Mettäinssiopintoihin kuuluu kaksi harjoittelua, ensimmäinen suorittavaa työtä ja toinen asiantuntijatyötä. Ekan harkkani suoritin ensimmäisen vuoden kesällä Metsähallituksen Metsätalous Oy:n leivissä ja tämän toisen harjoitteluni tein sitten Lapin ammattikorkeakoulun ja Luken yhteisessä kansainvälisessä Agroforestery on Barents Region- hankkeessa. Harjoittelun ohessa sain tehä myös opinnäytetyöni hankkeelle – mahtava järjestely!
Opparini aihe on jotakuinkin tämä: Mustikkasatojen parantaminen metsämailla. Eli mitä metsänomistaja vois tehä, että sais paremmin mustikkaa omista mettistään. Tutkimus kestää semmoisen kolmisen vuotta ja minun osuus tässä oli perustaa koealat ja tehdä alkututkimukset. Apurina minulla oli koko kesän ajan ihan mahtava tiimi; kaks opiskelutoveria, kaks työkaveria ja Luonnonvarakeskuksen tutkija.
Kesä meni todella nopeasti ja päivät sujui hienosti, kun oli niin huippu tiimi! Kaikki valokuvat ovat poikkeuksellisesti toisen ihmisen käsialaa; sattui nimittäin niin, että harjoittelijoista yksi harrasti valokuvaamista.
Eli mitä oikeesti tein? Katteltiin yhesä työkavereitten kans sopivat mustikkapaikat, perustettiin yhden neliömetrin kokoisia koeruutuja 25 kappaletta ja tehtiin niille mittaukset ja käsittelyt. Tutkimuksessa käsiteltiin mustikkakasvustoja eri tavoilla ja tutkitaan sit tulevina vuosina, kuinka ne käsittelyt on vaikuttanu mustikoitten kasvuun. Tänä kesänä opin muun muassa tunnistamaan yksi vuotiaan mustikan ja laskemaan mustikkakasvin iän!
Ekat kysymykset opiskelutovereilta valitsemastani aiheesta kertoessa oli ”voiko tuostakin tehä opparin? Eikö siinä piä olla jotaki tutkimustuloksiakin?” Kyllä voi ja ei välttämättä. Tänä vuonna perustetuista koealoista ei voi saada tuloksia vielä tätä opparia varten, mutta sitä varten on kirjallisuus ja muiden tekemät tutkimukset, joiden avulla voi tehdä päätelmiä. Eli monenlaisista aiheista voi tehdä tutkimusta ja opinnäytetyötä myös metsätalouden puolella, kaiken ei aina tarvitse liittyä kuutioihin ja euroihin.
Opinnäytetyön tekemisen ohella ollaan ympätty pakuria ja tehty opiskelukaverin opinnäytetyötä, joka liittyy pihkan tuottamiseen ja keräämiseen. Eli maastotäyteinen kesä on ollut, vaikka vaeltamaan en tänäkään kesänä ole vielä päässyt. Onneksi päiväretkeily ja mökkeily on vähintäänki yhtä kivaa kuin vaeltaminen!
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään