Tampereella kuoriaiskuuset jäivät pystyyn

Tampereella kirjanpainajakuusia ei päästy poistamaan metsistä suunnitellusti tänä kesänä, vaikka kuusituhoista on tehty siellä enemmän havaintoja kuin Helsingissä.

Kannan ollessa korkealla, kirjanpainajat voivat tappaa myös elinvoimaisia kuusia.(Kuva: Wikimedia Commons)
Kannan ollessa korkealla, kirjanpainajat voivat tappaa myös elinvoimaisia kuusia.(Kuva: Wikimedia Commons)

Tampereella kirjanpainajakuusia ei päästy poistamaan metsistä suunnitellusti tänä kesänä, vaikka kuusituhoista on tehty siellä enemmän havaintoja kuin Helsingissä. Tampereen kaupungin metsätalouspäällikön Anne Tuomisen mukaan tuoreiden iskeymäkuusten poistot jäivät pääsääntöisesti toteutumatta puunkaatoluvista (maisematyöluvat) tehtyjen valitusten vuoksi.

Tampereella ei yleensä kaadeta puita kesäisin lintujen pesintäaikaan.

”Ihmiset eivät ole tottuneet puiden kaatamiseen kesällä”, Tuominen sanoo.

Valitusten mukaan kirjanpainaja on luontainen laji, joten kuusikuolemat kuuluvat luontoon. Näinhän se on, mutta jos kirjanpainajien lisääntymistä ei yritetä hillitä tuoreita iskeymäpuita poistamalla, Mansen metsämaisema muuttuu nopeasti ja rajusti.

”Muutos on nopea tällaisessa tilanteessa, kun kirjanpainajaepidemia on päällä. Kun 10–15 kuusen ryhmästä tulee kirjanpainajien iskeymien johdosta purua ulos, maisema tulee muuttumaan radikaalisti”, sanoo Koko Forestin Minna Blomqvist.

Tampereella kirjanpainajat ovat iskeneet kuusiin muun muassa Kaupin urheilupuistossa Itä-Tampereella. Jos kuolleet kuuset sijaitsevat vilkkaan ulkoilureitin varrella, puut joudutaan kaatamaan joka tapauksessa turvallisuussyistä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat