Talvi käänsikin hinnat nousuun – Kuitupuun hintakäyrä kummastuttaa

Kuitupuun hinta lähti nousuun, vaikka kauppaa tehdään nyt pääasiassa talvileimikoista.

Alkukesän hintakäänteestä on tullut metsäyhtiöiden hintatakuiden vuoksi jokavuotinen ilmiö. Tänä vuonna käyrät kääntyivät kaakkoon poikkeuksellisen selvästi. Kuitupuun hinta kasvatushakkuilla on kohentunut vasta aivan viime viikkoina.
Alkukesän hintakäänteestä on tullut metsäyhtiöiden hintatakuiden vuoksi jokavuotinen ilmiö. Tänä vuonna käyrät kääntyivät kaakkoon poikkeuksellisen selvästi. Kuitupuun hinta kasvatushakkuilla on kohentunut vasta aivan viime viikkoina.

Puukaupassa vallitsi pitkään tilanne, jossa talvileimikoista oli ylitarjontaa suhteessa ostajien puutarpeisiin ja korjuumahdollisuuksiin. Siksi puun hinta tyypillisesti laski talven tullen.

Enää tähän vanhaan sääntöön ei ole luottamista. Isojen metsäyhtiöiden hintatakuut rytmittävät puukauppaa sekä puun hintavaihtelua vahvasti. Kuluvana vuonna tämä näkyy tilastoissa poikkeuksellisen selvästi.

Juhannuksen tienoilla puun hinnat kävivät Metsäteollisuus ry:n hintatilaston mukaan korkeimmillaan, mutta sieltä tultiin rytinällä alas. Metsälehden verkkosivuilta löytyvät hintatilastot osoittavat, että kuitupuulla hinnat putosivat nopeasti 3–5 euroa kuutiolta, kuusi- ja mäntytukilla vielä enemmän.

Metsälehdessä puukaupan kevätkiiman lopahtamista ennakoitiin jo toukokuun alkupuolella.

Hinnat ovat kääntyneet uuteen nousuun vasta nyt loppuvuodesta, kun metsäyhtiöiden tämän vuoden hintatakuukaudet ovat päättyneet.

”Myyntiin on tullut talvileimikoita, mutta hinnat ovat kääntyneet nousuun. Tämä on epäloogista, mutta puusta lienee kovaa tarvetta”, sanoo MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintala.

 

Tukkipuullakin hinnat laskivat selvästi alkukesästä. Ainoastaan koivutukilla niiaus jäi vähäiseksi.

 

Pakkaset puukaupan piristäjinä

Puukauppaa kirittää nyt myös hyvät korjuukelit. Totuttua aiemmin alkanut pakkaskausi on mahdollistanut puunkorjuun hyvin eteläisintä Suomea myöten.

Toisaalta energiapuuta on alkutalven pakkasilla palanut huomattavasti ennakoitua enemmän, mikä näkyy myös puutarpeissa.

Rintala odottaakin puukauppatalvea metsänomistajan näkökulmasta positiivisin mielin.

”Kun myyjillä ei tunnu nyt olevan pakkomyyntitarpeita, ovat kaupantekotarpeet paremminkin ostajilla. Hintaerot voivat tarjousten välillä olla edelleen valtavia, joten puun myynti ilman useampien tarjouksien kysymistä voi tuottaa metsänomistajalle tosi ison tappion.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut