Jyväskylässä on valmistettu kotimaisesta koivusta pelejä ja leluja pian 100 vuoden ajan, niin myös täksi jouluksi. Jukka-puuleluja valmistavan Juho Jussila Oy:n verkkokaupassa näkyy kuitenkin monen tuotteen kohdalla tällä hetkellä teksti: loppunut varastosta.
Joulu on lelujen ja pelien kiireisintä myyntiaikaa, mutta varastojen tyhjeneminen kertoo myös tuotteiden valmistuksessa käytettävän kotimaisen laatukoivun saatavuudesta.
”Emme ole saaneet kaikkea puumateriaalia, mitä olisimme tarvinneet. Tällä hetkellä varastosta loppuneita tuotteita voi toki joitakin kappaleita tulla lisää myyntiin”, kertoo Juho Jussila Oy:n toimitusjohtaja Maija Jussila-Savo.
Pääosa pitkäikäisen perheyrityksen tuotteista rakentuu yhä suomalaisesta koivusta. Puusepäntyöhön käytettävän koivun saatavuuteen vaikuttaa Jussila-Savon mukaan tällä hetkellä etenkin rakentamisen ja rakennuspuun alho.
Kaikkia koivusahatavaramittoja ei ole kattavasti saatavilla. Lelutehdas käyttää myös koivuvaneria.
”Tarvitsemme hyvälaatuista pintaviiluvaneria. Sitä ei tule ihan jokaisesta koivusta. Koronapelin pinnasta ei tule hyvä, jos koivuvanerin pinta on murtunut tai kovin oksainen.”
Japanin-vienti kivijalka
Jukka-puulelujen taustalla oleva Juho Jussila Oy täytti tänä vuonna 100 vuotta. Puusepänverstaan perusti Maija Jussila-Savon isoisän isä, opettaja Juho Jussila.
Yrityksen läpimurto oli vuonna 1926 tuotantoon otettu Fortuna-lautapeli. Kuulien työntäminen kepillä laudalla oleviin pistetaskuihin opettaa lapsille matematiikkaa.
Fortunasta tuli vientimenestys, ja lelujen ja pelien vienti on myös tänä päivänä yrityksen kivijalka.
”Tuotannon runko rakentuu Japanin-tilausten ympärille”, Jussila-Savo kertoo.
Hänen mukaansa Aasiassa ollaan tarkkoja puutuotteiden laadusta. Leluvalmistajalla onkin kovat laatuvaatimukset puuraaka-aineelle.
Tarkkaan puusepäntyöhön parasta koivupuuainesta kasvaa havupuiden seassa.
”Sekametsissä kasvaneissa koivuissa ei ole ruskotäpläkärpäsen toukan aiheuttamaa värivikaa. Hitaasti kasvavista koivurungoista tulee tiheäsyisiä.”
Tällä hetkellä leluvalmistajan käyttämä koivusahatavara tulee valmiiksi kuivattuna Viitasaarella sijaitsevalta koivusahalta Haka-Woodilta.
”Sahalta suoraan tuleva puu on yksinkertaisin tie. Saha on jo tehnyt valikoinnin meidän puolestamme”, Jussila-Savo sanoo.
Leluilla pitkä elinkaari
Vanhojen suosikkituotteiden valmistus työllistää yritystä niin, ettei Jukka-lelujen ja -pelien mallistoon ole suunnitteilla suuria uudistuksia. Esimerkiksi jo 1940-luvulta lähtien tuotannossa ollut koronapeli koki uuden tulemisen koronavirusvuosina.
”Monilla leluilla ja peleillä on poikkeuksellinen elinkaari. Ne herättävät muistoja, joita halutaan siirtää seuraaville sukupolville.”
Jussila-Savon mukaan pitkään markkinoilla olleiden lelu- ja pelituotteiden suosio vaihtelee vuosittain. Syytä on vaikea sanoa, mutta jollain tapaa jokin vanha tuote nousee julkisuuteen ja sitä kautta ihmisten mieliin.
”Jalkapallopeliä on nyt tilattu paljon. Sitä on mennyt Italiaan, Saksaan ja muualle Eurooppaan.”
Vanhoihin peleihin ja leluihin ostetaan myös varaosia: Askare-laatikkoon puuttuvia palikoita, Fortunaan kuulia tai koronaan uusi lyöntikeppi.
Lelutehtailijan mukaan on tärkeää, että lelu jättää tilaa lapsen mielikuvitukselle.
”Jos jo pienenä oppii käyttämään mielikuvitustaan, ei isonakaan mene vain massan mukana. Maailma ei kehity ilman mielikuvitusta”, Jussila-Savo sanoo.
Lelutehdas Juho Jussilan leluista on ensi kesään asti esille näyttely Espoossa Museo Leikissä.
Oy Juho Jussila ja Jukka-puulelut
- Perustettu Jyväskylässä vuonna 1923.
- Aloitti suomalaisesta koivusta valmistetun Fortuna-lautapelin tuotannon vuonna 1926.
- Fortunasta tuli vienti- ja myyntimenestys 1920- ja 1930-luvuilla. Peli on yhä tuotannossa.
- Muita vuosien varrelta tuttuja ja yhä tuotannossa olevia pelejä ja leluja ovat muun muassa korona, Askare-laatikko ja hakka.
- Tehtaan leluista ryhdyttiin käyttämään Jukka-tuotemerkkiä 1930-luvun lopulla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.