Suomessa on pitkä metsien käytön historia eränkäynnistä biotalouteen. Pitkä on myös metsiin liittyvien kiistojen historia kaskimaista kaupunkimetsiin. Tulevaisuudessa kiistat liittyvät yhä monimuotoisemmin niin paikalliseen kuin globaaliin metsänkäyttöön.
Metsiä on Suomessa tutkittu yli sata vuotta. Meillä on tietoa niin metsien biologiasta ja ekologiasta kuin niiden hyödyntämisestä. Historia-, kulttuuri- ja yhteiskuntatieteellinen tutkimus ovat lisänneet ymmärrystä metsien roolista kulttuurissa ja yhteiskunnassa.
Kaikessa metsän käytössä ja myös metsäkiistoissa on kyse ihmisistä ja heidän suhteistaan metsiin. Tarvitaan ihmistieteellistä metsiin liittyvää tutkimusta eli metsäsuhdetutkimusta tuottamaan tietoa siitä, millaisia merkityksiä me yksilöinä ja yhteisöinä liitämme metsiin, mistä merkitykset syntyvät ja miten ne meissä ja yhteiskunnassa vaikuttavat.
Kaikessa metsän käytössä ja myös metsäkiistoissa on kyse ihmisistä ja heidän suhteistaan metsiin.
Liitämme metsiin erilaisia kokemuksia, muistoja, tunteita, mielipiteitä ja arvoja. Metsäsuhde alkaa muotoutua jo lapsuudessa, jolloin omaksumme perheemme tavan suhtautua metsään, toimia siellä ja puhua siitä – tai olla toimimatta ja puhumatta. Metsäsuhde muuttuu elämän kuluessa. Omaksumme ja opimme uusia asioita, tietoja ja taitoja. Saamme vaikutteita niin koulussa, työssä, vapaa-ajalla ja eri yhteisöissä kuin metsässä liikkuessa. Tästä kaikesta metsäsuhdetutkimus on kiinnostunut.
Suomessa metsäsuhdetutkimus on viime vuoden aikana edennyt riuskasti. Tutkimushankkeemme on kerännyt kattavat tutkimusaineistot niin suomalaisten kuin erikseen metsänomistajien ja metsäammattilaisten suhteista metsiin. Olemme verkostoituneet muiden metsäsuhdetutkijoiden kanssa ja perustaneet tutkimusverkoston ja tieteenalakerhon, joka on hyväksytty Suomen Metsätieteelliseen Seuraan.
Nyt alkavassa kahdeksan blogin sarjassa käsittelemme kaupunkimetsiä, metsäkonflikteja, muuttuvaa metsäammattilaisuutta ja metsänomistajuutta sekä metsäsuhteisiin sisältyvää ylisukupolvisuutta.
Jaana Laine (Helsingin yliopisto), Tuulikki Halla ja Reetta Karhunkorva (Itä-Suomen yliopisto)
Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanke, rahoittajana Metsämiesten Säätiö
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.