Hoitamattomassa metsässä on ikiaikojen kumua. Ei ihme, jos alkaa kuvitella että siellä asuu ties mitä pahoja henkiä. Eikä myöskään ihme, jos moiseen eksyy.
Palveluiden kehittämisessä on tärkeää tietää kohderyhmän tavoitteet. Käynnissä oleva Metsänomistaja2020-tutkimus antaa eväitä palveluiden edelleen kehittämisen.
Metsäalan monimuoto-opiskelussa on todella paljon hyviä puolia. Saa tehdä itsenäisesti ja silloin, kun on aikaa. Opettajat joustavat tarvittaessa ja ymmärtävät aikuisopiskelun haasteet. Summa summarum: aikuisena opiskelu on haastavaa, rankkaa ja erittäin palkitsevaa.
Menin paikan päälle Lapin Metsätalouspäiville uteliaana ja varmana siitä, että näiden päivien jälkeen olen taas paljon viisaampi metsäasioista. Mutta se olikin kuin hyppy syvään päähän heti sen jälkeen, kun on juuri ja juuri oppinut uimaan käsipohjaa.
Jos joku miettii, että ”tuohan on ihan pala kakkua, ei iltaopiskelut ole niin rankkaa puuhaa” niin väärin meni. Työt, opiskelu ja perhe yhdessä muodostavat sellaisen läjän aktiviteetteja, ettei paljoa muuta ehdi edes miettimään.
Hiukan silti on nuorisolla vielä opettelemista luonnossa selviytymisestä, sillä illalla hän päätti lämmittää saunan ja haki liiteristä niitä päivällä sinne viemiämme halkoja, jotka olivat hieman märempiä kuin Saaristomeri.
Olimme tulleet jo edellisenä päivänä mummolaan eli isän ja äidin luo. Mukana oli myös poikani Mikko. Tällä reissulla minusta tulisi oikeasti metsänomistaja.
Pyysin metsäretkelle myös omat lapseni mukaan, koska heille ne metsät sitten hyvin todennäköisesti aikanaan siirtyvät. Metsätila on sukupolviasia ja sellaisena haluaisin sitä koko ajan kohdella.
Paljonko on hehtaari? Sitä ei kehtaa ääneen kysyä, ellei ole alle 12-vuotias. Netistähän sekin tieto löytyi kätevästi; hehtaari eli hehtoaari on 100 m x 100 m. Mutta mitä tarkoittaa hehtaari, kun se on piirretty suomalaiseen metsään?