”Talvea tässä kovasti odotellaan” – Pitkittynyt syksy haastaa puunkorjuun

Pohjois-Suomessa pakkanen on jäädyttänyt jo tiet, mutta pehmeimmille metsäkohteille ei sielläkään ole vielä asiaa.

Metsänomistajat voivat helpottaa puunkorjuuta pitämällä leimikoille vievät tiet kunnossa. Muutaman vuoden takaisessa kuvassa metsätielle on ajettu kantavuutta parantavaa mursketta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Metsänomistajat voivat helpottaa puunkorjuuta pitämällä leimikoille vievät tiet kunnossa. Muutaman vuoden takaisessa kuvassa metsätielle on ajettu kantavuutta parantavaa mursketta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Puunkorjuuseen kaivataan nyt pakkaskelejä. Toistaiseksi sopivia korjuukohteita on riittänyt, mutta jos sää ei pian kylmene, voi moni metsäkoneyritys joutua seisottamaan korjuukalustoaan. Sääennusteet ennakoivat vaihtelevaa säätä jouluun asti.

”Kyllähän nyt märkää on, ja aika kantavilla mailla on vielä oltava. Vielä kalustoa ei onneksi ole tarvinnut seisottaa. Ihan kädestä suuhun kyllä mennään”, sanoo Keski-Suomessa toimivan Metsä-Multian toimitusjohtaja Aki Laaja.

Viime päivien pikkupakkaset ovat hänen mukaansa parantaneet tie- ja kuljetusolosuhteita, mutta metsämaan kantavuuteen niillä ei ole ollut vaikutusta.

”Korjuukohteet pitää edelleen valita tarkkaan, mutta pikkuhiljaa päästään touhuamaan huonommankin tiestön varteen.”

Samantapainen tilanne kuin Metsä-Multialla on myös Etelä- ja Keski-Suomessa toimivalla Metsäkonepalvelu Oy:llä.

”Korjuussa mennään päivä ja korjuukohde kerrallaan. Lokakuu tultiin vielä ihan mukavasti, mutta marraskuussa kaluston käyttöasteet ovat tulleet alaspäin. Talvea tässä kovasti odotellaan”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Teemu Tolppa.

Metsäkonepalvelun toimialueella puunkorjuun haasteet liittyvät varsinkin puutavaran kuljetukseen. Puuta riittää korjattavaksi kesä- ja kelirikkoleimikoista, mutta kun sää vaihtelee pakkasesta ja lumisateesta vesisateeseen, alkavat tie- ja kuljetusolosuhteet heikentyä.

Koneita jouduttu siirtelemään

Korjuuolosuhteet ovat haastavat myös Itä-Suomessa, kertoo Koneurakointi S. Kuittinen Oy:n toimitusjohtaja Antti Tukiainen. Toistaiseksi puunkorjuussa on hänen mukaansa kuitenkin pärjätty kohtalaisen hyvin.

”Melkein kaikki koneketjut ovat vielä olleet normaalisti töissä. Ylimääräisiä koneiden siirtoja on kuitenkin tullut, kun aina ei voi olla varma, kestävätkö paikat vai eivät”, Tukiainen sanoo.

Jos syyssäät jatkuvat, on hänen mukaansa olemassa riski, että kantavan maan kesä- ja kelirikkoleimikot loppuvat. Nurmeksen alueella, jossa yritys toimii, on hänen mukaansa paljon sellaista metsää, joka soveltuu vain talvikorjuuseen.

”Voi olla, että lämpötila pyörähtää aamuyöstä pakkasella, mutta muuten ollaan plussalla. Se haastaa varsinkin tiestön. Jos nyt hakataan puita, on epävarmaa, saadaanko ne ajettua vielä poiskin metsästä. Nyt tosin näyttää siltä, että lämpötila voi lähiviikkoina pysytellä enemmän miinuksen puolella.”

Myös Pohjois-Suomessa puuta korjaavan Kuusmoto Oy:n toimitusjohtaja Tomi Kuusela odottaa pakkassäitä. Hän on kuitenkin tyytyväinen myös nykyisiin korjuukeleihin. Pehmeimmille kohteille ei Pohjois-Suomessakaan ole vielä asiaa, mutta tiet pakkaset ovat jäädyttäneet.

Toiveissa pakkasta ennen lunta

Kaikkiaan korjuukeli on metsäkoneyritysten toimitusjohtajien mukaan tällä hetkellä vuodenaikaan nähden melko tavanomainen. Talvi tosin antaa varsinkin viime vuoteen verrattuna odottaa itseään.

”Viime vuonna oltiin näihin aikoihin jo talvisäässä. Sikäli tämä syksy on kuitenkin ollut hyvä, että on ollut kohtalaisen kuivaa”, Koneurakointi S. Kuittisen Tukiainen sanoo.

Samaa mieltä ovat muutkin.

”Tämä syksy ei ole mitään vuoden takaiseen syksyyn verrattuna. Nyt on päästy paljon kuivemmin jaloin”, Metsä-Multian Laaja sanoo.

Talven toimitusjohtajat toivovat tulevan pakkanen edellä. Ennen pakkasia maahan satava paksu lumikerros vaikeuttaa talven puunkorjuuta, sillä se toimii eristeenä, jolloin lumikerroksen alla oleva maa ei jäädy pakkasista huolimatta.

Siihen, näkyykö ilmastonmuutoksen vaikutus korjuukeleissä, toimitusjohtajat eivät osaa suoraan ottaa kantaa.

”Syyskausi on pidentynyt siitä, mitä se oli kymmenen tai 20 vuotta sitten. Nytkin eletään marraskuun loppupuolta syksyisessä kelissä. Monesti tällainen sää on ollut lokakuussa. Nyt taas lokakuu oli poikkeuksellisen lämmin ja kuiva”, Tukiainen sanoo.

Metsäkonepalvelun Tolppa taas arvioi sään ääri-ilmiöiden lisääntyneen.

”Sääennusteiden luotettavuus on heikentynyt. Varsinkin kesäaikaan on yllättäviä ääri-ilmiöitä. On pitkiä kuivia jaksoja, ja kun sataa, tulee todella paljon vettä kerralla. Myös myrskyjä tuntuu tulevan melko tiheästi ja ennustamattomasti”, hän sanoo.

Hyvä tie tuo pelivaraa

Miten metsänomistajat voivat helpottaa puunkorjuuta? Pitämällä leimikoille vievät tiet kunnossa, toteavat kaikkien neljän metsäkoneyrityksen toimitusjohtajat. Kun tiet pidetään hyvässä kunnossa, liikkuu puu muinakin aikoina kuin talvikuukausina.

Talvikorjuuta taas voi helpottaa hyvällä ennakkovalmistelulla.

”Kun tiet pidetään auki eikä anneta lumen peittää niitä, teiden rungot jäätyvät paremmin ja kestävät paremmin kuljetusta. Myös varastopaikkojen ja varsinkin peltovarastojen jäädyttäminen edesauttaa sitä, että korjuu ja kuljetus onnistuvat. Kaikilla ei toki ole siihen mahdollisuutta, mutta kunhan edes tiet pidettäisiin auki, eikä avattaisi niitä vasta siinä vaiheessa, kun korjuu on alkamassa”, sanoo Metsäkonepalvelun Tolppa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut