiä. Teroitan kyllä metsässä, mutta esim säätöhampaan alennan kotona.

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)