Pyörähdin Metsämme-messuilla utelemassa alan asiantuntijoilta mikä on ajankohtaista metsänomistajalle tänä keväänä. Tutustuin sähköisiin metsänomistajan palveluihin ja tein oman suunnitelman kevääksi ja kesäksi.
Metsäkeskus muistutteli 20.4.2017 avatun Kemera-tuen www.metsakeskus.fi/kemera-tuet hakemisesta nuoren metsän hoitoon tai taimikon varhaishoitoon. Toteutusaikaa on nykyään vuoden verran päätöksestä. Minun metsässä toteutettiin viime vuonna Kemera-tuella juurikin kyseinen toimenpide. Hankkeesta sai potkua, tekemiselle tuli deadline ja hoitotyö tuli tehtyä. Suosittelen!
Metsäkeskus suositteli myös tarkistamaan puukauppojen tilanteen omalle palstalla. Äänekosken biotuotetehdas kuulemma alkaa vetämään puuta varsinkin syksyllä. Minusta kuitenkin pitää maltilla ja järjellä miettiä nämä puukaupat ja katsoa kokonaistilannetta omassa metsässä. Enpä usko että meillä tänä vuonna päätehakkuita tullaan tekemään.
Metsänhoitoyhdistykset suositteli tarkistamaan kesän harvennuskohteet yhdessä oman paikkakunnan metsäasiantuntijan kanssa.
Metsänomistajan sähköiset palvelut
Koitin hahmotella omia kevään ja kesän metsätöitä. Onko jotain mitä voisin itse puuhailla, se olisi mukavaa. Kaivoin esille paperisen metsäsuunnitelman ja kirjauduin vihdoin Metsään.fi -palveluun. Olen vältellyt kirjautumista, koska teen päivätöitä tietokoneella. Ei jaksaisi yhtään katsella ruutua vapaa-ajalla. ?
Metsään.fi on maksuton palvelu metsänomistajalle, jonne päivittyy metsäsuunnitelmat ja voin käydä tekemässä palveluun omia merkintöjä. Se kertoi myös mielenkiintoista tietoa puuston iästä ja koosta.
Latasin myös uudelleen metsänhoitoyhdistystysten jäsenten Metsäselain-mobiilisovelluksen. Viimeksi kun koitin suunnistaa tällä metsässä, paikannin ei aivan toiminut vaan spottasi minut aivan väärään paikkaan.
Suunnitelmista selvisi, että tehtävänä olisi muun muassa ensiharvennuksia, ylispuiden poistoa ja harvennushakkuita. Näitä oli merkattu Metsään.fi-palvelussa kiireelliseksi.
Aikani tuumattua päätin laittaa vielä Facebook-viestiä metsänhoitoyhdistyksellemme asiantuntijalle. Mitä ja milloin näitä kannattaa toteuttaa ja mitä en ole hoksannut. Ylispuiden puiston periaatteen ymmärrän, mutta mitä se nyt sitten käytännössä tarkoittaa on vähän hämärän peitossa. Homma kannattaa hoitaa kuulemma yhdellä kerralla vuoden tai parin vuoden päästä niin saa parhaimman hyödyn irti. Katsotaanpa sitten asiaa uudelleen.
Oma suunnitelmani
Se on kuitenkin selvää että nyt kun lumet on sulanut, haluan käydä tarkistamassa muutaman kuvion, joille on istutettu kuusen taimia. Sentään muistan että ne on istutettu, sillä ihan tarkkaa muistikuvaa milloin näin on tehty, ei ole. Epäilen vuosia 2014 ja 2015. Heinääminen tehdään ennen talvea, mutta halusin käydä tsekkaamassa onko syksyllä kasvanut pajukkoa tai muuta taimien kasvua haittaavaa.
https://youtu.be/Cl7StBoXMu0
Ensimmäiset omat toimenpiteeni ovat nyt selvillä. Taimikon lisäksi on rankojen keruuta ja polttopuiden tekoa. Velipoika on lupautunut apuun niiden kanssa.
Lisäksi aion tehdä retkiä eri kuvioille noiden sähköisten palveluiden kera ja tutkia paikan päällä puustoa ja maaperää. Edelleenkin minun on tarpeen perehtyä kokonaisuuteen ja oppia tuntemaan metsääni. Metsänhoitoyhdistykseltä saan jelppiä noiden muiden asioiden kanssa.
Messuilta bongasin myös metsäretken jatkuvan kasvatuksen teemalla, joten jos vain päivämäärä natsaa suunnistan sinne. Tämä jatkuva kasvatus on myös aihe, johon pitää tutustua ja retki on siihen mukava keino.
Mitkä on sinun kevättöiden suunnitelmat?
Aurinkoisin terveisin,
Johanna ☀️
ps. kerro, jos tiedät mikä kuusentainta vaivaa
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Erinomainen teksti aiheesta johon jokaisen metsänomistajan tulisi panostaa! Peukkuja sinulle, että jaksaminen ja into riittää! Kuvasta en saa zoomailtua, mutta yksi veikkaus voisi olla isohavukirva ja sen muodostamat ”kävyt” viime kesältä. Toki siihen on voinut iskeä joku muukin mutta näin näppituntumalta… Noita aina löytyy mutta ei syytä huoleen 🙂
Kiitos Nuori_metsämies kommentistasi ja vinkistä! Kyllä metsätöiden suunnittelu auttaa hahmottamaan kokonaistilannetta ja suunnittelmaan mitä voisi tehdä itse tai pitääkö johonkin ostaa palvelua. Kun oma mahdollinen metsänhoitoaika painottuu lähinnä viikonloppuihin, niin oman ajankäytön suunnittelua helpottaa kun on ajatellut ja aikatauluttanut omia hommia.
Terppa !
Keväisiä töitä voisi olla ;
varhaisperkaus, lehtiä ei ole puissa joten näkyvyys taimiin on hyvä .
Mahdolliset kylvöt ja istutukset pottiputkella .
Hirvi ja myyrätuhojen tarkistaminen .
Polttopuiden valmistus .
Ja aivan niinkuin olet tehnytkin, alkavan kauden suunnittelu sekä perukunnon ylläpito/parantaminen .
Ja tietysti ihan vaan metsässä retkeily huvin vuoksi….