Trump lisäämässä hakkuumahdollisuuksia, löytyykö töitä suomalaisyrittäjille?

Ponssen Amerikan-johtaja vihjaa ehtymättömistä työmahdollisuuksista, mutta varoittaa pitkistä lupaprosesseista.

Ponsse korjuutöissä Amerikan savotalla.
Töitä Amerikan savotoilla riittäisi, mutta lupaprosessit ovat vaativia. Kuvassa korjuuta Wisconsinissa. (Kuva: Mikko Häyrynen)

Trumpin hallinto pyrkii avaamaan Yhdysvaltojen liittovaltion metsiä hakkuille. Asiantuntijoiden mukaan kyse pikemmin hidas- kuin nopeavaikutteinen keino vähentää sahatavaran tuontiriippuvuutta.

Ponssen Pohjois-Amerikan johtajalla Pekka Ruuskasella on suora tuntuma metsäkoneyrittäjien ajatusmaailmaan. 

”Vaikka valtion metsiä on vapautumassa hakkuisiin, niin urakoitsijat eivät tee isoja investointeja ennen kuin ovat varmoja, että siitä on todellista hyötyä”, Ruuskanen kertoo.

Forest Servicen eli Yhdysvaltojen Metsähallituksen henkilöstöä on supistettu. Työvoimapulan vuoksi työmaita ei saada nopealla aikataululla auki vaikka sahatavaralle olisi menekkiä.

Hakkuiden lisääminen nopeinta yksityismailla

Liittovaltion metsät ovat pääosin lännessä. Ruuskanen näkee hakkuiden lisäämisen suurimman potentiaalin toisaalla eli alueilla, missä yksityisten ja metsäfirmojen mailta saa puuta nopeasti ilman byrokratiaa. Se tarkoittaa itää, keskilänttä ja etelää.

”Olemme jo huomanneet oman konekaupan piristyneen ja rohkeimpien asiakkaitten investoineen ja lisänneen kalustoa. Kuitenkaan uusia yrittäjiä ei ole ollut tulossa, ihan muutamaa satunnaista kyselijää lukuun ottamatta.”

Ruuskanen tietää vanhastaan, että tilanne saattaa muuttua nopeasti, jos hakkuutaksat lähtevät tehtaiden puupulan takia nousuun.

”Meidän kannalta tilanne on hyvä, sillä puu liikkuu ja markkinat vetävät. Konekauppoja tulee tasaiseen tahtiin joka kulmalla, ja varsinkin etelään on mennyt koneita viimeisen puolen vuoden aikana.”

Suomalaisille yrittäjille töitä pilvin pimein

Tavaralajimenetelmä ottaa osuutta kokorunkokorjuulta, mutta muutos ei tapahdu rytinällä. Konemyyjän kannalta hitaampi ja hallittu kasvu onkin parempi.

 ”Suomalaisille korjuu-urakoitsijoille olisi töitä pilvin pimein, mutta lupaprosessit ovat hankalia ja aikaa vieviä, eivät toki mahdottomia, jos aikaa varaa kahdesta neljään vuotta. Tosin nyt ei tiedetä, miten paljon Trumpin hallinto kiristää lupapolitiikkaa.”

Lupapapereita varten pitää olla Yhdysvaltoihin rekisteröity yritys, liiketoimintasuunnitelma ja kirjallinen sopimus metsäyhtiön kanssa. Minkäänlaisia rikkeitä ei saa olla, Ruuskanen luettelee ehtoja.

”Prosessi on pitkä ja kallis. Se ei onnistu ilman lakimiehiä, jotka ymmärtävät Yhdysvaltojen lainsäädännön tältä osa-alueelta.”

Yhdessä vuorossa toimiminen kertoo taksatasosta

Jos tausta-asiat ja luvat ovat kunnossa, niin toiminta on aloitettava alkutekijöistä.

”Olemassa olevia koneita ei voi tuoda Euroopasta ilman kalliita muutostöitä, eli kaikki koneet on ostettava täältä.”

Ruuskasen mukaan hyvä yrittäjä pärjää missä vain. Yhdysvaltojen taksatasosta kertonee parhaiten se, että jokseenkin kaikki urakoitsijat toimivat yhdessä vuorossa sekä kokorunko- että tavaralajikorjuussa.

Tiettävästi Finnharvest on ainoa suomalainen puunkorjuuyritys Yhdysvalloissa.

Lisää aiheesta: Trumpin ukaasi – Vauhtia metsätöihin, amerikkalaiset!

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat