Talvileimikoiden korjuu takkuaa

Puunostajien katseet ovat jo kesä- ja kelirikkoleimikoissa.

Metsäkoneyrittäjä Raimo Mononen teki tammikuun puolivälissä poimintahakkuuta forssalaisessa kuusikossa. Leimikko on merkitty talvileimikoksi kosteikkoalueen takia. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Metsäkoneyrittäjä Raimo Mononen teki tammikuun puolivälissä poimintahakkuuta forssalaisessa kuusikossa. Leimikko on merkitty talvileimikoksi kosteikkoalueen takia. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Huonot korjuukelit haittaavat edelleen puukauppaa ympäri Suomea. Puulla riittää kysyntää, mutta talvileimikoiden korjuu takkuaa, sillä maa on monin paikoin edelleen sula.

”Keli on varsin katastrofaalinen. Tiet ovat nyt jossain määrin jäätyneet, mutta metsissä ollaan edelleen märissä tunnelmissa”, sanoo metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeen toiminnanjohtaja Kari Kannisto.

Pohjoisempana ongelmana on lumipeite, joka satoi ennen kuin maa ehti mennä routaan. Tämä on tilanne muun muassa metsänhoitoyhdistys Keski-Savon, Metsäpohjanmaan ja Pudasjärven alueilla.

”Lunta on niin paljon, että se vaikeuttaa jo puunkorjuuta. Routaa ei sen sijaan ole ollenkaan”, sanoo metsänhoitoyhdistys Pudasjärven toiminnanjohtaja Antti Härkönen.

Toiveissa pakkaset

Etelä-Pohjanmaalla toimivan metsänhoitoyhdistys Metsäpohjanmaan alueella metsiin on poljettu reittejä, jotta metsänpohjat saataisiin jäätymään, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Risto Koivula. Metsänhoitoyhdistys Keski-Savon alueellakaan varsinaisiin talvileimikoihin ei ole menemistä.

”Nyt korjataan kesäleimikoita tai sellaisia leimikoita, jotka on laitettu talvileimikoiksi palstalle johtavan tien kunnon takia. Suomaille ei ole vielä päästy”, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Metsänhoitoyhdistyksissä toivotaan pakkassäitä, mutta Kanniston mukaan pitkä pakkasjaksokaan ei juuri paranna tilannetta.

”Talvi jää joka tapauksessa surkeaksi ja lyhyeksi. Nyt ollaan jo tammikuun puolivälissä, ja talven korjuukelit kestävät yleensä korkeintaan maaliskuun loppuun. Talvileimikoiden kauppa on menetetty tältä vuodelta.”

Samaa sanovat Härkönen, Koivula ja Hirvonen. Puunostajien katseet ovat heidän mukaansa jo kesä- ja kelirikkoleimikoissa. Niille ennakoidaan kovaa kysyntää.

”Kevään kelirikkoleimikoita jouduttiin sateisen syksyn takia hakkaamaan ennen aikojaan. Kelirikkoleimikot nousevat keväällä arvoon arvaamattomaan”, Härkönen arvioi.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 1/2018

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa