Porissa valmistuu vuosittain tuhansia Mölkkyjä, 95 prosenttia menee vientiin

Koivukapulaa heitetään Japanissa asti ja ö:n pisteiden kanssa.

 Mikko Seppä johtaa Porissa maailman ainoaa Mölkky-tehdasta. (Kuva: Juha Sinisalo)
Mikko Seppä johtaa Porissa maailman ainoaa Mölkky-tehdasta. (Kuva: Juha Sinisalo)

Toimittajaa hiukan vaivaa, että Mölkky pitää kirjoittaa isolla alkukirjaimella, mutta kyse on rekisteröidystä tuotemerkistä yhtä lailla kuin Afrikan Tähti ja Monopoly. Muut samankaltaiset pelit ovat mökkipeleiksi kutsuttuja kopioita.

Nimenä Mölkky kuulostaa muinaissuomalaiselta, mutta alkujansa Mölkky on ideoitu Lahdessa työpajatoimintana muutama vuosikymmen sitten, kun ylijäämäpuulle piti keksiä käyttöä.

Mölkyn oikeudet ja tuotanto ovat nyt porilaisella Mölkky Oy:llä, joka on lautapeliyhtiö Tacticin tytäryhtiö.

Koivulankusta kapuloiksi

Mölkky-yrityksen toimitusjohtaja Mikko Seppä kertoo, että Mölkyn raaka-aine on koivulankku, josta kone höylää kaksi pyöreää tankoa yhdellä ajolla.

Tangoista sahataan numero- ja heittokapulat. Kun lankku on halkaistu sydänpuun kohdalta, kapuloihin ei tule sydänhalkeamia.

Numerokapuloiden viistoihin päihin poltetaan numerot ja päiden reunat jyrsitään niin, että ne eivät ole aivan teräviä. Näin ne kestävät iskuja paremmin. Mölkky-laatikko on kuusilautaa.

Mölkky-tehtaan tuotanto on satoja tuhansia pelejä vuodessa, puunkäytöltään 2 000–3 000 kuutiota. Määrästä 95 prosenttia menee vientiin, noin 30 maahan.

Riku Ritakorpi höylää aihiosta numerokapuloiden tankoa. (Kuva: Juha Sinisalo)

Tavoittamaton viiden heiton suoritus

Pelissä on 12 numeroitua kapulaa ja heittokapula eli varsinainen Mölkky. Numerokapuloiden pituus on 15 ja heittokapuloiden 22 senttiä, läpimitta on 5,6 senttiä.

Numerokapulat asetetaan tiettyyn järjestykseen ja sitten heitetään, tavoitteena saada tasan 50 pistettä. Jos kaataa yhden numerokapulan, niin saa sen kapulan verran pisteitä. Jos kaataa useita kapuloita, niin pisteitä tulee kaadettujen kapuloiden lukumäärän verran. Mikäli pisteet menevät yli 50:n, niin on palattava 25 pisteeseen.

Teoriassa 50 pisteeseen voi päästä viidellä heitolla. Sepän tiedossa ei ole, että kukaan olisi siinä koskaan onnistunut.

”Taktikointi lisää heittojen määrää. Usein pelaajan kannattaa yrittää lyödä kilpakumppanin tarvitsema numerokapula kauemmas, kuin että yrittäisi itselle tärkeintä numeroa.”

Trendikäs nuorisolaji

Suomessa Mölkky on mökkipelien kastissa. Maailmalla se on Mikko Sepän mukaan trendikäs nuorisolaji ja alkaa olla jo urheilun puolella.

Mölkky on suosiossa etenkin Ranskassa, missä on petanquen eli petankin kautta vahva heittopelin perinne. Petankki mielletään enemmän eläkeläisten peliksi ja nuorempi polvi otti Mölkyn omakseen.

Maailmallakin Mölkkyä pelataan ö-kirjaimessa pisteet päällä. MM-turnauksia on pelattu jo 20 vuotta, tänä vuonna Japanissa. Heittäjiä on kolmisen tuhatta, tosin maailmanmestarikaan ei palkintosummallaan lentolippuansa kustanna.

Eevastiina Nieminen polttaa numerokapuloihin numerot. (Kuva: Juha Sinisalo)

Rennolla kädellä

Pelinä Mölkky on sukua kyykälle, mutta ei ole yhtä lailla fyysinen.

”Kun Mölkkyyn hurahtaa, niin siihen hurahtaa. Peli on koukuttava ja helppo aloittaa.”

Sepän mukaan Mölkyssä tarvitaan samaa hermojenhallintaa ja rentoa kättä kuin tikkapeli dartsissa.

”Laji on herkkä, jos tosissaan pelaa, sillä heitto ei saa mennä monta senttiä ohi. Voittajaheittäjä pystyy pitämään tunteet kurissa, ettei kisoissa käsi ala kipsaantua.”

Seppä osallistui kesän SM-kisoihin, mutta ei tuonut mitalia kotiin.

Harrastukset Harrastukset

Keskustelut