Uutiskommentti: Hesari unohtaa, että metsä on yksityisomaisuutta

Yksityisomaisuuden suoja ei paina Helsingin Sanomien punavihreässä agenda-journalismissa, kirjoittaa Metsälehden päätoimittaja Petri Koskinen.

Helsingin Sanomien mukaan Suomi voi joutua ostamaan hiilinieluja muilta maitat. Siitä voisi tulla jopa miljardilasku.
Helsingin Sanomien mukaan Suomi voi joutua ostamaan hiilinieluja muilta maitat. Siitä voisi tulla jopa miljardilasku.

Metsää hakataan Suomessa vähemmän kuin se kasvaa. Siitä huolimatta Suomi ei näytä pääsevän EU:n asettamiin tavoitteisiin hiilinielujen ja hiilipäästöjen kehityksessä. Tänään valtakunnan ykköslehti Helsingin Sanomat ennakoi, että Suomelle voi koitua tästä jopa parin miljardin euron lasku, joka kaatuu veronmaksajien maksettavaksi.

Lehden haastattelema ympäristöministeriön ympäristöneuvos Tuomo Kalliokoski syyttää tilanteesta metsäsektoria. ”Kyse on veronmaksajien rahoista. Tämä on tietoinen tulonsiirto tietylle sektorille”, Kalliokoski sanoo haastattelussa. Helsingin Sanomien mukaan hän viittaa metsätalouteen.

Tämä on täysin kohtuuton heitto, joka laatulehden olisi pitänyt asettaa oikeaan kontekstiin.

Suomi on nykyisessä allikossa siksi, että EU kirjasi yksityisten metsien hiilinielut Suomen valtion hiilitaseeseen ympäristöministeri Ville Niinistön vahtivuorolla tehdyllä sopimuksella.

Suomen metsät ovat pääosin tavallisten suomalaisten perheiden omaisuutta, eikä valtiolla ole oikeutta kieltää heitä myymästä puuta metsistään.

Metsiä omistaa Suomessa 600 000 kotitaloutta, joista kolmasosalle se on suuri tai suurin omaisuuserä.

Helsingin Sanomien otsikon sitaatti: ”Tietoinen tulon­siirto tietylle sektorille” on vihjaileva ja syyllistävä. Todellisuus on kuitenkin päinvastainen kuin mihin otsikko vihjaa. Ympäristöneuvos Kalliokosken ja ehkä jutun kirjoittajankin agendana on sosialisoida vastikkeetta yksityisten suomalaisten talousmetsissä kasvava puu.

Kun Erja Yläjärvi valittiin Helsingin Sanomien päätoimittajaksi, moni toivoi, että punavihreän agendan ajaminen hiukan tasapainottuisi toisenlaisillakin näkökulmilla. Tänään he pettyivät.

Helsingin Sanomien toimittajilta unohtuu usein ellei aina, että monilla pienillä paikkakunnilla kantorahatulot ovat kuntalaisten suurin tulovirta ja että metsätalous on näillä seuduilla tärkein toimeentulon lähde.

 

Kommentit (1)

  1. Erittäin hyvä kirjoitus jälleen Metsälehden päätoimittajalta. Kiitos!
    Vaikka Euroopassa käydään julmaa sotaa, mainittu pääkaupunkilaislehti radio, tv ja monet mediat ovat käyttäneet raakkuasiaan maailmassa tapahtuviin asioihin nähden kohtuuttomasti pastaa ja aikaa.
    Raakkuasiassa on unohdettu se, että metsät ovat suomessa pääosin yksityisomaisuutta. Uutisointi on keskittynyt vain suojeluun ja metsäyhtiön asiaksi, vaikka suojelu uhkaa enemmän juuri yksityismetsänomistajia.
    Jos suojellaan, siitä pitää maksaa pysyvää korvausta alueen puun tuoton mukaan 25 % korotettuna jatkuvasti. Pakkolunastuksiinkin tulee 25 % korotus käypään hintaan hallituksen valmistelussa olevan esityksen mukaan.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat