Vaikuttiko hellekesä hirvikärpäsiin?

Alueilla, joissa hirvet viihtyvät talvisin, riittää hirvikärpäsiä, tietää emeritaprofessori Arja Kaitala.

Arja Kaitala on eläintieteen emeritaprofessori Oulun yliopistolta. (Kuva: Tuula Lampela)
Arja Kaitala on eläintieteen emeritaprofessori Oulun yliopistolta. (Kuva: Tuula Lampela)

Mikä vaikuttaa hirvikärpästen runsauteen?

Hirvikärpänen on hirveen sopeutunut loinen. Loisen yleisyys riippuu siitä, kuinka helposti se löytää sopivan isännän, eli hirvitiheys ratkaisee hirvikärpäsen runsauden.

Kotelot putoavat hirven turkista talven aikana, joten alueilla, missä liikkuu runsaasti hirviä, on paljon hirvikärpäsiä.

Näkyikö helteinen kesä hirvikärpästen määrissä?

Lämmin kesä ei sinänsä lisää hirvikärpästen määrää, mutta ne aikuistuvat ja lähtevät lentoon tavanomaista aikaisemmin. Minulle tuli elokuussa paljon viestejä, että hirvikärpäsiä on valtavasti. Yleensä ne ovat vasta syyskuussa aktiivisimmillaan.

Milloin hirvikärpästen määrä vähenee?

Jos hirvikärpäsiä on metsässä, ne odottavat, kunnes löytävät isännän. Aikuiset selviävät muutaman kuukauden ilman veriateriaa. Ne eivät lennä alle viiden asteen lämpötilassa, mutta pysyvät hengissä pikkupakkasissakin.

Kuinka pohjoiseen hirvikärpäset ovat levinneet?

Hirvikärpästä on tavattu 20 vuoden ajan poronhoitoalueen eteläosassa paikoissa, joissa hirviä on paljon. Poronhoitoalueella, missä poroja on kymmenkertaisesti hirviin verrattuna, hirvikärpänen lentää herkästi poroon. Porossa hirvikärpänen ei lisäänny hyvin, mikä rajoittaa sen runsastumista Lapissa.

Ilmaston puolesta se pystyy leviämään Lappiin. Sen me olemme testanneet.

Mitä hirvikärpäset aiheuttavat ihmiselle?

Usein hirvikärpänen erehtyy isännästään ja yrittää imeä verta hirven sijaan ihmisestä. Joillekin hirvikärpänen aiheuttaa kutiavaa, jopa kuukausia kestävää ihottumaa.

ARJA KAITALA

KUKA: Eläintieteen emeritaprofessori Oulun yliopistosta

MITÄ: Tutkinut hirvikärpäsiä 12 vuotta.

MIKSI: Väittely toisen tutkijan kanssa hirvikärpäsen leviämisestä poronhoitoalueelle innosti aloittamaan hirvikärpästutkimuksen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat