Talvileimikot revitään käsistä – ”Tästä voi tulla erinomainen puukauppavuosi”

Tarjolle tuleville leimikoille tulee nyt runsaasti ostotarjouksia, ja hinnat ovat kivunneet lupaavasti alkuvuoden aikana.

Talvileimikot käyvät nyt kaupaksi, metsänhoitoyhdistyksistä kerrotaan. (Kuva: Mikko Riikilä)
Talvileimikot käyvät nyt kaupaksi, metsänhoitoyhdistyksistä kerrotaan. (Kuva: Mikko Riikilä)

Sahat, sellutehtaat sekä putket punaisina paahtavat lämpölaitokset nielevät nyt puuta. Puukauppaa sen sijaan on syksystä asti käyty tavallista laimeammin. Ei siis ihme, että myyntiin laitetuille leimikoihin satelee ostotarjouksia paikon jopa ennätystahtiin.

MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintala ennakoi, että alkavasta vuodesta on metsänomistajille tulossa parempi kuin tämän hetken uutisvirrasta tai Luken ja PTT:n ennusteista voisi päätellä.

”Eri puolilta tulee viestiä vahvasta puunkysynnästä. On epätavallista, että leimikoita ostetaan tämän talven korjuuseen vielä tammikuun lopulla ja hinnat ovat kohonneet marraskuulta alkaen. Tästä voi tulla erinomainen puukauppavuosi”, Rintala sanoo.

Talvileimikoille vielä tarjouksia

Samanlaista viestiä kerrotaan metsänomistajia puukaupoilla avustavista metsänhoitoyhdistyksistä.

”Talvileimikot käyvät yhä kaupaksi ja ostajat hankkivat innolla myös kelirikkokorjuuseen sopivia kohteita. Parhaita hintoja viime viikkoina ovat tarjonneet yksityiset sahat”, kertoo myyntipäällikkö Henri Mommo Metsänhoitoyhdistys Päijänteestä.

Myös Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savossa tammikuu on ollut hyvä.

”Erityisen kysyttyjä ovat olleet harvennusleimikot, joita ostajat ovat tammikuun aikana ostaneet tämän talven korjuuseen. Ennustan, että kaupassa alkanee nyt suvantovaihe ennen kuin kesä- ja kelirikkoleimikoiden osto kiihtyy”, johtaja Pekka Sahlman.

Pohjois-Karjalassakaan ei puunmyyjillä tunnu olevan valittamista.

”Talvileimikoihin tulee tarjouksia ja tuntuvat menevät moton teriin nopeasti. Paikoin tänä talvena on hakattu kesäleimikoita”, kertoo Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan johtaja Harri Välimäki.

Ensiharvennuskuidun hinta tuplaantunut

Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Yli-Talonen kertoo, että tammikuun myynnissä olleisiin leimikoihin on saatu ennätyksellinen määrä tarjouksia. Samalla tarjolle tulleiden leimikoiden määrä on kaksinkertaistunut hipi hiljaisesta viime vuoden tammikuusta.

Puun hintakehitykseen mies on tyytyväinen. Koivutukin hinta on kohonnut vuodessa 20 euroa.

”Paikoin koivutukista on tullut päätehakkuuleimikoiden arvokkain puutavaralaji. Hyvillä kohteilla siitä on tarjottu jopa 80 euroa kuutiometriltä”, Yli-Talonen sanoo.

Koivutukin kysyntä on vahvaa kaikkialla, koska vanerin valmistajat joutuvat itätuonnin loputtua haalimaan puunsa aineensa kotimaan niukoista koivuvaroista.

Kantohinnat viikolla 3 (2023/2024)

Mäntytukki Kuusitukki Koivutukki Mäntykuitupuu Kuusikuitupuu Koivukuitupuu
2023/03 68,61 72,22 50,33 22,46 23,85 22,73
2024/03 68,99 71,8 59,27 25,43 27,05 25,92
Muutos, % 0,6 -0,6 17,8 13,2 13,4 14

Yli-Talonen iloitsee myös ensiharvennuksilta korjattavan kuitupuun hinnan noususta. Sellunvalmistajien lisäksi hintakehitystä ovat kirittäneet lukuisat energiapuun hankkijat.

”Viidessä vuodessa ensiharvennuskuidun hinta on kaksinkertaistunut 13 eurosta 26 euroon. Näin nuorten metsien harvennuksiltakin saa 1 000–2 000 euron kantorahatulot hehtaarilla ennakkoraivauksen kulujen jälkeen. Moni muutaman hehtaarin leimikon myydä on yllättynyt iloisesti nähtyään, paljonko hoitohakkuusta jäi käteen.”

Rästimetsän hoidosta jää nyt kantorahaa

Yli-Talosen mukaan nyt on otollinen aika kunnostaa hoitamatta kasvaneita nuoria metsiä.

”Korkean energiapuun hinnan ansiosta pahoistakin ryteiköistä on nyt luvassa kantorahatuloja.”

Maakunnista kerrotaan lähelle ennätyksiä yltävistä hintanoteerauksista halutuimmilla leimikoilla. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa päätehakkuista – jopa talvella korjattavista – on tarjottu 70 euroa lähenteleviä runkohintoja.

Kuusitukin käypä hinta eteläisen Suomen päätehakkuilla on 75 euron hujakoilla, minkä myös Metsäteollisuuden keräämä viikko-ostotilasto vahvistaa. Tilasto ei sisällä kaupassa sovittuja lisiä.

Mäntytukilla ollaan suunnilleen samassa tasossa.

Kuitupuun hinnat ovat ylittäneet 25 euron rajan, viime vuoden vastaavasta ajasta kuitupuun tilastohinnat ovat kohonneet noin neljä euroa kuutiolta. Yksittäisissä tapauksissa koivukuitupuusta kerrotaan varmistamattoman tiedon mukaan maksetun avohakkuilla jopa yli neljänkympin kantohintoja.

Kuitupuun tienvarsihintojen muutos viikolla 3 (2023/2024)

Mäntykuitupuu Kuusikuitupuu Koivukuitupuu
2023/03 42,4 42,57 43,13
2024/03 47,78 48,11 47,75
Muutos, % 12,7 13 10,7

MTK:n Rintala näkee, että puumarkkinoilla hintojen vaihtelu on muodostunut lopputuotemarkkinoiden vastaavaa voimakkaammaksi. Hän ennustaa tilanteen jatkuvan samanlaisena.

”Ostajien on vastattava vahvistuvaan puuntarpeeseen hintoja korottaen, koska kysyntää ei voi tyydyttää tuontipuulla, kuten aiemmin.”

Myös ostajakohtaiset erot ovat viime aikojen puukaupoissa korostuneet.

 

 

Kommentit (1)

  1. Panu

    Makasiinin kuukauden puukaupassa Etelä-Suomalaista talvileimikkoa ei revitty käsistä. Kysyntä taitaa olla aika alueellista.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut