Korjuukelit ovat kerrankin kohdallaan eivätkä sahurit tai metsäfirmojen väki ennakoi lähikuukausiksi häiriöitä, jotka rajoittaisivat talvihakkuita.
Tukkileimikoiden vahva kysyntä on jatkunut tammikuussa. Kantohinnatkaan eivät ole niianneet, vaikka vanhoja talvileimikoita pitäisi vielä riittää puitaviksi.
”Tilanne on poikkeuksellinen. Tavallisesti tammikuu on hiljaista puukauppa-aikaa. Nyt kauppa käy ja hinnat lähentelevät talven 2018 ennätyksiä”, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen johtaja Jari Yli-Talonen kertoo.
Tukkia antavia leimikoita saatetaan ostaa vielä tämän talven korjuuseen. Harvennusten ostomahdollisuudet ovat sen sijaan rajalliset.
”Neuvojamme ovat soitelleet metsänomistajille ja kertoneet hyvästä puun kysynnästä. Näin puuta on saatu liikkeelle”, Yli-Talonen sanoo.
Savon suunnalla tilanne on samanlainen kuin Päijät-Hämeessä.
”Ilahduttavaa on, että myös mäntytukin kysyntä on vahvistumassa”, johtaja Pekka Sahlman Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savosta kertoo.
”Hyvää pöhinää”
Ostajat ovat tyytyväisiä viime aikojen puun tarjontaan. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen aistii toimialalla ”hyvää pöhinää”.
”Puun tarve on syksystä alkaen ollut normaalilla tasolla, ja metsänomistajat ovat myyneet puuta hyvin. Uskon, että into uusien puukauppojen tekemiseen paranee, kun vanhoja talvileimikoita saadaan korjattua.”
Partanen arvioi, että pitkä talvikorjuusesonki kasvattaa puutavaran varastoja ja voi keventää kelirikkoleimikoiden kysyntähuippua keväällä – silti niiden kysyntä on aina vahvaa.
Koronatilanne luo toki yhä epävarmuutta, mutta sitäkään Partanen ei halua liioitella.
”Olemme eläneet koronan kanssa jo yhdeksän kuukautta ilman, että ala olisi pahasti kärsinyt.”
Myös Versowoodin metsäjohtaja Jussi Torpo iloitsee hyvistä korjuukeleistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että parhaimmillaankin talvikautta riittää kolmisen kuukautta.
”Paras keino turvata puun menekkiä sulan maan aikaan on varmistaa korjattavien leimikoiden saavutettavuus. Metsätiet kannattaa siis pitää kunnossa niin, että puuta voidaan korjata ympäri vuoden.”
Puun kysynnän jatko riippuu paljolti siitä, kuinka maailmantalous ja sen imussa puunjalosteiden kysyntä elpyvät koronaviruksen rokotesuojan levitessä.
”Sahatavaran tarjonta lisääntyy Kanadassa, Venäjällä ja myös Keski-Euroopassa, jossa hakkuut pysyvät ennätyskorkealla tasolla kirjanpainajaepidemian jatkuessa”, ennakoi johtaja Matti Kylävainio Keitele Groupista.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.