Tornator nousi viime vuonna kärkeen metsätilojen kuka ostaa eniten -kisassa. Sijoitus on pysynyt tänäkin vuonna.
Tornatorin metsätilaostojen kauppasumma oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4,6 miljoonaa euroa, mikä on 35 prosenttia kaikkien instituutioiden ostoista, tilakauppaseurantaa ylläpitävän Hannu Liljeroosin tilastointi osoittaa. Osuus on kasvanut, sillä toissa vuonna Tornator oli instituutioiden ranking-listalla kolmantena hivenen yli kymmenen prosentin osuudella.
Tasaisen varmasti
Tornatorin toimitusjohtaja Henrik Niemisen mukaan yhtiö ei kuitenkaan ole painanut kaasua. Mutta toisin kuin muilla instituutioilla, niin heillä ostoaktiivisuus ei ole missään vaiheessa laskenut.
”Kun metsärahastojen ostot alkoivat syksyllä vähentyä, niin meidän osuus kasvoi”, Nieminen kertoo.
Hän kiistää huhut, että tarjouksia olisi voitettu voimakkailla ylihinnoilla. Korkotason nousu on vaikuttanut alentavasti myös Tornatorin tarjouksiin, mutta koska kilpailu on ollut vaisumpaa, niin tarjousten läpimenoprosentti on noussut.
”Tuottolaskelmat ja tarjoukset tehdään yhtiön hallituksen määrittämien kriteerien mukaisesti ja kriteerejä päivitetään tarpeen mukaan. Esimerkiksi korkojen nousu oli sellainen syy.”
Yksityisiin ostajiin verrattuna Tornatorilla on puolellaan pitkä aikajänne, eli yrityksen ei tarvitse ajatella sukupolvenvaihdoksia eikä perintöveroja. Lisäksi puukaupoissa isosta volyymista saa bonusta. Tornator toimittaa puuta lähinnä Stora Ensolle, joka on myös yhtiön iso omistaja työeläkevakuuttajien ohella.
Yksityisiin verrattuna miinustekijänä on, että yritys ei saa metka-tukia.
Ostovoimaa riittää
Tornatorin metsänomistukset ovat kotimaassa lähes 700 000 hehtaaria. Viime vuonna yhtiö osti 24 000 hehtaaria ja tämä vuosi on edennyt myönteisesti.
”Ostotavoitetta ei ole, vaan kriteerien rajoissa ostetaan niin paljon kuin pystytään”, Nieminen kertoo.
Ja Tornator pystyy, sillä yritys on hyvin kannattava. Viime vuoden liikevaihto oli 195 miljoonaa euroa ja tulos ilman metsien ja muiden omaisuuserien käyvän arvon muutoksia 96,7 miljoonaa.
Niemisen tuntuman mukaan metsärahastot olisivat palailemassa markkinoille. Hän ennakoi, että syksyllä kilpailu alkaa taas kiristyä.
Yhteismetsiä kyllä sikäli kuin tarjotaan
Liljeroosin seuranta koskee julkisesti myynnissä olleita metsätiloja. Tornator ostaa tiloja merkittäviä määriä myös suoraan ilman kilpailutilannetta – Niemisen mukaan siksi, koska niitä tarjotaan.
Tornator on aktivoitunut myös yhteismetsien ostajana, vastauksena heränneeseen tarjontaan.
”Lähtökohtaisesti pyrimme ostamaan koko yhteismetsän, mutta tilanteen mukaan.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Viime syksynä oli kyllä erikoinen metsätilamarkkinatilanne, kun monet ”isommat ostajat” tuntuivat rehentelevän lähinnä sillä, ”kenellä on vähiten rahaa” ja ”kuka laittaa vähiten tarjouksia”; nyt kun alkaa arki palautumaan metsätilamarkkinoille niin voikin sanoa, että olisi kannattanut kaikilla olla ostohousut jalassa myös viimeiset yhdeksän kuukautta ja tulevaisuudessa tietysti myös. Tornatorilta hyvä veto, josta kannattaa ottaa oppia: eihän niitä metsätiloja kuitenkaan neljännesvuodeksi osteta jos meinataan metsäsijoittajaksi itseä kutsua?