Tutkija Jussi Leppänen: ”Metsä on pärjännyt hyvin, mutta ei se osakkeita voita”

Rahoitus on asia, joka lopulta ratkaisee, Luonnonvarakeskuksen tutkija Jussi Leppänen totesi Metsälehden lukijatapahtumassa tiistaina.

Metsä on keskimääräisen riskin ja tuoton sijoituskohde, totesi Luken tutkija Jussi Leppänen. (Kuvaaja: Anna Back)
Metsä on keskimääräisen riskin ja tuoton sijoituskohde, totesi Luken tutkija Jussi Leppänen. (Kuvaaja: Anna Back)

Luonnonvarakeskuksen (Luke) edeltäjä Metsäntutkimuslaitos (Metla) julkaisi Metsä sijoituskohteena -tilastoa vuosina 2002­–2014. Siinä metsien hakkuuarvoon suhteutettua tuottoa verrattiin pörssiosakkeisiin, metsäteollisuusosakkeisiin, sijoitusasuntoihin ja valtion obligaatioihin.

”Valtion obligaatiot katsotaan riskittömiksi sijoituksiksi. Metsä oli aika lähellä niitä”, tutkija Jussi Leppänen Lukesta kertoi Metsälehden Metsät ja raha -lukijatapahtumassa tiistaina.

Viimeisessä Metlan tiedotteessa vuodelta 2014 metsä jäi obligaatioista jälkeen, mutta metsään sijoittamisen riskit olivat suuremmat.

”No, mitä tästä voisi päätellä: myydään metsät pois ja laitetaan obligaatioiksi?”

Heitostaan huolimatta Leppänen ei kannustanut osallistujia siihen, vaan totesi, että näillä laskelmilla metsätalous on keskimääräisen tuoton ja riskin kohde.

”Tämä on se totuus, joka varmasti pätee edelleen.”

Vaikka Luonnonvarakeskuksessa ei enää koota samanlaista tilastoa kuin Metsäntutkimuslaitoksessa aikoinaan, Leppänen oli tehnyt puheenvuoroaan varten vastaavaa tarkastelua vuosilta 2009–2024. Pelkkiin obligaatioihin sijoittamalla ei olisi tällä ajanjaksolla päästy edes inflaation tasoon.

”Metsä on pärjännyt ihan hyvin, mutta ei se osakkeita voita.”

Leppänen muistutti, että rahoitus on lopulta se, mikä ratkaisee. Metsän ostamista harkitsevan tulisi tarkastella lainan reaalikorkoa. Lainarahaa voi sijoittaa vaihtoehtoiseenkin sijoituskohteeseen, eikä metsää ole pakko käyttää pankkina.

Tilaisuuden osallistujajoukosta tiedusteltiin, miksi kenenkään kannattaisi sijoittaa metsärahastoihin, jos metsän tuotto on noin onnetonta.

”Ei ole pakko sijoittaa metsärahastoon, vaan voi sijoittaa yritykseen, jonka nimi on metsätila”, Leppänen vastasi.

11.2. klo 16.20 Korjattu kohtaa, jossa viitataan Jussi Leppäsen tekemään tarkasteluun: tarkastelussa obligaatioiden tuottoa verrattiin inflaation tasoon ajanjaksolla 2009–2024, ei ainoastaan viime vuonna.

Kommentit (1)

  1. Panu

    2002-2014?? Hannu Liljeroos juuri laski, että metsän reaalituotto on ollut 5% viimeisesn 10 vuoden aikana.

Metsänomistus Metsänomistus