”Trumpin tullit lisäävät epävarmuutta ja heikentävät tulevaisuudennäkymiä, mutta sellun kauppavirtoihin niillä tuskin on suuria vaikutuksia.”
Näin arvioi Petri Jokinen, joka toimii sellumarkkinoihin erikoistuneena konsulttina Jay Partners -yhtiössä.
Suomen sellunviennissä Yhdysvaltojen-markkinan osuus on viitisen prosenttia.
”Amerikan-viennillä ei ole suurta merkitystä tuskin millekään tehtaalle Euroopan tasollakaan.”
Seurauksena jopa vientimahdollisuuksia
Yhdysvaltojen tuonti on eukasellua Brasiliasta ja Uruguaysta, ja pohjoista pitkäkuitusellua lähinnä Kanadasta ja jonkin verran Pohjoismaista.
”Paperintuotantoon käyvää markkinasellua Yhdysvalloilla on hyvin vähän omasta takaa”, Jokinen sanoo.
”Jos vastatullit rajoittavat tuontia, niin Yhdysvallat ei pysty korvaamaan sitä oman maan tuotannolla eikä myöskään kääntämään vientiin menneitä tonneja kotimarkkinoille, ainakaan merkittävästi.”
Trumpin tulliveivausta on mahdotonta ennustaa ja Kanadalle asettuja tulleja on lykätty. Voimaan tullessaan sahatavaraan kohdistuvat, kokonaisuudessaan huomattavan korkeat tullit saattavat johtaa siihen, että Kanadassa hakkuut vähenevät ja niiden myötä myös sellupuun kertymä.
”Jos Kanadan tarjonta sakkaa sahauksen vähenemisen seurauksena, niin se saattaa jopa avata mahdollisuuksia pohjoismaiselle viennille.”
Revinnäissellu lähes Yhdysvaltojen oligopoli
Kokonaisuudessaan Yhdysvallat vie enemmän sellua kuin tuo, mutta vienti on valtaosin etelänkeltamännystä valmistettua fluff- eli revinnäissellua, jota Jokinen luonnehtii lähestulkoon amerikkalaisten oligopoliksi.
Fluff-sellu on karkeampaa kuin pohjoinen, pitkäkuituinen havusellu. Fluff-sellu ei suoraan kilpaile pohjoisen havusellun kanssa, mutta soveltuu hyvin imukykyä vaativiin tuotteisiin, kuten vaippoihin tai keittiön pehmopapereihin.
Yhdysvaltojen sellunviennistä eli fluff-massasta isoin osa menee maihin, joille Yhdysvallat on asettanut isot tuontitullit.
”Jos kauppasota johtaa vastatulleihin, niin fluff-sellulle on vaikea löytää korvaavaa tarjontaa.”
Suomessa UPM valmistaa alilaatuisesta sellusta fluff-massaa Rauman kuivauskoneella. Stora Ensolla on tuotantoa Ruotsin-tehtaalla.
Petri Jokisen kolme pointtia:
- Epävarmuus lisääntyy
- Yhdysvalloilla ei ole kotimaista ratkaisua
- Vastatulleista ei olisi iloa niiden asettajille
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään