Lähimetsänomistamisen onni ja juhannuksen saunakimppu

Tiedätkö, on onni asua tässä oman metsän kupeessa. Nytkin tätä kirjoittaessani katson metsääni. Olemme asuneet täällä vakituisesti nyt kolme kuukautta. Metsän tuoksut ja äänet kantautuvat luokseni kaiket päivät. Olen hullaantunut!

Täällä asuessa on todella helppoa hyödyntää metsän ja luonnon antimia joka päivä ilman sen suurempaa vaivannäköä. Ennen saunaa voi nopsaan käydä taittamassa pari kuusen oksaa tuomaan tuoksua saunaan. Saunominen on tapani olla lempeä ja hyvä itselleni, palautua päivästä, pohdiskella ja keskustella puolison kanssa. Kylpylä tunnelmaa kotisaunaan saa helposti ja näitä vinkkejä jaan Instagramissa Kuu Yrttitarhassa -tilillä ja Facebookissa.

Saunakimpulla kylpylätunnelmaa

saunakimppu

 

Niin kuin meillä päin sanotaan: koivuvasta kuuluu tärkeänä osana suomalaiseen saunaan. Mutta puiden oksia sekä puutarhan ja luonnonkukkia sekä yrttejä voi käyttää saunassa monella tavalla. Saunakimppu on erilainen mökkituliainen tai vaihtoehto perinteiselle vastalle. Saunakimppuun voi valita kasveja sen mukaan mitä vaikutuksia niillä toivoo olevan. Mitä toivoo itselleen tai mitä haluaa toivottaa tuliaisen saajalle.

Tässä kolme suunnittelemaani saunakimppuohjetta. Saunakimpun vaikutus perustuu löylyissä kasveista erittyviin aromaattisiin öljyihin, tuoksujen luomaan tunnelmaan ja omien ajatuksiemme voimaan.

Kesäyön lempeys -saunakimppu

Suodaan tänä kesänä lempeitä ajatuksia itseämme kohtaan. Hellitään ja lemmitään mielitiettyä. Kesäyön lempeys -saunakimppu tuo lempeitä löylyjä ja ajatuksia saunahetkeen.

1 ruusun tai jasmiinin kukkaoksa
3 sitruunamelissan vartta
3 kuusen oksaa
1 männynoksa
5-10 pihlajan oksaa

 

Kesäyön unelmointia -saunakimppu

Heittäydään tänä kesänä unelmoimaan uusista poluista, suunnitelmista ja hattara-ajatuksista. Ollaan avoimena uudelle ja jätetään taakse ajatukset ja asiat, joista halutaan luopua.

1 mesiangervon tai syreenin kukkavarsi
4 mesiangervon lehtivartta
4 mustaherukan oksaa
5 pihlajan oksaa
5 pajunoksaa

 

Kesäyön uneton -saunakimppu

Kyllä edes yhtenä yönä kesässä on valvotta muutama tunti, heitettävä hetkeksi velvollisuudet mielestä ja antauduttava mieliteoille. Juostaan tänä kesänä pellolle hiipivään usvaan, pulahdetaan lämpimään järveen, istutaan rannalla ja kuunnellaan öisiä ääniä.

3 piparmintun vartta
3 rosmariinin vartta
5 siankärsämön kukkavartta
5 – 10 koivun oksaa (hieskoivu tuoksuu voimakkaammin)
5 – 10 pihlajan oksaa

Saunakimppujen käyttö

saunakimppu

 

Saunakimpun käytössä on muutama eri vaihtoehto. Oksat voivat olla noin 20 – 50 cm korkeita riippuen käyttötarkoituksesta. Kimput laitetaan löylyhuoneeseen jo lämmitysvaiheessa. Joissain kasveissa tuoksu on ihanan hentoinen, jolloin tuoksuttelu vaatii herkempää hajuaistia. Lisää tuoksua saat käyttämällä nopeasti kimppua kiukaan höyryssä. Tuoksuun myös tottuu, joten jäähyltä palatessa huomaa helpoiten saunakimpun ihanan tuoksun. Suosittelen myös ottamaan kimpun käteen ja tuoksuttelemaan eri tuoksuja. Huomaat kuusen tuoksuvat kuusenkerkkäsiirapille, pihlajan karvasmantelille ja pajun sateelle.

Saunakimput voi laittaa maljakkoon ylälauteelle.

Käyttötapa 1. Saunakimput voi laittaa maljakkoon ylälauteelle. Nämä kimput voivat olla isompi kokoisia ja toimii varsinkin voimakastuoksuisille kasveille esim. havupuille, hieskoivulle, ruusulle. Saunan lämmetessä ja löylyä heittäessä ilmaan erittyy aromaattisia tuoksuja. Lauteella oleva kimppu toimii parhaiten kosteissa ja miedommissa löylyissä. Jos sauna on kuuma ja kuiva, kannattaa kimppu kastella tai käyttää sitä varovasti kiukaalla, jolloin tuoksut valtaavat saunan.

saunakimppu lauteilla

Käyttötapa 2. Kiepauta kimppu kattilaan, jossa on vettä. Pikku kimput voi laittaa teräksiseen teekannuun. Astiaan laitetaan vettä ja sijoitetaan kiukaan nurkkaan siten, että löylyä voi heittää normaalisti. Kimpun voi antaa hautua vesivadissa ja käyttää tuoksuvaa vettä löylyvetenä, mutta voit joutua siivilöimään veden ennen löylyttelyä. Nämä käyttötavat sopivat esim. yrteille tai saunaan, joka on kuuma ja kuivailmainen.

katajat teräsastiassa

Käyttötapa 3. Saunakimpulla voi myös kevyesti vihtoa, jolloin tuoksut kieppuvat esille voimakkaammin. Lehdet ja kukat eivät kuitenkaan pysy kiinni oksissa yhtä hyvin kuin rauduskoivussa, joten sotkua syntyy. Kannattaa silti kokeilla! Vastominen sopii erityisesti esim. pihlajan ja pajunoksilla, mesiangervon lehdillä. Kannattaa huomioida, että joissakin kasveissa on piikkejä kuten ruusussa ja vadelmassa.

Saunakimpun sidonta

saunakimppua tekemässä

saunakimppu

 

Muistathan, että oksien ja varpujen keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa.

Valitse yksi kasvi, joka on kimpun perusta ja sitä laitetaan kimppuun runsaammin. Tähän kannattaa valita miedoimman tuoksuinen. Voimakastuoksuiset tulevat esille vähemmälläkin ja jo yksi oksa riittää. Varret kannattaa asetella kimpuksi yksi kerrallaan niin saat kimpusta kauniimman. Jos viet kimpun tuliaisiksi, on kimppu näyttävämpi sidottuna spiraalitekniikalla, jossa yksittäiset varret asetellaan vieriviereen kiertävästi. Kimppu sidotaan luonnonmukaisella narulla, näyttävällä nauhalla tai vaikka vastasta tutulla vitsalla. Myös seppele on kiva sidontaidea varsinkin, jos se sijoitetaan kattilassa kiukaalle. Jos haluat vastoa kimpulla, sido yrtit ja kukat kimpun keskelle.

Toivottavasti sait tästä uutta ideaa saunahetkiin! Muistathan, että oksien ja varpujen keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa.

Toivon sinne ruudun taakse sinulle kaikkea hyvää ja lempeitä löylyjä. 🙂
Johanna

Lue myös Johannan aikaisemmat blogit

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset