Koronavirus on laittanut maailmankirjat sekaisin. Puumarkkinoidenkin tilanteeseen sopii viime päivien tulosvaroituksista tuttu ilmaus, että ”epävarman tilanteen johdosta ennustetta ei voi antaa”.
Taloudessa harvinaista ja ennustamatonta tapahtumaa kutsutaan mustaksi joutseneksi. Kiinassa musta joutsen on jo uimassa hyvän matkaa poispäin, sillä epidemia laantuu ja tuotanto normalisoituu.
”Kiinassa teollisten yritysten käyttöasteet ovat palanneet lähelle normaalitasoa”, Metsä Groupin selluyhtiön Metsä Fibren myyntijohtaja Ari Harmaala toteaa.
”Tarvittavista raaka-aineista kuten sellusta on niukkuutta, ja sellun hinnat ovat hivenen nousseet.”
Taloudessa syyt ja seuraukset ovat mutkikkaita. Virus nostaa välillisesti merirahdin hintoja. Koska tavaraa on liikkunut Kiinasta Eurooppaan tavallista vähemmän, niin Euroopasta puuttuu tyhjiä kontteja ja konttirahtiin on laitettu viruslisää.
Hygieniapapereiden kysyntä nousee pysyvästi
Harmaala näkee pitkän aikavälin vaikutuksena, että pandemia muuttaa ihmisen käyttäytymistä.
”Yleisten paikkojen hygieniataso nousee. Hygieniapapereiden kuten käsipyyhkeiden tarve nousee pysyvästi.”
Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi, että käsienkuivauspuhaltimien sijaan vessoihin tulee paperiset käsipyyhkeet. Siihen sopivaa pehmopaperituotantoa Kiinassa ei juuri ole, vielä.
Pandemian aiheuttamat ongelmat metsäteollisuudelle ovatkin siirtyneet Euroopan markkinoille.
”Pehmopaperitehtaat ajavat putket kuumina, mutta painopaperi kohtaa vaikeuksia. Kun koulut eivät ole käynnissä ja massatilaisuuksia ei järjestetä, niin yleinen kulutus laskee.”
Pehmo- ja keittiöpapereita valmistavan Metsä Tissuen myyntijohtaja Jani Sillanpää vahvistaa, että pehmopapereiden kysyntä on nyt hyvällä tasolla erityisesti wc-papereissa ja käsipyyhkeissä.
”Koronavirus on yksi tekijä, mutta käynnissä on jo aikaisemmin sovittuja myyntikampanjoita. Toimitusmääriin on vaikuttanut myös alkuvuoden työnseisaus, mikä sai asiakkaat varautumaan lakon vaikutuksiin ennakolta.”
Äkkipysäys voi johtaa jyrkkään nousuun
Kun virus aikanaan asettuu ja talous alkaa palautua, se näkyy markkinoilla nopeasti. Epidemian aikana ehtyneet varastot pitää täyttää, mikä voi tuoda kysyntäpiikin.
”Toistaiseksi sahatavaran menekissä ei tunnu isompia vaikutuksia, mutta toki taudin jatkuessa niitä tulee”, Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra sanoo.
Versowood on maan suurin sahayhtiö, joka normaalisti vie Kiinaan kymmenesosan tuotannostaan.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 6/2020
- Lisää aiheesta: Työt metsässä jatkuvat koronasta huolimatta
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään