Vedenpitävä idea

Petro Lahtisen Woodio tekee designpesualtaita puusta. Seuraavaksi voi olla wc-pöntön vuoro, yrittäjä kertoo. Allas menestyi Uusi puu-kisassa voittamalla Kaupungistuminen-kategorian.

woodio
Puuhakkeesta ja sidosaineesta tehty pyöreä puukomposiittiiallas painaa noin viisi kiloa, kertoo Woodion toimitusjohtaja Petro Lahtinen. (Kuvaaja: Else Kyhälä)

”Tarkoitus on korvata keramiikkaa puulla. Käsienpesualtaiden valmistukseen käytettävästä seoksesta 70–80 prosenttia on haavasta tehtyä haketta.

Haapaa käytetään siksi, että sen väri ei kellastu ja puu sopii hyvin altaiden valmistusmenetelmään. Haapa on myös halpaa. Hake tuli aiemmin suomalaiselta toimittajalta, joka vaihtui yrityskaupan myötä virolaiseksi.

Allas valmistetaan yhdistämällä erikokoisia puuhakkeen palasia ja sidosainetta seokseksi muotissa. Lasinkirkas sidosaine jättää puun näkyviin altaan pinnalle. Lavuaarit suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Hakelavuaari on kestävä ja vedenpitävä. Luonnollisten väriaineiden avulla altaista saa monenvärisiä. Käytännössä kyse on puun petsaamisesta. Puinen altaanpinta tulee parhaiten oikeuksiinsa sopivassa valaistuksessa.

Puukomposiitti on posliinisia altaita ekologisempi vaihtoehto. Keramiikan valmistamiseen kuluu runsaasti energiaa ja vettä. Puisen altaan voi lopulta polttaa.

Lavuaari on helpoiten myytävä kylpyhuoneen tuote. Se on helppo vaihtaa. Hotellit ja ravintolat ovat olleet kiinnostuneita erikoisista käsienpesualtaista. Yksityiskoteihin puisia altaita myydään verkkokaupassa. Vientiä on viritteillä muun muassa Tanskaan ja Japaniin. Altaiden hinnat alkavat 600 eurosta ylöspäin.

Teemme jatkossa lisää erilaisia pesualtaita. Suunnitteilla on lisäksi puinen amme sekä wc-istuin. Itse ajattelen, että etenkin puisessa wc-pöntössä on ideaa. Materiaalia on myös jo kokeiltu seinäpaneelina sisustamisessa.

Puualtaissa yhdistyy arvostettu skandinaavinen design ja suomalainen metsäosaaminen. Tiedän, että tutkijoiden pöytälaatikoissa on monia puuinnovaatioita, joista pitäisi tehdä korkean lisäarvon tuotteita. Se vaatii yrittäjäksi ryhtymistä ja starttirahaa.

Isojen metsäyhtiöiden pitäisikin investoida enemmän rahaa innovatiivisiin puutuotteisiin. Startup-yritys pääsee alkuun summalla, joka on isolle yritykselle mitätön. Rahoitusta voisi jakaa vaikka rahaston kautta.

Puudesignilla on potentiaalia.”

Julkaistu Metsälehti Makasiinissa 5/2018. Lisätty tieto Uusi puu -kisan palkinnosta.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat