Visakoivun markkinat ontuvat

Järeälle laadukkaalle sorvivisalle on kysyntää, mutta loppuosaa rungosta ei tahdo saada kaupaksi.

Läpimitaltaan alle 20-senttiselle visakoivulle on vaikea löytää ostajaa.  (Kuvaaja: Pekka Sipola)
Läpimitaltaan alle 20-senttiselle visakoivulle on vaikea löytää ostajaa. (Kuvaaja: Pekka Sipola)

Visakoivuviljelmiltä on 5–10 vuoden kuluttua hakattavissa moninkertainen määrä visaa nykyiseen verrattuna. Silloin osa 1980- ja 1990-luvuilla istutetuista visakoivikoista saavuttaa päätehakkuuiän.

Moni näkee visakoivikkoa katsoessaan euron kuvat silmissään, mutta totuus voi olla toinen. Ainakin tällä hetkellä visakoivun markkinat paikoin tökkivät, eikä visa välttämättä mene ollenkaan kaupaksi.

Hyvälaatuiselle järeälle sorvivisalle yleensä löytyy ostaja, mutta loppuosa rungosta eli niin sanottu oksavisa on ongelmallinen. Läpimitaltaan alle 12-senttistä visaa olisi harvennuspuuna runsaasti tarjolla, mutta ostajia ei tahdo löytyä.

Jotain tilanteesta kertoo myös se, ettei osa visakoivua ostavista yrityksistä halunnut kommentoida markkinatilannetta lainkaan.

Visakoivu on edelleen kilotavarana myytävä puulaji. Mikäli visaviljelmiltä onnistuu tekemään kaupat, sorvivisan ostohinnat liikkuvat tällä hetkellä noin 2,5 eurosta neljään euroon kilolta. Oksavisan kilohinta lähtee noin 20 sentistä ja jää alle euroon. Oksavisaksi lukeutuvat myös huonolaatuiset tyvipöllit.

Mittavaateet kiristyneet

Saksalaisia suomalainen laadukas visakoivu kiinnostaa edelleen.

”Mitä olen saksalaisilta kuullut, autoteollisuuteen menee nyt taas visaviilua”, kertoo Kallioinen Oy:n toimitusjohtaja Hannu Kallioinen.

Tummat puulajit olivat monta vuotta kojelautojen koristelussa vallitseva trendi, mutta nyt visakoivu kelpaa taas. Kallioinen Oy:llä on visakaupasta kolmenkymmenen vuoden kokemus. Visakoivun markkinat ovat Kallioisen mukaan aina aaltoilleet. Viimeisen parin vuoden ajan kauppa on taas käynyt.

”Sorvivisat menevät Saksaan. Nyt ongelmana on ollut, ettei ole tahtonut löytyä järeää visaa tarpeeksi”, Kallioinen kertoo.

Mittavaateet sorvivisalle ovat aavistuksen kiristyneet. Sorvivisan tulisi olla läpimitaltaan 20-senttistä, oksatonta, suoraa ja pöllin pituus noin metri. Alle 12-senttiselle pienvisalle ei sen sijaan ole menekkiä ollenkaan.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 9/2019

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut