Tuote & tekijä | Parhaat puolet pintaan

Intohimo lasketteluun sai Jani Ahvenaisen rakentamaan premium-luokan sivakoita.

Toimitusjohtaja Jani Ahvenainen sanoo Pusun suksien kilpailevan ekologisuudella ja laadulla. Pusu Skis -brändiin panostetaan myös isosti. Visakoivukuosi erottuu laskettelurinteissä varmasti edukseen.  (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Toimitusjohtaja Jani Ahvenainen sanoo Pusun suksien kilpailevan ekologisuudella ja laadulla. Pusu Skis -brändiin panostetaan myös isosti. Visakoivukuosi erottuu laskettelurinteissä varmasti edukseen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Mikäli yrittäjä Jani Ahvenaisen suunnitelmat toteutuvat, Puuppolan kylä Jyväskylässä tunnetaan maailmalla jatkossa paitsi ralliautoilijoista, myös laskettelusuksista.

”Suksien valmistus alkoi pienessä autotallissa Puuppolassa vuonna 2009. Valmistimme alkuun kaverini Ilkka Heleniuksen kanssa suksia itsellemme harrastuksena”, Ahvenainen kertoo.

Sukset erottuivat alusta saakka massasta persoonallisella puukuosillaan. Kysynnän kasvaessa Ahvenainen perusti vuonna 2016 yrityksen. Syntyi Pusu, eli Puuppolan Suksi Oy, joka toimii nykyisin Laukaan Vuonteella.

”Pari ensimmäistä vuotta tein suksia kustomoituna asiakkaiden toiveiden mukaan, kunnes alkoi oman malliston suunnittelu.”

Ajaton materiaali

Pusulta löytyy nyt kymmenkunta suksimallia niin rinteisiin kuin niiden ulkopuolelle. Tälle kaudelle markkinoille on tulossa myös liukulumikengät.

Suksien ja lumilautojen ydin tehdään puusta, välikerrokset erilaisista kuiduista ja pohja kierrätysmuovista. Pintaa koristaa ohut puuviilu.

”Keskisuomalainen haapa ja koivu ovat ytimissä käytetyimmät puulajit. Lisäksi käytämme saarnia sekä keveyttä vaativissa malleissa jonkin verran balsaa.”

Pusun runko tehdään aina puusta. Tässä tapauksessa saarnesta. (Kuva: Sami Karppinen)

Pintaviiluissa puulajivalikoima on laaja. Menopeleihinsä saa pinnan niin visa- tai loimukoivusta kuin vaikka pähkinäpuusta, saarnista, jalavasta tai tammesta.

”Puissa kasvaa niin hemmetin hienoja grafiikoita, etten minä keksisi mitään kauniimpaa pintaa suksiin. Puu on ajaton ja kaunis materiaali”, Ahvenainen sanoo.

Puuydin tuo tuntuman rinteeseen

Puusuksi on ikivanha innovaatio, mutta valmis se ei ole. Tuotekehitys onkin Pusun viisihenkisen tiimin intohimo. Yhtälö ei ole yksinkertainen, sillä laskettelusuksen pitää kestää äärimmäisiä olosuhteita. Taipuminen, tärinä, pakkanen ja kastuminen asettavat materiaaleille ja niiden yhteensopivuudelle haasteita.

”Puu sopii suksen ytimeen energiaa varastoivana materiaalina hyvin. Kun suksi taipuu, puu antaa sopivasti vastetta, eikä suksi tunnu jalassa kuolleelle kapulalle.”

Teknisten ominaisuuksien kehittämisessä Pusuun tuo ”laskentatehoa” jo autotallivaiheessa mukana ollut Helenius, joka on kouluttautunut matkan varrella fysiikan tohtoriksi.

”Lisäksi meillä on joukko alan huippuja testaamassa suksia käytännössä ja antamassa hyödyllistä palautetta”, Ahvenainen sanoo.

Pintakäsittelijä Ossi Valkonen viimeistelee suksen pohjaa ja kanttia. (Kuva: Sami Karppinen)

Kasvu-uralla

Pusun tuote ja tekijät ovat vakuuttaneet nopeasti sekä rahoittajat että nimekkäät yhteistyökumppanit. Uutta vauhtia kehitykseen tuo viime syksynä yritykseen merkittävästi panostanut sijoitusyhtiö Midinvest Oy.

”Käynnistimme lisäksi yhteistyön Spinnovan kanssa, jonka puupohjaisia kuituja käytämme useissa malleissamme.”

Tällä kaudella Pusun verstaalta lähtee maailmalle 700–800 suksiparia, joka on ennätysmäärä. Suksien hinnat alkavat noin 750 eurosta.

”Suuri osa tilauksista tulee ihmisiltä, jotka ovat kokeilleet suksia testitapahtumissamme. Se kertoo, että suksemme laskuominaisuuksia arvostetaan. Pusuilla on voitettu myös vapaalaskun Suomen mestaruus”, Ahvenainen kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat