Helsingin Jätkäsaaren Wood City -puukortteliin rakennetaan parhaillaan yhtä Suomen erikoisimmista saunoista. Peliyhtiö Supercellin toimitiloihin nousevan saunakonseptin takana on 30-vuotias kontiolahtelainen puuseppäyrittäjä Miikka Kotilainen. Hän sai reilu vuosi sitten taiteilijan vapaudet suunnitella videopelijätille perinteistä savusaunatunnelmaa henkivän, mutta moderniin toimistokiinteistöön sopivan ja yksilöllisen saunan.
Kotilainen keksi, että kuusen juurakon muoto tarjoaa kestävän ja persoonallisen ratkaisun, jonka ansiosta 12 neliön kokoiseen saunaan ei lauteiden taakse tarvita erillistä seinäverhousta.
”Kuusen runko toimii selkänojana ja samalla seinäverhouksena. Juurakon juuriosa on istuin”, Kotilainen kertoo.
Oivallus kangaspuista
Puuseppä sai idean saunan sisustukseen katselemalla verstaansa kahvihuoneen seinälle ripustettuja, 1800-luvulta peräisin olevia kangaspuita. Kotilaisen oman mummon kangaspuiden rungossa oli hyödynnetty kuusen juurikulmaa.
”Siinä liitoksessa ei ole mitään välystä. Kaikki ihmisen tekemät liitokset voivat pettää, mutta juurenmutka on edelleen täysin voimissaan”, Kotilainen kertoo.
Sopivien juurakoiden löytämiseksi Kotilainen käynnisti some-kampanjan, jolla etsittiin myrskyn kaatamia kuusia. Kampanja levisi ympäri Suomea, metsänomistajat ottivat yhteyttä jopa Ahvenanmaalta asti.
Kotilainen ajoi lupaavimpiin myrskytuhokohteisiin, kaivoi ja puhdisti juurakot ja arvioi niiden sopivuuden. Juurimutkan tuli olla lähellä 90 astetta, ja juuren piti olla sopivan suora ja paksu.
Lopulta kaikki tarvittavat sata juurakkoa löytyivät omasta maakunnasta.
”Kymmenen prosenttia juurakoista oli sopivia.”
Kolmen vuoden työt
Juurakoista työstetyt, lauteiksi ja seinäksi asennettavat elementit ovat kaikki uniikkeja. Kahta samanlaista ei ole.
Yhteensä kuusesta on tehty saunaan noin tuhat erilaista modulia. Suurimpia ovat parimetriset juurakkoelementit, jotka määrittävät myös lauteille johtavien portaiden ja kattoelementtien leveyden.
”Samankokoisia osia ei ole yhtään, samanpituisia kyllä. Kaikki noin tuhat osaa on pitänyt erikseen tehdä sopivan levyiseksi juuri tietylle juurelle.”
Kotilainen kollegoineen kuljettaa saunaelementit syyskuun lopussa Helsinkiin, jossa ne asennetaan paikalleen.
”Meiltä lähtee 2–3 asentajaa töitä tekemään. Lokakuun loppuun mennessä pitäisi olla valmista”, Kotilainen kuvaa kolmen henkilötyövuoden urakkaa.
Arvotavaraa energiapuusta
Kotilaisen Puuartisti-yrityksessä on tuotteille luotu Tarinapuu-konsepti, jossa kalusteiksi päätyvien puiden historia on tiedossa ainakin jossakin määrin. Lähtölaukaus oli Joensuun kaupungin vuonna 2016 alkanut puistoalueen kunnostusurakka Ilosaaressa, jossa vanhoja puita kaadettiin uusien suunnitelmien tieltä.
”Siellä oli mielenkiintoisen näköisiä runkoja, jotka olivat menossa hakkuriin. Pihlajaa, saarnia, tammea – tykättyjä kalustepuita.”
Kotilainen osti runkoja verstaalleen energiapuun hinnalla. Nyt yritys tekee niistä Ilosaari-kalustesarjaa mittatilaustyönä.
”Kun on selvillä, mitä puiden kasvupaikalla on tapahtunut, pystymme kirjoittamaan materiaalille taustatarinan jo ennen kuin kalustetta tehdään. Kun kaluste saapuu asiakkaalle, sillä on jo mielenkiintoinen historia valmiina”, yrittäjä selventää.
Parhaillaan Kotilainen etsii hitaasti ja tiheässä kasvaneita kuusia, joiden alaoksat ovat kuolleet. Kohteena on tilaustyö yksityisasiakkaalle.
”Teemme kuusia repimällä seinäverhouslautoja, joissa revitty pinta jää päällimmäiseksi eikä niitä lainkaan hiota tai höylätä.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.