Silmujen sisällä on valmiina pieniä lehtien aiheita. Kylmien talvikuukausien ajan ne kyyristelevät silmusuomujen suojassa, mutta kevätpäivien lämmetessä alkaa tapahtua! Mitä lämpimämmät säät, sitä aikaisemmin koivikot alkavat vihertää, ja ykskaks puissa on lehdet kuten Einari Vuorelan runossa ”Kevään tulo”.
”Joku päivä ja kaikki muuttuu:
on lämmin ja lehtiä puissa,
sinen seulojat salmien suissa.
Vain pääskynen enää puuttuu.”
Koivun lehteen tulon ja muuttolintujen seuranta on fenologiaa
Koivun lehteen tulon ja pääskyn saapumisen kaltaisten, vuosittain toistuvien tapahtumien seurantaa kutsutaan fenologiaksi. Suomen Tiedeseura käynnisti havaintojen keruun tällaisista luonnon tapahtumista jo vuonna 1846. Sitä on tehty eri puolilla Suomea maallikkojen voimin. Tehtävälleen uskollisimpien yksittäisten ihmisten keräämät havaintosarjat ovat yli 50 vuotta pitkiä. Nykyisin havainnot kokoaa Luonnontieteellinen keskusmuseo (LUOMUS).
Koivun lehdet puhkeavat entistä aiemmin
Pitkät havaintosarjat kertovat, että lämpiminä keväinä hiirenkorvista on päästy iloitsemaan jo huhtikuussa, mutta kylminä paljon myöhemmin. Myöhäisin koivun lehteen tulo, kesäkuun puolivälin jälkeen, oli suurten nälkävuosien pahimpana katovuonna 1867.
Havaintosarjat kertovat myös sen, että koivun lehteen tulo on aikaistunut vauhdilla, keskimäärin 8 päivää sataa vuotta kohden, ja vuodesta 1846 näihin päiviin yhteensä noin 12 päivää. Koivu on lämpömittari, jonka lehteen tulon aikaistuminen kertoo suoraan kevätkuukausien lämpenemisestä.
Jatkoaika keväälle pohjoisesta
Heleän vihreistä koivikoista voisi nauttia usean viikon ajan siirtymällä pikkuhiljaa kevään edistymisen myötä etelästä Ylä-Lappiin, jossa koivu tulee lehteen noin kuukautta myöhemmin.
Lehteen tulevat koivut herkistävät pimeän talven synkistämän ihmismielen ja saavat romanttiset ajatukset liikkeelle. Ilmaston lämpenemisen myötä me pääsemme nykyään herkistelemään keskimäärin varhemmin keväällä kuin meitä edeltäneet sukupolvet.
Anneli Viherä-Aarnio
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään