Metsäammattilaiset ovat yli 150 vuotta vastanneet siitä, että metsissä on riittävästi puuta yhteiskunnan tarpeisiin. Tutkimuksissa metsäammattilaisuutta kuvataan rationaaliseksi ammattikulttuuriksi. Tunteet ovat silti ammattilaisuudessa vahvasti läsnä: huoli metsien häviämisestä synnytti ammattikunnan 1800-luvulla.
Usein ammattilaisella alavalinnan taustalla on kiintymys, jopa rakkaus metsiin. Monen juuret ovat maaseudulla, jossa metsä ja metsätyöt olivat luonnollinen osa arkea. Nuoremmilla ammattilaisilla kaupunkilaistausta yleistyy ja metsä liittyy enemmän myös vapaa-aikaan.
Opiskelun ja työn myötä sosiaalistutaan ammattikulttuuriin. Ammattilaisuudessa osaaminen ja tieto on osin kehollista; metsässä ‘nähdään’ asioita: tunnistetaan lajeja, piirteitä ja määriä, osataan liikkua ja toimia.
Ammattilaisuuteen kuuluu käsitys metsään liittyvän ajan syklisyydestä. Kun monelle ei-ammattilaiselle puiden kaataminen on lopullista, ammattilainen kokee sen hetkellisenä; metsää on aina toisaalla ja se kasvaa takaisin.
Ammatin ydintä ovat Suomen taloudellinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Metsätaloudessa ollaan ylpeitä siitä, että oma palkka ansaitaan työllä, eikä se tule verovaroista. Osa pitää merkityksellisenä työtä metsien suojelussa. Nuoremmat ammattilaiset pohtivat myös ammatti-identiteettiä: ollaanko oikeita metsäammattilaisia, etenkin jos ei työskennellä alan perinteisissä tehtävissä.
Työssä kohdataan konflikteja. Metsien käytöstä aiheutuvat kiistat leimahtavat nopeastikin. Ammattilaisilla niihin liittyy jopa ihmetys siitä, miksi metsien käyttöä kritisoidaan. Vaikka sidosryhmien kanssa keskustellaan yhteisissä prosesseissa, kiistat koetaan kuormittavina. Toistuva kritiikin kohteena oleminen vaikuttaa kielteisesti itseen ja omaan työhön.
Moni ammattilainen viettää vapaa-ajankin metsässä metsästäen, retkeillen, omia metsiä hoitaen. Metsään liitetään jatkuvuuden, turvan ja vapauden tunteita. Metsä on läsnä kaikessa: se on työ, harrastus ja elämäntapa, koko elämä.
Tuulikki Halla (Itä-Suomen yliopisto)
Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanke, rahoittajana Metsämiesten Säätiö
(Blogitekstin kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity tutkimukseen tai blogiin.)
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.